Gezginlere önemli uyarı! Koronavirüs hakkında bilinmesi gerekenler

Ülkemize dün itibarıyla giriş yapan Koronavirüs (Kovid-19), vatandaşlar kadar gezginleri de etkiledi. Yurt dışına seyahat edenleri olumsuz yönde etkileyen virüs, ülke genelinde henüz bir kişide tespit edildi. Virüsün salgın boyutuna ulaşmaması adına alınacak küçük önlemler mevcut. Bunların başında elbette sakinlik ve hijyen geliyor. Gezginlere Koronavirüs'ten korunma yollarına ilişkin detaylar haberimizde.

ABONE OL
GİRİŞ 11.03.2020 14:28 GÜNCELLEME 11.03.2020 14:28 SEYAHAT
Gezginlere önemli uyarı! Koronavirüs hakkında bilinmesi gerekenler
Gezginlere önemli uyarı! Koronavirüs hakkında bilinmesi gerekenler

Sağlık Bakanlığı, ülkemize Koronavirüs'ün giriş yapmasına ilişkin açıklama yaptı, bir erkeğe Avrupa seyahatinde virüs bulaştığını duyurdu. Virüs'ün Avrupa üzerinden Türkiye'ye giriş yapmış olması gezginleri endişeye sevk ederken, yurt dışına çıkma planı olanları bir kez daha düşünmeye zorladı.

 

 

Yurt dışına çıkış konusunda henüz bir yasak/karantina uygulanmıyor ancak Bakanlık, kişilere zorunlu haller dışında gidilmemesi tavsiyesinde bulundu. Bu durum da beraberinde "Koronavirüs'ten nasıl korunulur" sorusunu getirdi

 

 

KORONAVİRÜS (KOVİD-19) NEDİR?

"Koronavirüs'ten nasıl korunulur"a cevap vermeden önce Kovid-19 nedir nedir sorusuna cevap vermek gerekiyor. 

Kovid-19, ilk olarak 2019'un aralık ayında Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde tespit edildi. Virüsün çıkış noktasının Vuhan'daki "Huanan Balık Pazarı" olduğu ve burada satılan yarasa ve bazı cahşi hayvanlardan insanlara bulaştığına dair teoriler ortaya atıldı. Sonrasında  yapılan araştırmalar da bu bilginin doğruluğunu sorgular nitelikteydi.

Çıkış noktası Çin olan Kovid-19 çok kısa bir zaman içinde dünyanın dört bir yanına yayıldı. En az 110 ülkede görülen yeni tip koronavirüs bazılarındaysa can kayıplarına yol açtı.

KORONAVİRÜS (KOVİD-19) NASIL BULAŞIR?

Koronavirüs'ün bilenen ve tespit edilebilmiş bulaşma yöntemleri arasında hapşırma, aksırma ve öksürme bulunuyor. Bu şekilde, virüs taşıyıcı kişilerin ağızlarından ve burunlarından çıkabilecek parçacıklar ile bulaşabilen virüs yayılım gösterebiliyor.

Hastalığın ilk olarak hayvanlardan insanlara geçmesi "Acaba canlı hayvanlardan da bulaşıyor mu?" sorusunu da gündeme getiriyor olsa da bu yönde henüz bir bulguya rastlanmadı.

KORONAVİRÜS (KOVİD-19)'ÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Covid-19'un belirti göstermeden bulaşıcı olabildiği 2 ila 14 günlük bir kuluçka dönemi olduğu biliniyor.

Koronavirüsün belirtileri hafif veya şiddetli seyredebiliyor. Ateş ve öksürüğün yanı sıra hastalığı şiddetli geçirenlerde nefes darlığı, zatürre ve böbrek yetmezliği meydana gelebiliyor. Bazı hastalarda bu belirtilere boğaz ağrısı, burun akıntısı, ağrı ve ishal de eşlik ediyor. 

KORONAVİRÜS (KOVİD-19)'DEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Koronavirüs her ne kadar dünya genelinde salgın boyutunda olsa da Türkiye'de bu hastalık henüz sınırlı sayıda. Avrupa, Çin ve İran'ın aksine hastalığın daha fazla yayılım göstermemesi adına en önemli önlem sakinliği korumak ve hijyen kurallarına dikkat etmek.

Hijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor.

Bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı'nın uyarıları arasında toplu taşıma araçlarının kullanımı sırasında dikkatli olunması ve ellerin gün içerisinde bol bol sabunlu su ve dezenfektan ile temizlenmesi gerekiyor.

EDİTÖR TAVSİYESİ: Seyahat hepimizin ortak tutkusu fakat dünyanın içinde bulunduğu bu durum, maalesef ülkemizi de olumsuz yönde etkiliyor. Münferit olarak alınacak seyahat kararları, herkesi olumsuz yönde etkileyebilme potansiyeline sahip. Bundaki en büyük tehdit, Avrupa'da bulunan enfekte kişilerin fazlalığı.

Sağlık Bakanlığı'nın uyarısı gibi bizler de sağlığınız açısından yurt dışına seyahat planlarınızı bir kez daha gözden geçirmenizi öneriyoruz.

KAYNAK : AA, Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR