Bursa'da 'Katırcı İni'nin turizme kazandırılması hedefleniyor

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan ve halk arasında 'Katırcı İni' olarak bilinen mağaranın, girişine kendi imkanlarıyla kapı yapan vatandaşlar, bölgenin turizme kazandırılmasını istiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.06.2020 16:34 GÜNCELLEME 05.06.2020 16:35 SEYAHAT
Bursa'da 'Katırcı İni'nin turizme kazandırılması hedefleniyor
Bursa'da 'Katırcı İni'nin turizme kazandırılması hedefleniyor

UNESCO’ya aday olan Bursa’nın İznik ilçesinde kapısının tahta ile kapatıldığı mağara görenleri şaşırttı.

 

 

MAĞARA TESCİLLENDİ

Bursa’nın İznik ilçesi Abdulvahap mevkiinde bir ceviz bahçesinde bulunan ve kapısının tahta ile kapatıldığı gizemli bir mağara ortaya çıktı. 22 metre uzunluğu 14 metre yükseklikte olan mağaranın içerisinde bir çiftçiye ait merdivenler ve sulama boruları bulunuyor.

Bulunan mağaranın geçtiğimiz günlerde Türkiye Mağaracılık Federasyonundan yetkililer tarafından mağaraya gelinerek tescillendiği öğrenildi.

 

 

MAĞARANIN ACI ÖYKÜSÜ

Mağaranın tarihinin içler acısı bir öyküsü var. 1920 yılında mağaranın önünde Yunan askerlerinin fotoğrafı arşivlerden çıktı. Mağarada o yıllarda, Yunanlıların keşif sırasında kendi askerleri ve yerli Rum çeteler tarafından katledilen Türkler bulunmuş.

Roma ve Bizans tarihi ile ilgilenen nakkaş Yalçın Öztürk, “Burası Katırcı İni mağarası. Cumhuriyet dönemi öncesinde Avdan yaylasındaki kar kuyularından kar yükleyip İstanbul’a kar taşıyan katırcı kervanlarının konakladığı yerdir. Ama 80 yıllarda bu mağaraya zeytin çorağı dolduruldu. Mağara dolunca çorak dökümü durduruldu. Bu çorak tabakanın altında 1920'lerde İznik içerisinde acı olaylar gizlidir. Unutulan bu acı dolu mağara birkaç ay önce Türkiye Mağaracılık Federasyonu tarafından tescillendi. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde fotoğraflanmış ve arşivlerden çıkmıştır” dedi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR