Hacı Bayram-ı Veli Camii Ankara'nın ibadet merkezi

Hacı Bayram-ı Veli Camii Ankara'da en çok ziyaret edilen camilerden biri. Ancak Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında bu güzide ibadet noktası bu yıl günlerini boş geçiriyor. Normal zamanlarda Ramazan ayında iftardan sahura kadar ibadet edenlerle dolu olan camiye Ankaralılar uzaktan bakıyor. Biz de haberimizde Hacı Bayram-ı Veli Camii hakkında tüm bilgileri vererek bu ibadet yerinin faziletlerini sizlere sunduk.

ABONE OL
GİRİŞ 08.09.2020 11:18 GÜNCELLEME 08.09.2020 11:19 SEYAHAT
Hacı Bayram-ı Veli Camii Ankara'nın ibadet merkezi
Hacı Bayram-ı Veli Camii Ankara'nın ibadet merkezi

Hacı Bayram-ı Veli Camii Ankara’nın en çok ibadet edilen ve ziyaretçilerin sabahtan akşama kadar hiç boş bırakmadığı bir ibadet noktası. Cami çevresindeki tarihi evleri görmek isteyenler ve dini kitap satan noktaları gezmek isteyenler buraya mutlaka uğruyor. Her ramazan ayında Hacı Bayram-ı Veli Camii iftardan sahura kadar dolu oluyor. Herkes ibadetini yaptığı gibi akşam burada boş alanlarda iftarını da açıyordu. Ayrıca çocuk çoluk cami içinde sesleriyle şenlik verirken sahuru da burada yapıyordu Ankaralı aileler. Ancak bu yıl Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında cami boş kaldı. Ramazan ayını boş geçiren camiye Ankaralılar gidemiyor olmanın burukluğunu yaşıyor. Salgın tehlikesi geçtiği ve yetkililer izin verdiği taktirde Hacı Bayram-ı Veli Camii yeniden herkese kapılarını açacak.

 

 

Tarihi binaları ve yanında bulunan antik kalıntıları ile Hacı Bayram-ı Veli Camii mutlaka herkesin görmesi gereken bir ibadet noktası. Ankara'ya seyahat eden herkesin mutlaka bir kez ziyaret ederek dua ettiği, ibadetini icra ettiği bir nokta burası. Cami çevresinde son yıllarda büyük düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler de ziyaretçi sayısını arttırdığı gibi Hacı Bayram-ı Veli Camii'nin tarihi de ziyaretçilerini kendine çeken bir diğer detay oluyor.

 

 

Hacı Bayram-ı Veli Camii Ankara’nın Ulus semtinden bulunan bir ibadet yeri. Tarihi cami yine tarihi değeri bulunan Augustus Tapınağı’nın hemen yanında yer alıyor. İlk yapılış tarihi ise Hicri 831 yılı olarak biliniyor. 1427-1428 yılları arasında inşa edilen caminin ilk mimarı ise Mimar Mehmet Bey olarak biliniyor. Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin mimari yapısı 17. İle 18. Yüzyıl camilerinin genel özelliklerini de yansıtıyor. Taş kaideli olan caminin duvarları tuğla ve kiremit çatılı olarak inşa edilmiş. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana da sahiptir.

HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ ADINI NERDEN ALIYOR?

Güzide ibadet yeri adını bahçesinde türbesi bulunan Hacı Bayram-ı Veli’den alıyor. Hacı Bayram’ın türbesi burada bulunuyor. Camiye bitişik olan türbe 1429 yılında yapılmış. Kurşun kubbe ile örtülü olan türbe kare planlı ve sekizgen tamburlu olarak görülüyor. Bu cami bahçesinde aynı zamanda 18. Yüzyıla ait olan Osman Fazıl Paşa türbesi de bulunuyor.

HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ MİMARİSİ

Mimarisi ile büyüleyen güzide cami ahşap ve üzerine kalem işi süslemeleri ile göze çarpıyor. Çini süslemeleri bakımından da çok zengin olan cami görmeye değer bir görsellik sunuyor. Ahşaplar üzerinde bulunan Nakkaş Mustafa Paşa tarafından yapılan boyama nakışlar da görselliği güzelleştiren diğer detaylar.

Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin güneydoğu duvarında iki şerefeli minare bulunuyor. Silindirik tuğla gövdeli olan minare kare planlı ve taş kaidelidir. 1714 yılı geldiğinde Hacı Bayram-ı Veli’nin torunu Mehmet Baba tarafından tamir edilmiş. 1940 yılında ise bir kez restore edilmiş minare ve günümüze kadar gelmeyi başarmış. Kapalı alanda dört bin beş yüz, açık alanda bin beş yüz olmak üzere toplam kapasite altı bin kişinin ibadet yapmasına uygun hale getirilmiştir.

CAMİ İÇERİSİNDE GÖRÜLMESİ GEREKEN BÖLÜMLER

Cami içerisinde dışında olduğu gibi harika detaylar yer alıyor. Ahşap ve çini üzerine işlenmiş bütün süslemeler sizi hayran bırakacak.

Cami içerisinde son cemaat yerinin tarafında kelime-i tevhit çevresindeki bordürleri inceleyebilir ve minberi görebilirsiniz. Bunlar cami içerisindeki çok güzel detaylardır.

Mutlaka türbeyi de ziyaret ederek içerisine girmelisiniz. Hacı Bayram-ı Veli’nin türbesi ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden biri.

HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ’NE NASIL GİDİLİR?

Ankara’da çok merkez bir nokta olan Ulus’ta bulunan camiye her yerden toplu taşıma var. Yakın ve işler bir noktada inerek camiye yürüyebilirsiniz. Çevresinde görülecek çok fazla güzel detaylar var. Bunları da inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Cami Ankara’da gezilecek yerler içerisinde en güzel adreslerden biri. Herkesin ruhunu ve kendini dinlendirdiği cami ibadet noktalarından biri.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR