Diyarbakır'da Roma Dönemi'ne ait 1800 yıllık keşif

Diyarbakır'ın Tarihi Sur ilçesinde, "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki arkeolojik kazılarda bulunan Roma Dönemi'ne ait 1800 yıllık su kanalının 6,5 metre uzunluğunda, 75 santimetre yüksekliğinde ve 40 santimetre genişliğinde olduğu tespit edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.11.2020 13:15 GÜNCELLEME 30.11.2020 13:26 SEYAHAT
Diyarbakır'da Roma Dönemi'ne ait 1800 yıllık keşif
Diyarbakır'da Roma Dönemi'ne ait 1800 yıllık keşif

Tarihi Sur ilçesinde "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazılarda Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık atık su kanalı tespit edildi.
Hurri-Mitanniler, Urartular, Persler, Romalılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Osmanlı ve Artukluların da aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amida Höyük'te, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.

12 kişilik daimi ve 10 kişilik gönüllü ekiple sürdürülen kazıda Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık atık su kanalı bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinden dolayı az bir ekiple çalıştıklarını ancak çok güzel güzel sonuçlar aldıklarını söyledi.

 

 

Diyarbakır'ın bir medeniyet şehri olduğuna işaret eden Yıldız, Amida Höyük'teki kazılarla bu medeniyetin tespit edilmeye, belgelenmeye devam edildiğini kaydetti.
Bu yılki kazıda 1800 yıllık olduğu değerlendirilen su kanalları ve kalorifer sistemi ile yaklaşık 1700 yıllık mezar odaları tespit edildiğini anımsatan Yıldız, kazı çalışmalarının sonuna doğru ise yeni bir sürprizle karşılaştıklarını ifade etti.

HEYECAN VERİCİ BİR KEŞİF

Yıldız, Artuklu Sarayında suyun tahliye edildiği kanalizasyon sistemi denilen atık su kanalı tespit ettiklerini belirterek, "Roma döneminden kalma böyle bir su atık kanalının tespit edilmesi bizim için heyecan verici bir durum. Böylelikle o dönemin kanalının tekniği hakkında bilgi sahibi oluyoruz." dedi.

Kanalın yaklaşık 6,5 metre uzunluğunda, 75 santimetre yüksekliğinde, 40 santimetre genişliğinde olduğunu dile getiren Yıldız, yan duvarları ve zemininin bazalt taşlarla örüldüğünü, üstünün de yine bazalt taşlarla kapatıldığını aktardı.

Yıldız, kanalın tam çıkış yerinde suyun ivme kazanması amacıyla eğim verildiğini, rampa sistemi kullanıldığını ifade ederek, "Muhtemelen Romalılar atık suyu başka bir sistem içinde kullandılar. Sarayda tespit edilen atık su kanalı şu andaki çalışmalarımız için bir ilk. Diyarbakır'da o dönemde kullanılan atık su kanalı hakkında bilgi vermesi açısından önemli." diye konuştu.

Öyle bir sistem yapılmış ki tıkanıklık durumunda suyun geri gitmesi engellenmiş.

Şu anda sadece kanal ve çıkış kısmının tespit edildiğini anlatan Yıldız, çalışmalar ilerledikçe farklı bölümlerine de ulaşacaklarını bildirdi. "Günümüzdeki temiz su ve atık su sisteminden daha kaliteli bir sistemin günümüzden 1800 yıl önce bu sarayda kullanıldığını görüyoruz. Günümüzdeki sistemden daha ileri bir sistem diyorum çünkü burada uygulanan sistemde yan mekanların ana kanalla olan bağlantısı künklerle sağlanmış. Öyle bir sistem yapılmış ki atık su kanalından fazla gelen su diğer mekanlardan gelen suyu engellememiş ve herhangi bir tıkanıklık durumunda suyun geri gitmesi engellenmiştir." ifadelerini kullanan Yıldız, gelecek yıl arkeolojik kazı çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Prof. Dr. Yıldız, kazı çalışmalarına desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, İşkur İl Müdürlüğü, Sur Kaymakamlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'na teşekkür etti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Bircihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Atık su kanalı mi yoksa atık kan kanalı mi barbar Romalılar belkide saray içinde öldürdükleri insanları kanlarini o şekilde dışarı akıtıyorlar dı
    Cevapla
  • birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    Kanalizasyon olabilir. Dikkat edin :)
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Her görev sahibi kendi alanında İrfan Yıldız hocamız gibi çalışsaydı inanın ülkemiz çok daha güçlü olurdu
    Cevapla
  • KürdTürk kardeştr 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşâAllah oraya da baraj yapılmaz Hasankeyf gibi
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    baraj yapilacak yerler var yapilmayacak yerler var!
    Cevapla
  • d bakir 3 yıl önce Şikayet Et
    hendek olyinda terürister bu tuneleri kulaniyordu surda neler oldu neler bir dili olsa konuşsaydi pkk terrür ürgutunün hende ve cukur olayinda neler yaşandi surdaki vatandaşlarimiz neler cektiler
    Cevapla
  • Said 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunun tünellerle ne ilgisi var. Burası olaylı bölgenin dış tarafı. Hz Süleyman caminin yanı
    Cevapla
  • M.ali 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallah kol kola girip bir bütün olup o günleri yaşamayız birdaha
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR