Yemen'in Sultanahmet'ten ilham alınarak yapılan camisi: El Salih Camii

Yemen’in en büyük camisi devrik lider Ali Abdullah Salih’in adını taşıyan El Salih Camii, görkemiyle göz kamaştırıyor. Cami, Sultanahmet Camii’nden ilham alınarak altı minareli olarak Yemen ve Arap mimarisinin modern yorumuyla inşa edilmiş.

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2021 11:28 GÜNCELLEME 26.11.2021 11:29 SEYAHAT
Yemen'in Sultanahmet'ten ilham alınarak yapılan camisi: El Salih Camii
Yemen'in Sultanahmet'ten ilham alınarak yapılan camisi: El Salih Camii

Yemen’in en büyük camisi olan ve devrik lider Ali Abdullah Salih’in adını taşıyan El Salih Camii, İstanbul’daki Sultanahmet Camii’nden alınan ilhamla altı minareli olarak görkemli bir şekilde inşa edilmiştir. Yemen ve Arap mimarisinin modern bir şekilde yorumlanmasıyla tasarlanan cami, 2008 yılında ibadete açılmıştır. 

Beyaz, sarı ve kahverenginin ağırlıklı olarak kullanıldığı El Salih Camii'nde Kameriye adı verilen 4 ana kemer üzerine oturtulan ana kubbe göz kamaştırıyor. Çapı 27.4 metre, yüksekliği ise 39.6 metre olarak inşa edilen camide ana kubbeye ek olarak  4 kubbe daha bulunuyor.

 

 

Toplamda 5 kubbeye sahip olan caminin bu kubbeleri, İslamın 5 şartını temsil ediyor. İstanbul’daki Sultanahmet Camisi’nden alınan ilhamla yapılan 6 minare ise imanın 6 şartını işaret ediyor.

El Salih Camii'nin birçok noktasında farklı renkler kullanılarak adeta bir renk cümbüşü yaratılmış. Camide kullanılan Yemen’e özgü birçok taş çeşidinden siyah basalt taşları ve devasa boyuttaki kireç taşları ön plana çıkıyor. Klasik Yemen mimarisine has olan kırmızı kerpiç taşından yapılan minareler ise caminin en özel kısımlarını oluşturuyor. 

Mimarisiyle dünyanın pek çok noktasından turistlerin ilgisini çeken caminin içerisinde bir müze ve kütüphane bulunuyor.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR