Tarihi Çin Seddi kısmen ziyarete açıldı
Koronavirüs'ün ortaya çıktığı Çin'de geçtiğimiz aylarda hayat durmuş ve kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmiyordu. Şimdilerde Avrupa ülkelerinin yaşadığı sıkıntıları atlatan ülkede hayat normale dönüyor. Çin Seddi kısmen ziyarete açıldı. Eskisi kadar ziyaretçisi henüz olmasa da vatandaşlar tarihi noktaya seyahat ediyor.
ABONE OLÇin kaynaklı ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını yüzünden şimdilerde dünyada hayat durma noktasında. Çin’de hayat durma noktasının ötesine geçmiş durumdaydı. Ancak şimdilerde Çin Seddi kısmen olarak ziyarete açıldı. En önemli tarihi noktalarından biri olan yere nadir de olsa ziyaretçi var.
Dünya genelinde 10 binden fazla kişinin ölümüne neden olan virüs Çin’den tüm dünyaya yayılmış ve Çin Seddi 25 Ocak tarihinde kapatılmıştı. Şu anda dünyanın yaşadığı zor günleri geride bırakan ülkede Çin Seddi’nin ziyarete açılması her şeyin kısmen normale döndüğünü kanıtlıyor.
Çin Seddi’ne ziyaretçiler sabah 09.00 ile akşam 16.00 arasında giriş yapabilecek. Bunun yanı sıra farklı yeni kurallar da uygulanıyor. Çin Seddi’ne giriş ücretleri ise online olarak alınabilecek. Sadece belirli sayıda ziyaretçi alınacak ve giriş yapmadan önce ateş kontrolü de yapılacak. Ziyaretçilerin maske takması ve diğer ziyaretçilerle arasında 3 metre mesafe bulunması da zorunlu.
ÇİN SEDDİ HAKKINDA
Dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanır. Po Hay Körfezi’nden başlayan Çin Seddi Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya uzanır. Huang Ho Nehrini ikiye bölen Çin Seddi güneybatıya kadar ilerler.
Çin Seddi’nin uzunluğu ise yıkılmış olan kısımlarıyla beraber 8851 kilometre uzunluğa sahiptir. . Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 2.500 kilometrelik settir. Ancak asıl inşaat, MÖ 221 ile MS 608 yılları arasında yapılmıştır. Bir diğer arkeolojik araştırmaya göre tüm kollarıyla birlikte toplam 21,196 km uzunluğa sahiptir.
ÇİN SEDDİ NEDEN YAPILDI?
Çin Seddi’nin temelleri 20’den fazla krallık tarafından zamanında atıldı. Chu, Qi, Yan, Wei, Han, Zhao, Qin Krallıkları birbirinden korumak için sınırlarında ilk setler inşa ettiler. Qin, Zhao, Yan kralıkları ise XiongNu, DongHu, LinHu, Hiung-nu'ların saldırılarını durdurmak ve ülkenin kuzey sınırlarını koruma amacıyla da inşa ettiler. Çin'in ilk İmparatoru Qin Shi Huang, burayı boydan boya aşılmaz bir savunma duvarıyla kapatmaya karar verdi.
Kuzeyden Çin’e gelen ‘Moğol’ ve ‘Türk’ boylarının saldırısına karşı yapılan Çin Seddi savaşlarda esir düşen kişilerin ya da sürgün edilen yöneticilerin ağır işe sürülerek cezalandırıldığı bir yer olmuş. Aynı zamanda ülkeden kaçışları da engellemek için yapılmış.