Galata Kulesi muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor
İstanbul'u yukarıdan izleme fırsatı sunan güzide tarihi yapımız Galata Kulesi. Buraya giden herkes için unutulmaz anılar birikiyor anı defterine. Siz de Beyoğlu'nun güzel tarihi yapısı olan bu yere giderek keyifli vakit geçirebilirsiniz.
ABONE OLAkşam farklı bir güzellik sunan, gündüz ise apayrı bir manzara ile sizleri karşılayan İstanbul manzarası Galata Kulesi'nde bulunuyor. Buraya gelen herkes Galata Kulesi'nin büyüsüne kapılıyor, efsaneleriyle bilgileniyor. Galata Kulesi'ne nasıl gidilir diye İstanbul'a yolu düşen herkes en az bir kez soruyor. Son düzenlemelerle herkesin daha çok dikkatini çekmeyi başaran tarihi yapıya girişler nasıl olacak merak konusunu oluştururken içeriğindeki değişiklikler de herkesin merak ettiği diğer bir konu. Daha önce Turizm Bakanı Ersoy katlarda İstanbul'u anlatan bilgilendirici eserlerin olacağını belirtmişti. Büyük bir gösteriyle restorasyon işlemi bitti ve Galata Kulesi ziyarete açıldı. Peki Galata Kulesi'ne giriş ücreti ne kadar? Detaylar haberimizde.
GALATA KULESİ'NE NASIL GİDİLİR?
Galata Kulesi İstanbul'da Karaköy'ün üzerinde yer aldığı için birden fazla yol izleyerek buraya ulaşabilirsiniz. Galata Kulesi'ne gitmenin birden fazla yolunu numaralandırarak açıkladık.
1. Yol: Anadolu Yakası'ndan Üsküdar- Karaköy ya da Kadıköy- Karaköy vapuruna binebilirsiniz. Karaköy iskelesinde indiğinizde kule sizi tüm ihtişamı ile karşılayacak. Buradan yokuşu tırmanarak Galata Kulesi'ne ulaşırsınız. Karaköy yerine Eminönü iskelede inerseniz de buradan Galata Köprüsü'nü geçerek yine aynı yolu izleyebilirsiniz.
2.Yol: Galata Kulesi İstiklal Caddesine yakındır. Ara sokaktan geçerek maksimum 10 dakika içinde kuleye gelmiş olursunuz.
3. Yol: Taksim'e giden herhangi bir otobüse binerek, buradan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Galata Kulesi'ne ulaşmanın alternatif bir yolu da budur.
4. Yol: Eğer Bağcılar- Kabataş tramvay hattı ile ulaşım sağlayacaksanız Karaköy durağında inerek yukarı çıkabilirsiniz.
Özel araç ile gidecek kişiler için ise Galata Kulesi adresi şöyle;
Bereketzade, Galata Kulesi Sk., 34421 Beyoğlu/İstanbul
Galata Kulesi'ne giderken izleyeceğiniz yollar yukarıda belirtildiği gibidir. Bu yollardan sizin için uygun olan alternatifi deneyebilirsiniz. Her yolda da tarih kokan güzeller güzeli İstanbul'un sokaklarından geçerek gideceksiniz. Galata Kulesi'ne ulaşım sağlayana kadar bu sokaklardaki tarihi yapıları inceleyebilirsiniz.
Galata Kulesi'ne giderken bilmeniz gereken bir efsanevi bilgi var. Bu bilgiye kimileri inanırken, kimileri de doğru olmadığını ispatladığını söylüyor.
GALATA KULESİ EFSANESİ
Çok eskilerden beri bilinen bir bilgi var. Galata Kulesi'ne ilk kiminle çıkarsan onunla evlenirsin. Bu yüzden gençlerin birinci durak yeri burası. Ancak yine de bazı kişiler bu efsanenin doğru olmadığını, beraber Galata Kulesi'ne ilk çıktığı kişiden ayrıldığını başka biriyle evlendiğini söylüyorlar. Bazı kişiler ise kuleye ilk çıktıkları kişi ile evlenmiş. Doğru mu değil mi bilinmez ancak Galata Kulesi'ne gittiğinizde hissettiğiniz ilk duyguları en sevdiğiniz kişilerle paylaşmanızı öneririz.
İkinci bir efsane ise Galata Kulesi'nin Kız Kulesi'ne aşık olduğu yönünde. Kız Kulesi'ne nasıl gidilir? detaylı bilgisi için daha önce yazdığımız haberimizi okuyabilirsiniz.
Galata Kulesi efsanelerinden daha gerçek hikayeler de var. Bu hikayeler tarihte yaşanmış ve herkes tarafından bilinen olaylar.
Önerilen içerik; İstanbul'da Bulunan Müzeler
GALATA KULESİ TARİHİ
4. y.y.'da Büyük Konstantin öldüğü zaman buraya gömülmek istedi. 6. y.y.'da ise Roma İmparatorlarından Jüstinyen Galata'yı düzenledi. 13. y.y.'da ise bir Ceneviz kolonisi burada kuruldu. Roma'nın zayıflamaya başladığı çağlarda yani 1200 yıllarında Cenevizler buralara surlar inşa etmeye başladı. Tarihi bölgenin en yüksek yerine ise şimdiki görkemi ile herkesi kendine hayran bırakan Galata Kulesi'ni yaptılar. Onların ilk yaptığında kuleye verdikleri isim 'İsa Kulesi'ydi.
Şimdiki halini 1348 yılında Cenevizliler vermiş olsa da ilk yapı taşlarını 507 yılında Romalılar atmış. Yüksekliği şimdilerde 70 metre ve çapı da ortalama 10 metredir. Ağırlığı ise 10 bin ton olduğu tahmin ediliyor.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinin ardından kule üzerinde bulunan haç işareti de kaldırıldı. 1509 depreminde ciddi hasar gören kule ayakta kalmayı başardı. O dönemdeki önemli mimarlardan olan Hayrettin kulenin onarılmasına yardım etti. Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise hapishane olarak kullanıldı. 1500'lerde ise Takiyüddin Efendi tarafından rasathane olarak kullanılmaya başlandı. 18. y.y.'da ise İstanbul''un yangın gözetleme kulesi yine burası oldu. Tarih içerisinde birçok hizmete aracılık etti. Ancak 18. y.y. ortalarında maalesef kulenin kendisinde yangın çıktı. Daha sonraki devlet adamları tarafından bakım onarım çalışmaları devam etti. 1875 yılında meydana gelen bir fırtınada ise çatısı uçtu. Son restorasyonunu da geçirdikten sonra artık günümüzdeki halini aldı.
Galata Kulesi'ne giderken bu efsaneleri ve tarihinde geçirdiği zorlukları hatırlayacaksınız. Kuleden görünen harika İstanbul manzarasına bakarken de hatırınıza getirmeyi ihmal etmeyin.
GALATA KULESİ RESTORANI
Önceden kule içerisinde restoran bölümünde yemek yemek için haftalar öncesinden yer ayırtmak gerekiyordu. Restoran bölümünde yemeğini yiyen misafirler daha sonra kuleye çıkabiliyor ve manzarayı izleyebiliyordu. Ancak Galata Kulesi'nde başlayan yeni restorasyon dönemi ile restoran bölümü kaldırıldı. Çevrede çok fazla restoran bulunduğu için Galata Kulesi bir müze formuna dönüştürüldü ve asansörle çıkılarak inerken merdiven kullanılıyor. Merdivenlerden inerken her katta İstanbul tarihine dair detaylar yer alıyor.
GALATA KULESİ GİRİŞ ÜCRETİ
Galata Kulesi'ne giriş ücreti 100 TL olarak belirlendi. Yeni düzenleme ile zengin içerikli müze statüsüne gelen Galata Kulesi İstanbul'a ait detaylarla dolu.
GALATA KULESİ HANGİ GÜNLER AÇIK?
Galata Kulesi'ne gidecek olan kişiler haftanın her günü buraya ziyaretlerini gerçekleştirebilirler. Hafta içi ve hafta sonu kule ziyarete açık bulunuyor. Sabah saat 09.00'da kapılarını açan kule akşam 19.00'da ziyarete kapatıyor. Ziyaretlerinizi bu aralıklara uygun olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Bu da ilginizi çekebilir; İstanbul'dan günübirlik gidilecek tatil yerleri