Türkiye'nin Alpleri Erciyes: Kayseri'de gezilecek yerler içinde en güzel 9 adres

Kayseri'de gezilecek yerler İç Anadolu'nun en güzel noktalarından oluşuyor. Kayseri'nin doğal ve tarihi güzellikleri Türkiye'nin dört bir yanından gezi severleri çekerken apayrı keşif adreslerini sunuyor. Kayseri'ye dair tüm detayların bulunduğu gezi rehberi haberimizin içeriğinde sizi bekliyor. Kayseri'nin meşhur yemekleri de tatmaya değer. Gelin bu güzel şehri beraber keşfedelim.

ABONE OL
GİRİŞ 25.03.2021 16:59 GÜNCELLEME 25.03.2021 16:59 SEYAHAT
Türkiye'nin Alpleri Erciyes: Kayseri'de gezilecek yerler içinde en güzel 9 adres
Türkiye'nin Alpleri Erciyes: Kayseri'de gezilecek yerler içinde en güzel 9 adres

Özellikle kış aylarının gezi noktalarından biri olan Kayseri'de gezilecek yerler öyle güzel mekanlardan oluşuyor ki herkesi hayran bırakıyor. Kış mevsiminde çok sayıda kayak sever turisti çeken Erciyes Kayak Merkezi ve daha nice doğal güzelliğinin yanında bu kent, tarihi mekanlarını da bizlere keşif yerleri olarak sunuyor. Kayseri'nin meşhur yemekleri de bu kentte tatmaya değer nitelikte. Kayseri'nin doğal ve tarihi yerlerini beraber keşfederek bu kadim kente dair tüm bilgileri sizlere sunacağız. Kayak merkezine seyahat ettiğinizde bir de bu şehrin her noktasını gezmeden dönmeyin. Kayseri'de keyifle okuyacağınız derin bir tarih ve huzura bir adım atacağınız doğal güzellikler sizleri bekliyor.  

 

 

Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir kent Kayseri. Dünyanın da en eski kentleri arasında bulunuyor. Bu unvanı ile herkesin merak ettiği bir yer. Mimar Sinan'ın memleketi olan Kayseri hanları, medreseleri, camileri, kervansarayları ve müzeleri ile görülmeye değer nitelikte.  

Dünyaya adını pastırma ve sucukla duyuran bu kent bir de mantısı ile sadece göze değil midelere de şenlik veriyor.  

KAYSERİ'DE GEZİLECEK YERLER  

Kayseri'de gezilecek yerler Türkiye'nin önemli gezi noktalarının içinde yer alıyor diyebiliriz. İç Anadolu Bölgesi'nin en güzel kentlerinden biri olan bu kent karasal iklimin güzelliklerini ziyaretçilerine sunuyor. Kayseri'de nerelere gitsek diye düşünmeden bu kenti sadece keşfetmek üzerine planlarınızı yapabilirsiniz. Kayseri tarihi İpek Yolu'na ev sahipliği yapmış bu yönü ile de birçok tarihi esere sahip olmuştur. Selçuklu Dönemi'ne ait cami, kapalı çarşı ve medrese gibi yerleri de bunu kanıtlıyor. Kapadokya'ya olan yakınlığı da bu kentin gezi noktalarının keşfedilme sebebidir. Bir uğrak noktası olan kentte gezilecek yerler merak ediliyor.  

1-Kayseri Kalesi 

Roma İmparatorluğu'ndan günümüze kalmayı başaran tarihi bir kale Kayseri'nin kalbi olarak bilinen Cumhuriyet Meydanı'nda bulunuyor. Şehrin de sembollerinden biri burası. Dış surları büyük ölçüde yıkılsa da iç surlar hala ayakta kalmayı başarmış durumda. Kayseri Kalesi ülkemizdeki en iyi korunan kalelerden biri olarak biliniyor. Surların üzerinde İzzeddin Keykavus döneminde yaptırılan Yoğun burç ile Alâeddin Keykubat döneminde yaptırılan Ok Burcu yer alır. Şehrin merkezinde bulunduğu için kolaylıkla buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.  

2-Hunat Hatun Külliyesi  

Kayseri'nin merkezinde bulunan bu külliyede Kayseri'de gezilecek tarihi yerlerin içinde bulunuyor. Çok güzel bir gezi noktası ve görmeye keşfetmeye değer bir yer. Şehrin tarihi dokusuna da büyük katkısı bulunuyor. 1237 tarihinde Alâeddin Keykubat eşi Mahperi Hunat Hatun tarafından inşa ettirilmiş.  

3-Döner Kümbet  

Çok önemli tarihi yapılardan biri de Döner Kümbet. Selçuklu Dönemi'nden günümüze kalan bir tarihi yapıdır. Alâeddin Keykubat kızı Prenses Şah Cihan Hatun adına 1289 yılında yaptırılmış. Kümbet üzerindeki taş süslemeleri ise Türk sanatının bir örneğidir. Kümbet merkezde bulunduğu için 10 dakika yürüme mesafesinde buraya ulaşabilirsiniz.  

4-Kurşunlu Camii 

Mimar Sinan'ın memleketine yaptırdığı bir şaheserdir. Bu cami haricinde bir cami daha yapmış Mimar Sinan. Ancak sadece Kurşunlu Camii günümüze kadar gelebilmiş. Camide klasik Osmanlı mimarisini yansıtan Mimar Sinan 22 yaşına kadar burada kalmış daha sonra göç etmiştir. Caminin kubbesi kurşundan inşa edildiği için bu isim verilmiştir.  Camii içerisindeki süslemeler görülmeye değerdir. Tek kubbesi ve tek minaresi bulunan caminin bir girişinde Ahmed Paşa tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. 

5-Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi  

Kayseri'de tarihi güzelliklerden biri de bu yer. Selçuklu Dönemi'nden kalan bu nokta kentin önemini daha da arttırmış. Dünyanın ilk tıp merkezi burası. Bu yüzden büyük öneme sahip. Şimdi ise müze olarak işlev görüyor. 1205 yılında inşa edilen tarih müzesi büyük bir bilgi birikimi sunuyor sizlere.  

6-Arkeoloji Müzesi  

Kayseri'nin bütün tarihine ışık tutan bir müze burası. 1969 yılından bu yana hizmet veren müzede iki kat bulunuyor. Melikgazi ilçesinde bulunuyor. Kültepe Ören Yer'indeki kazılardan çıkan eserler burada sergileniyor. Frigya, Helenistik, roma ve Bizans dönemine ait eserlerin burada bulunduğu söyleniyor. Müzeye haftanın her günü 5 TL ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz.  

7-Atatürk Müzesi  

Melikgazi ilçesinde yer alan bu müze 19. yüzyılda inşa edilen bir tarihi yapı. Geç Osmanlı izlerini taşıyan bu ev Mustafa kemal Atatürk'ün ilk olarak ağırlandığı ev olması sebebi ile 1988 yılından beri hizmet vermektedir. Raşit Ağa Konağı olarak da bilinen bu yer dışında kesme taşlar bulunuyor. Müzeye girişler ücretsiz olarak yapılıyor.  

8-Soğanlı harabeleri  

Kayseri'nin doğal güzellikleri içerisinde bulunan Soğanlı Harabeleri il merkezine yaklaşık olarak 80 kilometre mesafede bulunuyor. Yeşilhisar ilçesinde bulunan Soğanlı Harabelerinde mağara kiliseler bulunuyor. Taş mekanlar Roma Dönemi'nde mezarlık olarak kullanılırken Bizans Dönemi'nde ise kilise ve yerleşim yeri olarak kullanılmış. Günümüzde ise çok ziyaret edilen bir gezi noktası.  

9-Erciyes Dağı  

Kayseri ilimizin bir sembolü olan ve bazı noktalardan çok güzel manzara sunan Erciyes dağı 3.917 metre yükseklikte bulunuyor. Tepesinden kar eksik olmayan bu dağ tırmanış yapan kişilerin birinci adresi diyebiliriz. Kayseri'nin doğal güzellikleri içinde de tercih edilen bir tabiata sahip. 

KAYAK MERKEZİ ERCİYES

Erciyes denilince yalnızca bir başlıkta bu konuyu ifade etmek zor. Zira Türkiye'nin kayak merkezi olan Erciyes dağı devasa bir tesis. Üzerinde profesyonel kayakçılara da yönelik hizmet veren pistlerin bulunduğu Erciyes Dağı, bu özelliği ile yurt dışından da gelen turistlere ve organizasyonlara da hitap ediyor.

Kayseri Erciyes AŞ'nin işlettiği tesisler her yıl düzenlenen Snowboard Dünya kupasına üç yıl ev sahipliği yaparken, dünyanın en prestijli sporcularını da ağırladı.

"Discover Erciyes" sloganı ile yola çıkan Kayseri Erciyes A.Ş yurt dışından gelen misafirlere yönelik hedeflerini de artırarak büyütüyor. Donanımlı bir tesis olan Erciyes, özellikle yatırımdan kaçılmayan bir yer. Her yıl sayısız yatırımın yapıldığı bu tesisler, kalitesi ve güzelliği ile Türkiye'nin Alpleri olarak anılıyor. 

Erciyes'te turizm

Erciyes'i yalnızca bir kayak merkezi olarak anmak da mümkün değil. Konum itibarıyla pek çok uygarlığın yerleşkesi olan bu yer, üzerinde bir çok medeniyetin izlerini taşıyor. Dağın zirvesinde Bizans rahiplerinin inzivaya çekildiği mağaralar bulunmaktadır. Bu mağaralar dağcıların kötü hava şartlarında sığınakları da oluyor. 30 milyon yıl önce volkanik patlama oluşan bu yerden çıkan küller peribacalarının da oluşumuna neden olmuşlardır. Türkiye'nin en yüksek dağlarından biri olan Erciyes Dağı sizi ziyaret için çağırıyor.

KAYSERİ GEZİSİ İÇİN KAÇ GÜN GEREKİR? 

Kayseri gezisi için en az 3 günü ayırmalısınız.  Bu süre tarihi ve doğal güzellikteki bütün noktaları gezmek için yeterli olacaktır. Ayrıca sadece bir gününüz var ise merkezde yer alan gezi yerlerini gezerek bu şehrin tarihi yüzünü keşfederek doğal güzelliklerini ise bir sonraki gezi planınıza erteleyebilirsiniz.  

KAYSERİ MERKEZ'DE GEZİLECEK YERLER  

Cumhuriyet Meydanı  

Hunat Hatun Camii ve Külliyesi 

Alaca Kümbet 

Zeynel Abidin Türbesi 

Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahane 

Kapalıçarşı ve Kazancılar Çarşısı 

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi 

Meryem Ana Kilisesi 

Kayseri Atatürk Evi 

Talas 

Tarihi Kayseri Mahallesi 

Erciyes Dağı 

Mimar Sinan Evi 

Ağırnas Yeraltı Şehirleri 

Kapuzbaşı Şelalesi 

Sultansazlığı 

Soğanlı Vadisi 

KAYSERİ’DEN NE ALINIR? 

Kayseri’den ne alınır sorusuna verilen en genel cevap pastırma ve sucuk oluyor. Buranın mantısı da dillere destan ki herkes Kayseri mantısı deyince mutlaka tadına bakmak istiyor. Bu yüzden Kayseri’den dönerken mutlaka sevdiklerinize pastırma ve sucuk ile beraber mantı da almayı ihmal etmeyin.  

KAYSERİ'NİN MEŞHUR YEMEKLERİ

Kayseri'nin meşhur yemekleri herkesin midesine şenlik verecek kadar lezzetli. Mantısı, yağlaması ve pastırması Kayseri'ye herkesi çeken mükemmel detaylar. 

Kayseri Sucuğu

Bildiğimiz kıymanın baharatla harmanlanması ile elde edilen sucuk burada en güzel hali ile bulunuyor. Çok eskilerden gelen bu kültür gece gündüz sıcaklık farklılıklarının fazla olmasından ortaya çıkmış.

Kötü olmaması için eti bu şekilde saklamanın yolunu bulmuşlar ve günümüzde yumurta ile birleşince enfes bir lezzet ortaya çıkan bir yemek kazanılmış. Kayseri sucuğu daha farklı tekniklerle yapılarak tadında apayrı lezzetini ortaya koyuyor. 

Kayseri Mantısı

Herkesin genel olarak bir kaşığa kırk mantının sığdığı şeklinde bir yanılgısı olsa da bu özelliği Kayseri mantısının minik olmasından kaynaklanıyor. normal mantıya göre daha küçük yapılıyor. Kırk tane olmasa da bir kaşığa bir hayli mantı sığdığını söyleyebiliriz. 

Pastırma 

Kayseri'de sığır sırtından yapılan pastırmalar  çok meşhur olan ve tüketilen ürünler.  Bir pastırma, tuzlama, kurutma, baskılama, çemenleme gibi uzun işlemler dizisi ile son halini alıyor. 

Develi Cıvıklısı 

İsmini Kayseri'nin Develi ilçesinden alan bu lezzet ise Konya'nın etli ekmeğine benziyor. Daha çıtır ve lezzeti de farklı. Mutlaka Kayseri gezisinde tadılması gereken bir lezzet. 

Yağlama 

Kayseri yağlaması herkesin ağzının suyunu akıtan muazzam bir lezzet. Yağlamada kullanılan yufkalar da çıtır olmalı ancak bazı yerlerde yumuşak halini de görebilirsiniz. Arasında ise soslu kıymalı karışım görmek mümkün. 

Pöç 

Hayvanın kuyruk sokumu kemiği çevresindeki ete verilen ad 'pöç'. Bu lezzet Kayseri de kelle paça restoranlarında sık bulunuyor. kokoreç gibi lezzetlerin papucunu dama atan Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında halkın en çok tükettiği yemek. 

Nevzine Tatlısı 

Tahin, un, ceviz ve pekmezin harika buluşmasından ortaya çıkan güzel bir lezzet Kayseri tatlısı. 

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • Nurettin 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş memleket hasretim kabardı sizin yüzünüzden 1 saattir biletall.com dan çıkamıyorum. :)
    Cevapla
  • kel 4 yıl önce Şikayet Et
    gayserinin bi de pastırması meşhurdur. tabi içinde at eti yoksa
    Cevapla
  • Recep çakıralp 4 yıl önce Şikayet Et
    Erkiletin hıdırellez tepesini unuttunuz kayseriyi kuş bakışı görünür tarihi bir yerdir
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim bile gezesim geldi kayseridw yasadigim halde :-)
    Cevapla
  • erciyes 4 yıl önce Şikayet Et
    İmamoğlu görürse ilk depremde kesin erciyese kaymaya gelir
    Cevapla
  • Türkiye 4 yıl önce Şikayet Et
    Depreme gerek yok istanbulu sel bassın yeter dönüştede 2-3 esnafa uğrar her şey çok güzel olacak der gönlünü alır bildiğini okur her zamanki
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR