Konya yemek kültürü hakkında detaylı bilgiler

Etli ekmeği, bamya çorbası kavurmalı pilavı ve daha nicesi Konya'nın yemek kültürünü en iyi şekilde sunan lezzetler. Ziyaretçilere enfes bir yemek kültürü sunan şehirde bakın daha neler var.

ABONE OL
GİRİŞ 14.12.2021 14:28 GÜNCELLEME 14.12.2021 14:28 SEYAHAT
Konya yemek kültürü hakkında detaylı bilgiler
Konya yemek kültürü hakkında detaylı bilgiler

Konya yemek kültürü çok geniş bir tarihe sahip. çok eski zamanlara kadar uzanan bu kültür Selçuklu'yu da kapsıyor. Herkes burada bu tarihi yerleri görmek isterken Konya'nın kültürel yemeklerini de yemeyi ihmal etmiyor. Konya gezisinde ne yenir sorusunun da cevabı olan bu ürünler Etli ekmek, bamya çorbası ve daha nicesi ziyaretçileri bekliyor. Türkiye'nin de dört bir yanında yapılan bu yemekler Konya'da daha lezzetli hali ile bulunuyor. 

Konya gezisinde ne yenir? Konya meşhur yemekleri nelerdir? Konya neyi ile meşhur? Tüm bu sorulara ait cevapları bulabileceğiniz haberimizin detaylarında bu yemeklere ait anlatımlı videoları da izleyebilirsiniz. İşte tüm güzel detayları ile Konya yemek kültürü.  

Konya Yemek Kültürü 

 

 

Konya'nın yemek kültürü daha çok yağlı ve salçalı olarak değil bu malzemelerin orantılı şekilde kullanılması ile karşımıza çıkar. Malzemeler kullanılırken kavurma ve kısık ateşte pişirme yöntemleri de çok kullanılır. Konya yöresel yemekleri içerisinde et olmazsa olmazdır. Sulu ve salçalı olan bütün yemekleri içerisinde et farklı bir lezzet veren madde olarak bulunuyor. Bu yüzden de herkes tarafından Konya yemekleri çok beğenilir diyebiliriz.  

Konya gezisinde yemeniz gereken, tatmaya değer lezzetlerin içerisinde hep et bulunur. Tatlılarda ise yine kavurma tekniği ile pişirme metodunu görebilirsiniz. Bu yönleri ile Konya yemekleri herkesin damağına hitap edebilir.  

Konya Meşhur Yemekleri Nelerdir? 

Konya meşhur yemekleri arasında mutlaka düğün yemekleri bulunur. Özellikle her özel günde dağıtılan etli pilavı ise olmazsa olmaz bir yemeğidir. Lokum gibi pişmiş et tane tane dağılan tereyağlı pilavın üzerinde unutulmayacak güzel bir tat verir. Her özel günde ve düğünlerde Konya'nın meşhur yemeği olarak etli pilavı görebilirsiniz. Ayrıca aşağıda detayları ile açıkladığımız bamya çorbası da düğünlerde en çok tüketilen yöresel lezzetlerdendir. 

Konya'da Yemek Nerede Yenir? 

Konya gezisinde bu meşhur lezzetleri nerede bulacaksınız. Konya’yı gezerken çok yorulmayacağınızı belirtmek isteriz. Çünkü merkezde birçok gezi noktası yürüme mesafesinde birbirine çok yakın bulunuyor. Bu gezi noktaları merkezde bir cadde üzerinden ulaşma yerinde bulunduğu için bütün yöresel lezzetleri yiyebileceğiniz restoranlar da bu caddede var. Yani Mevlâna Türbesi'ne giderken bu caddeden geçeceğiniz için bu caddedeki bütün restoranlarda etli ekmeğinizi yiyebilir, Konya tiridinin eşsiz tadına varabilirsiniz.  

Konya Düğün Yemekleri Nelerdir? 

Konya'nın mutfağında öne çıkan lezzetler genelde düğün yemeklerinden oluşuyor. Düğün yemekleri zamanla herkesçe keşfedilerek meşhur olma unvanına erişiyor. Bu yüzden bamya çorbası, etli pilav, tirit gibi yemekleri günümüzdeki meşhurluğunu düğünlerde çok fazla tüketilmesine de borçlu diyebiliriz.  

Konya düğün yemekleri içinde en çok bilineni tutmaç çorbası ve tirit oluyor. Konya tiridi etli olarak İskender yemeğine benzeyen yapısı ile herkesin en çok beğendiği yemek oluyor. Bu yüzden Konya'ya seyahat eden herkes Konya tiridi muhakkak yer. Etli ekmek çok fazla düğünlerde karşımıza çıkmaz. Ancak bamya çorbası çok görebileceğiniz bir yemek. Düğünler burada bamya çorbası olmadan geçmez.  

Konya Tiridi 

Konya tiridi Konya'nın düğün yemeklerinden en eskisi diyebiliriz. Çok meşhur olan bu lezzet Konya'da her yerde bulunuyor. Restoranların en çok yaptığı yemeklerden de biri. Tandır ekmeğinin et suyu ile ıslatılması ile üzerine lezzetli yoğurt dökülerek etlerle buluşturulması bu yemeği meşhur yapan detaylar. En çok düğünlerde yapılan yemek daha sonra Türkiye'de meşhur hale geldi. İskender yemeğine benzediğini söyleseler de bu yemeğin kendine özgü tatları ve hazırlanış teknikleri var.  

Bamya Çorbası  

İşte tüm Türkiye'de büyük üne kavuşan sadece Konyalıların değil herkesin sevdiği ve lezzetine doyamadığı o meşhur Konya yemeği. Bamya çorbası tam bir düğün yemeği. Konya'nın düğünlerinde mutlaka bulunan bir lezzet. Ayrıca Türkiye'nin her yerinde de bu çorbayı görebilirsiniz.  

Yumuşacık içimi ve herkesin içini ısıtan yapısı ile Konya'nın bamya çorbası kesinlikle herkesin tatması gereken lezzet. 

Tutmaç Çorbası  

Ülkemizin dört bir yanında bu çorbayı görebilirsiniz. Bu çorba da Konya düğün yemeklerinde karşınıza çıkan ve restoranlarda da çok tercih edilen bir yemek. Bu yüzden lezzetini herkes çok iyi bilir.  

Güzel bir Konya gezisinde çorba olarak ne içsek derseniz bu alternatif yemeği de düşünebilirsiniz. 

Konya'nın Meşhur Tatlısı 

Konya'nın meşhur tatlısı kavrulmuş undan oluşuyor. En çok beğenilen tatlısı olan badem helvası da badem unundan kavrularak elde ediliyor. Buraya geldiğinizde mutlaka bir yerde badem helvası yemeden dönmeyin. Aynı zamanda Konya'nın meşhur tatlısı olan pekmezli baklava da tadılmaya değer bir lezzettir.  

İşte tüm detayları ile Konya'nın meşhur tatlıları. 

Pekmezli Baklava  

Pekmezli baklava normal baklavadan çok farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Şerbetinde kesinlikle şeker yok. Öncelerde baklava içerisine de ceviz yerine sadece unlu yumurta konuluyormuş. Günümüzde ise hem ceviz hem de unlu yumurta konuluyor ve çok seviliyor. Çok uzun zamanda hazırlanan tatlı dinlendikten sonra pişirilerek biraz soğuduktan sonra üzerine pekmezli şerbeti konuluyor.  

Şeker yerine pekmez konulması da herkesin damağında güzel bir tat bıraktığı için Konya'ya gelen herkes bu lezzeti bir yerlerde yemeden dönmüyor.  

Badem Helvası  

Bildiğimiz un helvasından farklı olarak badem ununun kavrulması ile yapılan bu tatlı da yine Konya’nın en meşhur tatlısı. Herksin de beğendiği bir lezzet. İçerisinde farklı aromatik yağlar da bulunuyor. Aromatik yağlar içerisinde gül yağı mutlaka bulunuyor. Gül yağı ile beraber başka yağ aromaları da konuluyor. Uzun süre kavrulan badem unu üzerine bir şerbet dökülüyor ve un helvası gibi bir macun kıvamına getiriliyor.  

Sıra sunuma geldiğinde ise sizi bir sürpriz bekliyor diyebiliriz. Çünkü bu helva tencereden tam bir macun gibi dökülüyor. Daha sonra farklı şekillere sokularak farklı renkli malzemelerle görüntüsü mükemmel hale gelerek sunuluyor misafirlere. Turistlerin gittiğinizde mutlaka yediği bir tatlı badem helvası. 

Konya Etli Ekmek 

Sadece Türkiye'de değil dünyaya nam salan bir Konya lezzeti. Böyle güzel kıtırlıkta ve lezzette etli ekmek Konya dışında bir yerde yemek mümkün değil. Dışı incecik ve çıtır çıtır olan etli ekmeğin içi de ne çok ne de az. Tam oranında iç malzemesi var. Ayrıca zırh ile yapılan et, sebze ve diğer malzemelerin tadı ekmeğe de oldukça geçiyor.  

Konya gezisinde herkesin mutlaka bir kez yediği etli ekmek ününü bilmiyorsanız gezinizde merkezde bir yerde yiyebilirsiniz.  

Bu da ilginizi çekebilir; Karadeniz'in meşhur yemekleri nelerdir?Karadeniz gezisinde ne yenir?

Dünyanın Tadı resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Instagram: dunyayitadiyorum

Twitter ve Facebook:  dunyanintadi

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR