Doğada hayatta kalmak için ne yollar izlenir?

Doğada hayatta kalma teknikleri herkesin bilmesi gereken ipuçlarından oluşuyor. Bu teknikler içerisinde doğa ile baş başa kaldığınızda ne yapmanız gerektiği ve nasıl yaşamınızı devam ettirerek bir yardım bulabileceğinizi anlattık. Hayatta kalmak için gereken malzemeleri bilmeniz ve yanınızda bulundurmanız şart. Doğada ilkel yaşama ayak uydurarak nerede olursanız olun hayatta kalabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 08.02.2020 16:39 GÜNCELLEME 08.02.2020 16:39 SEYAHAT
Doğada hayatta kalmak için ne yollar izlenir?
Doğada hayatta kalmak için ne yollar izlenir?

Doğada hayatta kalma teknikleri herkesin mutlaka bilmesi gereken kurallardır. Dağcılık ve kamp bir kez tutkusu olduğunuzda asla vazgeçemeyeceğiniz sporlardır. Dağa tırmanmak en güzel doğa sporlarından biridir. Ayrıca yamaç paraşütü ile atlamak hayatınızda deneyimleyeceğiniz en güzel aktivite olabilir. Ancak bu deneyimler sizi kimsenin olmadığı ıssız bir yere götürürse ve bütün şartlar doğadan yana olursa hayatta kalmak zorlaşabilir. Hatta haberlerde örneklerinde gördüğümüz gibi ölümle sonuçlanabilir. Tutkunuz sonunuz olmasın. Issız bir yerde doğaya karşı nasıl mücadele edeceğinizi öğrenin ve doğada hayatta kalmak için gereken malzemeleri yanınıza alın. Doğada ilkel yaşama ayak uydurmak sandığınız kadar zor değil. İnsan yapısı gereği ilk çağlardan beri doğa ile mücadele ediyor unutmayın. Bu bilgiler bir gün hayatınızı kurtarabilir.  

 

 

DOĞADA İLKEL YAŞAM  

Dünyaya ilk adımını attığından beri insanoğlu hep doğa ile mücadele etti. Bu mücadelede bazen başarılı çıksa da bazen de doğa insana karşı geldi. Ancak günümüzde doğa ile mücadelemiz sadece tutkunu olduğumuz sporları yaparken karşımıza çıkıyor. Yine de ilk zamanlarda insanların doğa mücadelesini örnek alarak ve unutmayarak bir gün siz de aynı mücadeleye girebilirsiniz.  

Doğada ilkel yaşama ayak uydurmak isterseniz doğada ne varsa yararlanmalısınız. Kar varsa kendinize su yapmalısınız, ağaç varsa barınak ve taş varsa korunak olarak kullanmalısınız. Başka canlılar varsa bu canlıları aklınızı kullanarak yiyecek haline getirebilirsiniz. İlkel yaşamda sürekli keşif halinde olmalısınız. Ancak enerjinizi de kontrol etmelisiniz. Doğada ilkel yaşamda bütün malzemeleri en uygun şekilde kullanmalısınız. Peki nasıl? 

DOĞADA HAYATTA KALMA TEKNİKLERİ  

Kamp, doğa yürüyüşü, dağa tırmanma, paraşütle atlama gibi sporlar sizi doğa ile baş başa bırakabilir. Bu sporlar doğada huzur bulmak stresten uzaklaşmak için yapılan aktiviteler olsa da bir gün tüm aksilikler üst üste gelebilir ve siz doğa ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda doğada hayatta kalma tekniklerini bilmeli ve nasıl davranacağınızı öğrenmelisiniz. İnsanlarla iletişiminiz koptuğunda hayatta kalma mücadelenize geçmiş olursunuz. Bu durumda ilk yapmanız gereken şey kesinlikle; 

-Soğuk kanlı olmak 

-Aklınıza hücum eden kötü düşünceleri olabildiğince uzaklaştırmak 

-Çevreyi hiç olmadığı kadar keşfetmek 

-Yüksek bir nokta bulup, eğer uzak değilse gidip en yakın yerleşim yeri nerede bakmak 

-Bu sırada yiyecek- içecek ne bulursanız almak (temiz su en çok ihtiyacınız olan şey olacak) 

-Hava şartlarına karşı gardınızı almak 

-İletişim aracınızı çalıştırmaya çalışmak  

Bu yöntemler sadece belli başlı en basit yöntemler olsa da sizi çıkışa götürecek en etkili yollardır. Olabildiğince sakin davranarak sadece bir yerleşim birimi arayın. Panik sizi doğadan daha çabuk yok edecektir. Bu yerleşim birimine kavuşana dek sizi hayatta tutacak yiyecek içecek ihtiyacını da çevreden edinin. Doğada yiyecek içecek bulmak çok kolaydır ancak sağlığınızı etkilemeyecek olması mühim. Bunun için aşağıda bilgilendirme ayrıca verdik.  

Sadece tutkunu olduğunuz sporlar değil bir uçak kazası ya da gemi batması gibi durumlarla da karşılaşarak bu mücadelede kendinizi bulabilirsiniz. Ayrıca arabayla giderken siste kaybolabilir, tipide mahsur kalabilir, yüzerken akıntıyla sürüklenerek başka yere gidebilirsiniz. Bu yüzden teknikleri aklınızdan hiçbir zaman çıkartmazsanız iyi olur.  

EN AZ BİR KİŞİYE BİLGİ VERİN

Çağımızda bunun aksi bir durum asla düşünülemez. Elimizden hiç düşürmediğimiz telefonlarla mutlaka en az bir kişiyle, en fazla sosyal medyada bizi takip edenlerle durumuzu paylaşıyoruz. Eğer bir doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı vs. gibi spor yapacaksanız çevrenizde en az bir kişiye ne zaman gideceğinizi ne zaman orada olacağınızı ve ne zaman döneceğinizi, aksi bir durumda ona nasıl ve nereden ulaşacağınızı bildirin.  

Hayatta kalmak için siz çaba gösterirken birileri de sizi armaya mutlaka gelecektir. Bulunduğunuz yerde hiçbir yerleşim yerine rastlamazsanız bu durumda doğa ile baş başa kalarak yardımın gelmesini bekleyeceksiniz. Bunun için insanlar sizin nerede olduğunuzu mutlaka bilmelidir.  

UYGUN BARINAK YERİ BULUN

Doğa ile baş başa kaldığınızı anladığınızda bunu kabul edin. Yukarıda belirttiğimiz gibi panik yaparak bu durumu kabul etmezlik yapmayın. Sadece enerjinizi harcarsınız. İletişimin koptuğunu ve kaybolduğunuzu anladığınızda bir barınak yeri bulun. Ya da çevredeki malzemelerden bir barınak yapın. Barınak için mağara ya da oyukları tercih edebilirsiniz. Uzun ve büyük ağaç dalları da barınak yapmak için ideal olabilir.  

Yabani hayvanlardan korunmak ve kalacağınız yerin ıslak olmaması çok önemli. Bu hususta bunlara dikkat etmelisiniz. Hayvanlara ait izler varsa kendiniz için bir savunma aracı da edinin.  

BARINAK YAPARKEN BÜTÜN MALZEMELERİ KULLANIN

Soğuk havalarda hayta kalmak çok zordur. Hipotermi Uludağ gibi karlı ve soğuk yerlerde en büyük düşmanınız olur. Karlar altında kalan malzemeleri kullanamayacağınız için kesinlikle kardan oyuklar açarak kendinize barınma yeri yapmalısınız. Bu barınaklar olabildiğince küçük olmalı. Enerjinizi büyük bir barınak için harcamayın.  

Bulunduğunuz coğrafyaya uygun barınak nasılsa onu yapmalısınız. Çölde barınak yapmak daha zor olacağı için bu yere uygun olarak çevrede ne varsa onu kullanmalısınız. Normal bir ormanda kaldığınızda ise barınak yapmak kolaydır. Burada daha yüksek bir konum seçmeye gayret edin. Yaş ve soğuk olmamasına özenin.  

MUTLAKA ATEŞ YAKIN

Karla kaplı bir yerde kaldığınızda, ormanda kaybolduğunuzda ya da ıssız bir adaya düştüğünüzde en çok ihtiyacınız olan şey ateş olacak. Eğer planlanmış bir spora gidiyorsanız kaybolma ihtimaline karşı yanınıza mutlaka ateş alın. Her türlü şartta yanabilecek bir ateş aracı alın. Hayatta kalmanın en önemli noktası ateş yakmaktır.  

Arabanızla tipide kaldıysanız aküyü kullanabilirsiniz. Kısa devre yaparak iletken tel kullanıp akünün pozitif ve negatif uçlarını birbirine bağlayın. Kıvılcım ile tutuşup iyi bir ateş sağlayacak malzemeleri de mutlaka hazırlayın.  

Mercek ya da mercek gibi etki gösteren su şişesini de ateş yakmak için kullanabilirsiniz. Uzun süre yakmak istediğiniz malzemenin üzerinde tutmanız yeterli olacaktır. Sabırlı olmalı ve ateşi yakana kadar beklemelisiniz. 

İnce çalılar ve otlarla yaktığınız ateşi büyük odunlarla besleyin. Ateşi söndürmemeye dikkat edin. Ateşi ilk yaktığınızda panik yapmamak da önemli bu sevinç ve panik ateşin sönmesine neden olacaktır.  

TEMİZ SU VE YİYECEK BULUN

Hayatta kalma tekniklerinde önemli bir unsur da size yardım gelen kadar ya da siz birilerine ulaşana kadar temiz su bulmaktır. Ateş bu noktada önemli. Ateşte bulduğunuz suyu kaynatarak bakterilerden arınmasını sağlayabilirsiniz. Eğer ateşinizi yoksa temiz olduğuna emin olmadığınız suyu alsa tüketmeyin. Yiyecek arayışınızda yine dikkat ederek ne olduğunu bilmediğiniz otları, meyveleri yemeyin.  

Karla kaplı bir yerde kaldığınızda ise kar suyu ile hayatta kalmak dışında yabani hayvan avlayabilirseniz iyi olacaktır.  

Bir poşet bularak sıkıca bağlayın. İçinde buhardan temiz su oluşacaktır. Bunu idare etmek için kullanabilirsiniz. Bitkilerin ve toprağın suyunu da kullanabilirsiniz. Bu da farklı bir seçenektir.  

YABANİ HAYVAN AVLAYABİLİRSİNİZ

Hayatta kalmanın birinci kuralı yemek yemektir. Harcadığınız enerjinizi geri yerine koymanız şart. Bunun için yapabiliyorsanız sivri uçlu bir mızrak yapın ve ilkel çağda ilk insanların yaptığı gibi gücünüzü, aklınızı kullanarak hayvanları avlayın. Böylece yukarıda belirtildiği üzere yaktığınız ateşinizde pişirerek bu hayvanları yiyebilirsiniz. Hayatta kalmak için bu husus çok önemli.  

YÖNÜNÜZÜ BULUN

Yerleşim yerine gitmek için yönünüzü bulmanız gerek. Bunun için ağaçların kuru ve yaş kısımlarını rehber edinebilirsiniz. Kuru yer daime güneyi gösterirken ıslak yüzey ise kuzeyi gösterir. Bu yönünüzü bulmak için uygulayacağınız yöntemdir.  

Ayrıca gece olduğunda barınaktan çıkmamanızı tavsiye ederiz ancak yine de sabah yolunuza devam etmek için gökyüzünü kendinize rehber ederek yolculuğa devam edebilirsiniz.  

Eğer ay hilal şeklindeyse hilalin iki ucunu hayali bir çizgiyle birleştirin ve uzatın. Yukarı kısmı kuzeyi gösterirken aşağı kısmı ise güneyi gösterecektir.  

DÜĞÜM ATMAYI ÖĞRENMEKTE FAYDA VAR

Belki ihtiyacınız olacak. Bu yüzden düğüm atma yöntemini de mutlaka öğrenin ve alıştırma yapın. Yüksek bir yerden inerken ya da başka bir amaç için mutlaka düğüm kullanacaksınız. Belki de hayatınız bu düğüme bağlı olacak. Hayatta kalma çabanızda her şeyi kolaylaştıracak da olabilir. Düğüm atmayı öğrenmek şart.  

Tuzak kurmak ve barınak yapmak için de bu düğüm tekniğini kullanabilirsiniz. Borino düğümü en sağlam düğümdür. Bunu bilmeniz daha iyi olacaktır.  

YARDIM SİNYALİ GÖNDERİN

Eğer ıssız bir adada iseniz kumsala SOS yazabilir ya da bir ormanda iseniz en yüksek noktada ateş yakabilirsiniz. Bunların hepsi ilkel yöntemle yardım çağırma yöntemleridir. Bir de üstünüzde metal ne varsa güneşi kullanarak sinyal vermek olabilir. Bu yöntemler şartlar uygun olduğunda hayatta kalmanızı sağlayacak ilkel, basit ama çok önemli yöntemlerdir.  

Hayatta kalmak teknikleri sadece bunlarla sınırlı değil. Bu tavsiyeler sadece böyle bir durumda uygulayabileceğiniz genel geçer önerilerdir. Doğa ile mücadele etmek çok zordur. Bu yüzden bu duruma düşmemek için kampa, yürüyüşe ve dağa tırmanmaya gitmeden önce tedbirinizi alın. İletişim araçlarınızı çok iyi kontrol edin ve kaybolmamaya dikkat edin.  

DOĞADA HAYATTA KALMAK İÇİN GEREKEN MALZEMELER 

Doğada hayatta kalmak için gerekli malzemeler olabildiğince minimal boyutta olmalı. Sizi ağırlığı ile engellememeli ve enerjinizi de almamalıdır. Bir tırmanış ya da kapma giderken çantanıza aldığınız genel malzemeleri çerisine bu malzemeleri de eklemelisiniz. Bu malzemeler şöyle;

-Bıçak 

-Su geçirmez çanta

-Ateş yakma aracı

-Pusula

-Lamba

-Sağlam ip ya da halat 

-Metal Matara

-Ateşe dayanıklı kap 

-Yedek iletişim aracı bataryası ya da iletişim aracı 

-İlk yardım malzemeleri

-Yedek kıyafet 

Hayatta kalma tekniklerini uygulamak ne kadar önemliyse her duruma karşı bu ürünleri yanınıza almanız ve öyle yürüyüşe, dağ tırmanışına gitmeniz de o kadar önemlidir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR