Türkiye'de seyahat ve konaklama tedbirleri neler olacak?
Koronavirüs salgını sebebiyle bu yıl için Türkiye'de seyahat ve konaklama tedbirleri neler olacak bakanlık tarafından açıklandı. Hayatın durduğu bu günlerde vaka sayısının da istikrarlı şekilde azalması kısmen normalleşme planlarının yapılmasına olanak sağladı. Seyahat ederken ve otellerde konaklamalarda alınacak tedbirler belirtildi. Bu yıl vatandaş yurt içi seyahatini nasıl yapacak haberimizin detaylarında.
ABONE OLKoronavirüs salgınına yönelik tedbirler vaka sayılarının da azalmasına sebebiyet verdi. Türkiye büyük özveri göstererek salgının önüne kısmen de olsa geçmeyi başardı. Şimdi seyahat ve konaklama tedbirleri nasıl olacak, bu yıl seyahatler nasıl yapılacak konuşulan konular oldu. Aile ve Sosyal Çalışma Bakanlığı çalışanların ve seyahat edecek kişilerin sağlığını gözeterek bir kontroller listesi yayımladı. Bu kontroller listesine işletmelerin ve yolcuların tam olarak uyması isteniyor. İnce detayların yer aldığı liste Koronavirüs ile mücadelenin de hala devam ettiğini gösteriyor.
SEYAHAT VE KONAKLAMA TEDBİRLERİ NELER?
Türkiye salgının önüne geçmek için alınana tedbirlere büyük çoğunlukla uyan bir ülke oldu. Bunun karşılığını da vaka sayılarının ciddi oranda düşmesi ile gördü. Bu sebeple 2020 yılı seyahat kısıtlamaları kısmen normalleşme tedbirleri alınarak esnetilecek. Çalışanların ve yolcuların sağlığı gözetilerek alınan tedbirler seyahat için ve konaklama yerleri için ayrı ayrı açıklandı.
KORONAVİRÜS SEYAHAT TEDBİRLERİ NELER?
YeniTip Koronavirüs salgınını dikkate alarak mevcut acil durum planlarını ve risk değerlendirmelerini güncelleyin.
Çalışanlara, YeniTip Koronavirüsün yayılma yolları, belirtileri ve alınacak önlemler hakkında bilgilendirme yapın. Garlardaki bilgilendirme panolarında, güncel broşürler ile afişleri bulundurun.
Sosyal mesafe kuralını göz önüne alarak toplu taşıma araçlarının taşıma kapasitelerini yarı yarıya düşürün ve taşıt içi oturma düzeni ile ilgili olarak gerekli değişiklikleri yapın. Araç içindeki yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde oturmalarını sağlayın.
Garlarda bilet satış gişe görevlilerinin sık aralıklarla, toplu taşıma araçlarında tüm görevlilerinin ise yola çıkmadan önce ve en az 20 saniye boyunca ellerini su ve sabunla yıkamasını sağlayın. Su ve sabuna erişimin mümkün olmadığı durumlarda belirli aralıklarla ellerin alkol bazlı el antiseptikleriyle dezenfeksiyonunu sağlayın.
Ellerin yüz bölgesine temas etmemesi için uyarılarda bulunun.
Toplu taşıma araçlarının uygun yerlerine alkol bazlı el antiseptiği yerleştirin, yolculuk öncesinde ve seyahat esnasında tek kullanımlık mendil ile maske dağıtılmasını sağlayın.
Taşıtların özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyenini sık aralıklarla sağlayın. Her seferden sonra taşıtlarda temizlik ve dezenfekte işlemlerini gerçekleştirin.
Yemek ve dinlenme alanlarında da sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edin. Mola yerleri(dinlenme tesisleri, vb) gibi yiyecek-içecek tüketilen alanlarda sosyal mesafe kuralına uyun, temizlik ve hijyene dikkat edin.
Garlarda benzer işi yapan görevli sayısının asgari oranda tutulması için planlama yapın. Çalışanların bir arada bulunduğu yer ve zamanlarda hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyulduğundan emin olun.
Taşıt içinin mola müddetince doğal yollarla havalandırın.
Taşıt içi görevlilerine yaptıkları işlemlerde (servis vb.) hijyen amacıyla alkol bazlı el antiseptiği, tek kullanımlık mendil ve atıkları için özel çöp torbaları sağlayın.
Tek kullanımlık maskelerin el hijyeni sağlandıktan sonra takılmasını, kirlenmesi, nemlenmesi ve ya yırtılması durumunda yenisiyle değiştirilmesini sağlayın. Kullanılmış maskelerin dış ortamdan izole bir atık kutusuna atıldığından emin olun. Görevlilerin maske üzerine yüz siperi takmasını ve siperin her kullanım öncesi ve sonrası imalatçı talimatlarına uygun şekilde dezenfekte edilmesini sağlayın. Kişisel koruyucu donanımların kişiye özel olmasını temin edin.
Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların yaptığı bilgilendirmeleri düzenli olarak takip edin ve alınan tedbirlerin güncelliğini gözden geçirin.
Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi Covid-19 semptomları bulunan çalışanın maske takmasını sağlayarak derhal iş yeri sağlık personeline bilgi verin, iş yeri sağlık personelinin bulunmadığı durumlarda diğer çalışanlardan izole ederek derhal ALO 184’ü arayın, sağlık yetkililerinin yapacağı yönlendirmelere göre hareket edin.
Yolcularda görülen Covid-19 semptomları için derhal ALO 184’ü arayarak yapılan yönlendirmelere göre hareket edin. Gar ve istasyonlarda hastalığından şüphe edilen yolcuların bekletilmesi amacıyla bulaşmayı önleyecek nitelikte oluşturulmuş olan izole alanlara yönlendirin ve derhal istasyonda bulunan sağlık ekiplerine haber verin.
KORONAVİRÜS KONAKLAMA TEDBİRLERİ NELER?
Servis araçları ve müşteri transfer araçlarının taşıma kapasiteleri sosyal mesafe göz önüne alınarak planlanacak
Servis araçlarının ve müşteri transfer araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere dezenfeksiyon ve temizliği sık aralıklarla sağlanacak.
Tüm araçlara alkol bazlı el antiseptiği ve tek kullanımlık maske konulacak
Çalışanlara ve müşterilere yeni tip koronavirüs salgınına ve sağlığın korunmasına yönelik bilgilendirme yapılacak
Resepsiyon ve insan hareketi ve yoğunluğunun yaşandığı diğer bölümlerde (restoran, spor salonları vb.) yerlerin çizgi çekilerek işaretlenmesiyle sosyal mesafeyi belirten düzenleme yapılacak
Tesise girişlerde çalışanların, müşterilerin, alt işverenlerin, mal ve hizmet sağlayıcıların termal kamera veya temassız ateş ölçer ile ateşleri ölçülecek
Tesisteki bilgilendirme panolarına yeni tip koronavirüs salgını, korunma yolları, alınan önlem ve uygulamalar konusunda müşterilere gerekli bilgilendirme için afiş, broşür, veya poster gibi görsellerin asılacak.
Mevcut durum göz önünde bulundurularak acil durum planları ve risk değerlendirmeleri güncellenecek.
Resepsiyonda çalışan personel ile müşteriler arasında virüs bulaşmasının engellenmesi amacıyla resepsiyon bankolarına şeffaf paravan konulması veya başka bir önlem alınması sağlanacak.
Tesis girişlerine ve tesis içindeki uygun yerlere kolay ulaşılabilir alkol bazlı el antiseptiği konulacak.
Müşterilere temassız ödeme seçenekleri sunulacak.
Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin uzaktan eğitim şeklinde verilmesi sağlanacak.
Uzaktan eğitiminin uygulanamadığı durumlarda verilen yüz yüze eğitimlerde sosyal mesafe kuralı gözetilecek.
Mekanik havalandırma sistemlerine mümkün olduğunca taze hava sağlanması, iç havanın tekrar ortama verilmesini engelleyici tedbirler alınacak.
Filtrelerin düzenli aralıklarla değiştirilmesi ve sık sık temizlenerek dezenfekte edilmesi sağlanacak.
Tüm çalışanlara tek kullanımlık maske, eldiven ile gerektiğinde yüz siperi verilerek uygun şekilde kullanmaları sağlanacak.
Kullanılmış maske ve eldivenler uygun şekilde bertaraf edilecek.
Personel üniformaları ile gündelik kıyafetlerin ayrı tutulması için gerekli düzenlemeler yapılacak.
Ortak kullanılan alanlar (lobi, restoran, bar, fitness salonları, sauna, hamam, banyo, tuvaletler vb.) ile tesisin kapalı alanlarının tümü ve ekipmanın (kapı kolları, merdiven trabzanları, oda kartları, TV kumandaları, spor aletleri, bisiklet, ATV, bagaj taşıma arabaları, vb.) sık sık temizlenmesi ve dezenfekte edilecek.
Personelin kullandığı tüm ekipman, araç ve gereçler sık sık dezenfekte edilecek.
Tuvalet ve lavabolarda özellikte temassız sabunluklar, kâğıt havlu makineleri ve çöp kutuları kullanılacak.
Animasyon görevlileri ve fitness eğitmenleri tarafından verilen hizmetlerde sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilecek.
Tesis içinde verilen kuaför ve berber hizmetleri için randevu sistemi kullanılacak.
İşlem yapılan koltukların sosyal mesafe gözetilerek yerleştirilmesine ve içeride müşterilerin bekletilmemesine özen gösterilecek.
Kuaför ve berberlerin maske, eldiven ve yüz siperliği kullanmasını ve işlemlerde kullanılan aletlerin sık aralıklarla dezenfekte edilmesini sağlanacak.
Çarşaflar, battaniyeler, yastıklar ve havlular normalden daha sık değiştirilip temizlenecek.
Meyve, sebzelerin kullanılmadan önce bol su ile yıkanması sağlanacak.
Tesis içerisinde acil durumlar için karantina alanları belirlenecek.
Karantina alanlarının kullanımı ve tahliyesi ile ilgili olarak acil durum planlarında prosedürler hazırlanacak.
Ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikâyeti olan çalışan maske takarak iş yerindeki diğer çalışanlardan izole edilecek.
İzole edilen çalışan en kısa süre içerisinde Sağlık Bakanlığı’nın ALO 184 hattı aranarak sağlık kurumlarına yönlendirilmesi yapılacak ve durumu takip edilerek kayıt altına alınacak.
Bu önlemlerin yanı sıra Sağlık Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı da tedbir açıklamaları yaptı. Genel olarak otelleri ve misafirleri korumaya yönelik olan kısıtlamalar sayesinde normalleşme sürecinde tatil yapmak mümkün olacak.