Dünyanın en etkileyici 10 Milli Parkı

Dünyanın en etkileyici milli parkları, doğal tabiat içerisinde çok iyi korunmuş alanlar olarak meraklılarını ağırlıyor. Bazıları devasa boyutlara ulaşan şelaleleriyle, bazıları ise macera dolu kanyonlarıyla dünyanın bir ucundan diğer ucuna turist çekme potansiyeli taşıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.03.2020 14:37 GÜNCELLEME 09.03.2020 14:38 SEYAHAT
Dünyanın en etkileyici 10 Milli Parkı
Dünyanın en etkileyici 10 Milli Parkı

Milli parklar, çok geniş bir alanı kaplayan doğal ve kültürel değerlerin bir arada bulunduğu devlet tarafından koruma altına alınmış tabiat parklardır. Ulusal veya uluslararası öneme sahip olabilen milli parklar, bazen ender bulunan doğa harikalarını bünyesinde barındırırken bazen de nesli tükenmekte olan hayvan veya bitki türlerinin özel olarak korunduğu yerler olarak karşımıza çıkıyor. Bu cennetvari milli parklardan Türkiye'de de 50'ye yakın bulunurken dünya genelinde yaklaşık 7 bin tane vardır. Çok sayıdaki milli parktan dünyaca büyük üne kavuşmuş ve değerli olanları sizler için derledik.

Yosemite Milli Parkı (ABD)

 

 

Dünya genelinde milli parkların oluşması için ilk adımların atılması sonucunda turizme kazandırılan Yosemite Milli Parkı, Kaliforniya eyaletine bağlı eşsiz bir doğa harikasıdır. Her yıl milyonlarca doğa severin ziyaret ettiği milli parkın yüzde 95'inde vahşi yaşam devam etmektedir. İçerisinde granit, kayalar, şelaleler, devasa ağaçlar ve yüzlerce türde bitki ve yabani hayvan bulunduran parkta sırrı çözülemeyen pek çok oluşumlara da rastlayabilirsiniz. 

Yosemite Milli Parkı'nda yapılacak ve görecek bölgeler arasında Tünel manzarası, en başta gelmektedir. Tünel manzarasında granit kayaları, şelaleleri ve yürüyüş parkurlarını aynı noktadan izleme fırsatı bulacaksınız. Milli parkta bahar aylarında yemyeşil bir görüntü eşliğinde yürüyüşler yaparken kışın buzul şelaleleri, size sürprizler yapabilir. Bıçakla kesmiş gibi keskin bir şekilde birbirinden ayrılan granit kanyonlar, içlerinde gürül gürül akan en büyüğü Vernal Şelalesi olan daha birçok şelaleyle de görsel şölen sunuyor.

Yosemite'nin Mariposa Korusu'nda bulunan dev kızıl ağaçlar, fotoğraf tutkunları için etkileyici manzaralar ortaya çıkarıyor.

Yellowstone Milli Parkı (ABD)

Dünyanın ilk milli parkı ünvanını elinde bulunduran Yellowstone Milli Parkı, Amerika'nın pek çok filmde de görünen en görkemli doğal oluşumlarından biridir. Kuzey Amerika'nın en büyük gölü olan Yellowstone Gölü'nün kıyısında sıcak su kaynaklarının ortaya çıkardığı termal kaplıcalar, milli parkın en çok ziyaret edilen noktalarını oluşturuyor. Dönem dönem 121 dereceye kadar çıkan su sıcaklığı nedeniyle göl çevresinde çok dikkatli gezinti yapmalısınız. 

Bir gayzer havzasından diğer gayzer havzasına sisler içerisinde geçiş yapacağınız Yellowstone'da kendinizi başka bir dünyaya ışınlanmış gibi hissedeceksiniz. Yukarı Gayzer Havzası'nın ( Upper Geyser Basin) cıvıl cıvıl rengiyle karşılaşınca küçük dünya adının hakkını verdiğini göreceksiniz.

Jasper Milli Parkı (KANADA)

Kanada Rockies Dağları'nın en büyük milli parkı olan Jasper Milli Parkı, karlarla kaplı dağlar arasında uzanan masmavi gölüyle nefes kesen, doyumsuz manzaralar oluşturuyor. Her mevsim güzel görünen fakat ilkbahar ve sonbaharda bir başka güzel hale geliyor. Gökyüzünün en güzel göründüğü yer olarak ün yapan Jasper Milli Parkı'nda ekim ayında "Jasper Dark Sky"  festivaline katılıp büyüleyici yıldız manzaralarını izlemeli ve uygulamalı bilim ile astronomi etkinliklerine yer almalısınız. Kanada'ya kadar gelmişken kuzey ışıklarının gökyüzünde dansını izlemeyi de ihmal etmeyin.

Manzara izlemenin yanı sıra doğa sporlarını sevenler Jasper Milli Parkı'nda kışın kayak, daha ılık havalarda ise yürüyüş, kamp ve bisiklet aktiviteleri yapabilirler. 

Zhangjiajie Milli Parkı (ÇİN)

Çin'in ilginç jeolojik oluşumlarının meydana getirdiği uzun dağ sütunlarından meydana gelen Zhangjiajie Milli Parkı'nı görenler hayretler içerisinde kalıyor. Göğe doğru uzanan sıra dışı sütunlar, tabiatta neler olabileceğinin sınırları olmadığı gösteriyor. Zhangjiajie'nin dev sütunları arasında yolculuk yaparken kendinizi fantastik bilimkurgu filmleri içerisinde bir karakter gibi hissedeceksiniz. 1000 metre yüksekliğe ulaşan kuvartz sütunları, tek başlarına ayakta durmalarının yanı sıra birçok bitki türünü de üzerinde taşıyor. 

Zhangjiajie Milli Parkı'nda yapılacağınız en can alıcı etkinliklerden biri Zhangjiajie cam köprüsünde yürümek olacaktır. 1430 metre yüksekte ayağınızın altında akan akarsulara bakmaya cesaret etmek çok kolay olmayacaktır.

Fuji Hakone Izu Milli Parkı (JAPONYA)

Japonya'nın Hakone kasabasında Tokyo gibi dünyanın en kalabalık metropol şehirlerinden birinde böylesine çiçekli, yemyeşil ağaçlı bir park bulmak çölde vaha bulmakla aynı değerde olacaktır. Fuji Dağı eteklerinde geniş bir alana yayılan parkta Fuji gölleri, Izu yarımadası ve Izu adaları gibi pek çok doğal oluşum bulunmaktadır. Milli Park'ta 100'den fazla volkanik ada bulunması nedeniyle çok çeşitli coğrafi özellikleri de görebilirsiniz.

Serengeti Milli Parkı (TANZANYA)

Serengeti'nin milyonlarca yıl içerisinde neredeyse hiç değişmeyen bitki örtüsü ve hayvan yaşamının park içerisinde korunduğu Serengeti Milli Parkı, yabani hayatın en vahşi anlarına sahne oluyor. Doğa belgesellerine çokça ev sahipliği yapan Serengeti, Afrika'nın "beş büyükleri" olarak bilinen fil, aslan, bufalo, lepoar ve gergedanlarıyla safari turlarını heyecanlı hale getiriyor. Her yıl dünyanın en büyük vahşi yaşam gücünün yaşandığı Serengeti'de hayvanlar, parkın bir ucundan diğer ucuna aynı anda geçerken doğal hayatın en muhteşem kareleri ortaya çıkıyor. Afrika'nın en geniş safari bölgesi Serengeti'de zebralar ve antiloplar arasında turlara katılmak, hayatta asla unutamayacağınız şeyler arasına girecektir.

Galapagos Adaları (EKVADOR)

Ekvador Cumhuriyeti'ne bağlı Galapagos Adaları, 1959 yılında milli parka dönüştürülmüş ve sonrasında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. Büyük Okyanus'un doğusunda konumlanmış Genovesa,Santa Cruz, Fernandina, Isabela, San Cristobal, Floreana, Marchena, San Salvador, Espanola, Pinta, Santa Fe, Darwin, Pinzoni Wolf gibi 14 büyük 8 küçük ve daha birçok minik takım adalarından oluşmaktadır.

Okyanus ortasında minik adalar olmasına rağmen volkanik kayalar, çeşitli tabiat olayları ve çölleriyle "Tabiatın Ütopyası" olarak anılmaktadır. Plajları ile tatilcilerin gözdesi olan Galapagos aynı zamanda dev su kaplumbağaları, deniz aslanları ve deniz iguanalarıyla küçük bir açık hayvanat bahçesine benziyor.

Torres Del Paine Milli Parkı (ŞİLİ)

Dünyanın 8. harikası diye adlandırılacak kadar beğeni toplayan Şili Patagonyası sınırları içerisinde bulunan Torres Del Paine, kimileri tarafından dünyaya ait olmayan yer olarak betimleniyor. Adını çok yüksek 3 sivri kayadan alan Milli Park, tabiatın çok yönlülüğüne yansıtan buzulları, dağları, gölleri ve ormanlarıyla her köşesinde farklı bir harikayı barındırıyor. Son yıllarda fotoğrafçıların en çok fotoğraflamak istediği yerler arasında ilk sıralarda gelen park, nesli tükenmeye yakın 60 puma, gri Patagonya tilkisi, And Dağları'na özgü lamaların bir türü guanakolara da yuva olmaktadır.

Parkın içerisinde pek çok yürüyüş ve kamp alanı bulunmaktadır ve tamamen ziyarete açık olan parkta bilgi almak için çok sayıda küçük idare noktaları da bulunmaktadır.

Banff Milli Parkı- Kanada

Kanada'nın en popüler doğal güzelliklerinden biri Banff Milli Parkı, en popüler olanlardan biri. Kanada Rocky Dağları bölgesinde 1885 yılında kurulmuş olan Banff, buzullardan beslenen gölleri, kayalık dağlarıyla ekosistemin çeşitliliğini sizlerle buluşturuyor. Banff Milli Parkı, Kanada'nın en eski milli parkı olarak dünyanın her köşesinden binlerce turisti ağırlıyor. 6.641 km²'lik bir alanı kaplayan milli parkta Kanada geyiği, ren geyiği, dağ keçisi, boz ayı gibi elliden fazla vahşi hayvan türü, barınmaktadır. Bu hayvanları, sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde gözlemleyebilirsiniz.

Banff Milli Parkı, çok geniş bir alana yayıldığı için sayısız doğal oluşuma ev sahipliği yapmaktadır. Kükürt Dağı, Louise Gölü, göl kenarındaki yürüyüş parkurları, kayak merkezleri, Johnston Kanyonu ve Buzultaş Gölü başta olmak üzere onlarca buzul gölüyle yeşilin ve mavinin binbir tonuyla Banff'ta  masalsı bir yolculuğa çıkacaksınız.

Sagarmatha Milli Parkı- Nepal

Himalayaların üzerinde, Everest'in eteklerinde yer alan Sagarmatha, Nepalce "gökyüzü" ve "baş" anlamına gelmektedir. 1976 yılında milli park ilan edilen Sagarmatha, dünyanın en etkileyici manzaralarına sahiptir. Milli parkta kızıl pandalar, kurtlar, gelincikler ve misk geyikleri gibi vahşi hayvanlar, yaşamlarını sürdürmektedir. Sagarmatha Milli Parkı, kutsal Himalaya Peyzajına dahil edilerek UNESCO Dünya Doğal Miras Alanı olarak keydedilmiştir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR