Hatay'ın yöresel yemekleri nelerdir?

Hatay'ın yöresel yemekleri göz önünde olan bir mutfağa sahip. Arap mutfağından da esintiler taşıyan Hatay'da birbirinden lezzetli soğuk sıcak yemekler ve tatlılar sofraları şenlendiriyor. Hatay'ın meşhur zeytinyağı ile lezzetlendirilen yemekleri herkesin damağında unutulmaz tatlar bırakıyor. Gelin bu yöresel lezzetleri beraber yerinde keşfedelim.

ABONE OL
GİRİŞ 30.08.2020 17:31 GÜNCELLEME 30.08.2020 17:31 SEYAHAT
Hatay'ın yöresel yemekleri nelerdir?
Hatay'ın yöresel yemekleri nelerdir?

Hatay'ın yöresel yemekleri tüm Türkiye'yi olduğu gibi dünyayı da sarmış durumda. Herkes Hatay gezisinde mutlaka bu lezzetleri tadıyor ve unutulmaz tatları da çevresine anlatıyor. Hatay kebabı ve lahmacunu gibi yöresel lezzetlerin yanı sıra her yerde yapılan diğer lezzetler de yöresel baharatlarla harmanlanarak farklı şekilde sunuluyor. Biz de yazımızda Hatay'da ne yenir? Hatay yemekleri nelerdir? bunlara yer verdik.  

Hatay yöresel yemekleri

HATAY'IN YÖRESEL YEMEKLERİ  

Hatay'ın yöresel yemekleri içerisinde mutlaka kebaplar da yer alıyor. Kebaplar iki farklı hali ile sunuluyor burada. Yöresel lezzetlerle birleştirilen etler misafirlere sunuluyor. Tatlılar ve diğer yemekler de herkesin büyük beğenisini kazanıyor. Ayrıca Hatay döneri de Türkiye'ye ün salmış olsa da en orijinal hali ile burada yiyebileceğiniz bir yemek. Hatay kahvaltısında ise sofralar en zengin hali ile sizlere sunuluyor.  

 

 

Tepsi ve Kâğıt Kebabı  

Hatay'da kebap yemek için etinizi kendiniz tercih edebiliyorsunuz. Dana ve kuzu etini harmanlayarak yaptıkları kebaplar tepside pişiriliyor. Tepsiler taş fırınlarda uzun süre odun ateşinde lezzetleniyor. Farklı baharatlar da mutlaka kullanılıyor tepsi kebabında. Bunun yanı sıra kâğıt kebabında ise yine aynı tepsi kebabında izlenilen yoldan gidiliyor ve sonunda yağlı kağıtlara serilerek pişiriliyor bu kez. Yine taş fırında pişen kebaplar lezzetine doyum olmaz pidelerle beraber servis ediliyor.  

Hatay Usulü Döner 

Türkiye'nin her yerinde Hatay usulü döner görebilirsiniz. Çok yaygın bir lezzet olması ile beraber en iyi halini yine Hatay'da yiyebilirsiniz. İçerisinde patates ve turşu bulunuyor. Ayrıca özel olarak hazırlanan sosu da konulduktan sonra döner dürüm hale getiriliyor. Lavaşı sarılmadan önce mutlaka sacda çıtır çıtır hale gelene kadar bekletiliyor. Hatay dönerinin bir özelliği ise lavaşının soslu olması ve mutlaka soslanmış şekilde servis edilmesi.  

Hatay Lahmacunu ve Arap Kebabı  

Hatay lahmacunu da yine Hatay gezisinde tadına bakmaya değer bir lezzet olarak bulunuyor. Hatay'da ne yenir denildiğinde herkes bir kez de olsa bu minik lahmacunların tadına bakıyorlar. Bildiğimizin dışında bu lahmacunlar minik minik yapılıyor ve harcında da Hatay baharatları kullanılıyor. Hatay lahmacunu fırından çıktığı gibi en güzel hali ile dumanı üstünde servis ediliyor.  

Arap kebabı da yukarıda belirtildiği üzere Arap kültüründen gelen bir lezzet. Ancak burada yine Hatay'ın yöresel malzemeleri le birleşince güzel bir lezzete kavuşuyor. Arap kebabı yapılırken kıyma ocakta diğer sebzeler ile soteleniyor ve ardından patates köftesinin üzerine serilerek servis ediliyor. Tabi ki Hatay'ın meşhur zeytinyağı da ihmal edilmiyor. Tadına doyulmaz bir lezzet olan Arap kebabı da Hatay'da sizi bekliyor.  

Hatay Soğuk Yemekleri  

Hatay'da meşhur olan bir diğer yemekler de soğuk servis edilenler oluyor. Humus ve abugannuş gibi yemeklerin yanında tercih edilen soğuk yemekler herkesin damağına hitap ediyor. Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olarak sofralarda yerini alıyorlar. Humus çok yenen bir meze olarak yer alırken abugannuş da yine közlenmiş patlıcan ve biber gibi malzemelerin karıştırılarak bir araya getirilmesi ile sofradaki yerini alıyor.  

Hatay Kahvaltısı  

Hatay'da kahvaltıda yok yok. Çok çeşitli olan yemeklerinin yanı sıra peynirlerini de mutlaka sabah sofralarında görebilirsiniz. Hatay'ın peynirleri meşhur. Sabah kahvaltısında da mutlaka çeşit çeşit peynir göreceksiniz. Bunun yanı sıra hamur işleri ve Hatay tostu da olmazsa olmaz.  

Hatay Künefesi ve İrmik Helvası 

Hatay künefesi dünyaya ün salmış durumda. Künefe burada en güzel hal ile pişiriliyor. Arasına konulan peynir ise dillere destan lezzette. Pişen kadayıfın içerisinde uzayıp giden peynir damaklarda unutulmaz tatlar bırakıyor. Hatay'da yukarıda bahsedilen yemekleri yedikten sonra mutlaka bir de üzerine meşhur künefesini yemelisiniz. Türkiye'de en iyi künefe Hatay'da yenir. Ayrıca arasına konulan peynir özeldir. İrmik helvasında da başka bir alternatif tatlı olarak bulunur. İrmik helvasına konulan peynir de künefede olduğu gibi uzar ve lezzetin keyfini de uzatır. 

Hatay'ın Hamur İşi Lezzetleri  

Hatay'da ne yenir denildiğinde çayın yanına en çıtır hali ile gidebilecek bir diğer yemekler de hamur işleri oluyor. Hamur işi çok meşhur Hatay'da. Sadece yağ ile açılan hamurların üzerine kıyma konularak kaytaz böreği yapılıyor. Kaytaz böreğinin yanı sıra acılı ekmek de herkesin çok beğenerek yediği bir diğer lezzet oluyor. Hatay mutfağında mutlaka acılı ekmek bulunuyor. Taş ocaklarda pişen ekmek her yere buradan gönderiliyor.  

Hatay'ın yöresel yemeklerini Dünyanın Tadı ekibi sizlerle böyle buluşturuyor. 

Dünyanın Tadı resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Instagram: dunyayitadiyorum 

Twitter ve Facebook:  dunyanintadi  

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR