Kadıköy'de "Körler Ülkesi'nin" gizemi çözülüyor

Körler Ülkesi olarak da anılan İstanbul Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı kazılarında, içinde mezarların da olduğu tabanı mermer bir yapı tespit edildi. Toplu mezarları, mimarisi ile kutsal olduğu düşünülen yapının gizemi arkeolojik çalışmalar ilerledikçe çözülecek.

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2020 10:07 GÜNCELLEME 15.12.2020 14:27 SEYAHAT
Kadıköy'de "Körler Ülkesi'nin" gizemi çözülüyor
Kadıköy'de "Körler Ülkesi'nin" gizemi çözülüyor

İstanbul’da Haydarpaşa Garı’nda 2018 Mayıs ayında başlatılan arkeolojik kazılarda İstanbul’un özellikle de Kadıköy’ün tarihine ışık tutacak çok önemli bulgular elde edildi. Peronların altından çıkan mermer tabanlı, apsidal formlu oldukça geniş bir alana yayılan mimari yapı tespit edildi. İçinde toplu mezar buluntusunun da çıktığı yapı şimdilik gizemini koruyor.

BÖYLESİ YOK

Kazıda görev yapan arkeologlar, “Kiliseye benzemeyen, tek apsidal formu olan, içinde toplu mezarların olduğu bugüne kadar bilinen başka bir yapı kompleksi yok. Henüz bir tanımlama yapamıyoruz. Zemini oldukça düzgün ince işçilikle döşenmiş mermer bloklarla kaplı. Mermerlerin altında mezar odası tespit ettik. Etrafında toplu mezarlar da bulduk. Tüm bunlar buranın kutsal olduğunu, dini bir amaçla kullanıldığını bize düşündürüyor. Kazı çalışmaları derinleştikçe gizemin çözüleceğini düşünüyoruz” diyor.

Kazı çalışmalarında ele geçen 18 bine yakın sikke MÖ 7. yy’dan günümüze dek Kadıköy/Khalkedon tarihine dair bir bilgi sundu. İlk kez sistematik bir arkeolojik kazıda klasik döneme ait Khalkedon sikkeleri ele geçirildi. Elde edilen sikkeler eskiden Körler Ülkesi olarak da adlandırılan Kadıköy’ün bugün olduğu gibi geçmişte de ticari bir canlılığa sahip olduğunu gösterdi.

 

 

GEÇMİŞE IŞIK TUTUYOR

Diğer yandan geniş duvarları ile limana ait mendirek de kazının önemli mimari buluntusu olarak kaynaklara geçti. Kazı alanının batısında ‘Peronlar Bölgesi’ndeki kazı çalışmaları sırasında, Erken Bizans dönemi yapı kompleksi ortaya çıkarıldı. 12. yy’da yaşamış olan Geoffry Villehordouin, kitabında burada ihtişamlı bir saray yapısı olduğunu anlatıyor. Yapı içerisinden çıkarılan mermer parçaları, renkli mozaik taşları ve renkli cam parçaları Villehordouin’in anlattıklarını destekliyor.

TARİHİ AYAZMA

Alanda ortaya çıkarılan bir diğer önemli yapı ise alanın kuzeyinde hâlâ suyu akmakta olan ayazma. Kazı çalışmalarında 2 adet su haznesi ortaya çıkarıldı. Antik kaynaklardan toplanan bilgiler, buranın Roma döneminde yaşamış Dionysisos Byzantios’un “Boğaziçi’nde Bir Gezinti” adlı kitabında yer verilen Damalis burnundan Kadıköy’e kadar olan kıyı betimlemelerinde anlattığı ve Hermegora adını verdiği kesintisiz akan su kaynağı ile eşleşiyor. Kaynak suyu üzerine Erken Bizans döneminde iki adet su haznesi inşa edilmiş ve burası çeşme olarak uzun yıllar kullanılmıştı.

KAYNAK : Hürriyet
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Desenize ekremin adamları garı yıkacak bundan herşey beklenir.Fatih sultan Mehmetin türbesine tekme atıpta sahte portresine 9 trilyon verip kendinizi milletin parasıyla affettiren ekrem
    Cevapla
  • X-man 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunu duyan defineciler dinamit, eyp gibi bombaları ellerine alıp bir gece ansızın haydarpaşaya gider önce patlatır sonra ayakta kalanı yıkar talan eder siz merak etmeyin.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Burada yalan-yanlış yorumlar yapılıyor. Mustafa Rumuzlu arkadaşa cevap olarak: Gelde Almanyada izinsiz kazı yap. Yakalanırsan cezası var. Yalan-yanlış birşeyler söyleme.
    Cevapla
  • Borazan 3 yıl önce Şikayet Et
    Demekki gerçekleri tarih yazıyormuş ama tarih de fenerbahçe yi yazıyormuş
    Cevapla
  • vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    mermer tabut kuranda anlatılan ahid sandığı olmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR