Türkiye'deki en iyi trekking rotaları

Doğayla iç içe yürüyüş yaparken tarihi güzellikleri de görebileceğiniz 9 rota.

ABONE OL
GİRİŞ 21.04.2021 12:41 GÜNCELLEME 21.04.2021 12:42 SEYAHAT
Türkiye'deki en iyi trekking rotaları
Türkiye'deki en iyi trekking rotaları

Türkiye'nin dört bir yanında trekking yapabileceğiniz bir çok nokta bulunuyor. Hem doğayla iç içe güzel bir yürüyüş yapacak hem de yol üzerindeki eşsiz manzaraların tadını çıkaracaksınız. İşte Türkiye’nin en iyi 9 trekking rotası: 

Likya Yolu

Hem doğal hem de tarihi güzelliklerle dolu bir rota olan Likya Yolu, Fethiye’den başlıyor, Antalya’ya kadar devam ediyor. Uzunluğu ortalama 560 km olan, yaklaşık 25 günde tamamlanan bu yol göz korkutucu gelebilir. Likya Yolu parkurlara ayrılıyor ve bu yol tam 20 etaptan oluşuyor. Parkurlar ise zorluk derecesine göre çeşitlendiriliyor. İsteğinize göre antik kentleri kapsayan ya da denize girebileceğiniz bir rota sizi mutlu edecektir. Eğer antik kentleri keşfetmek istiyorsanız, Faralya ve Dodurga köyleri, Sidyma Antik Kenti, Pınara Ören Yeri, Letoon Antik Kenti ve Xanthos Antik Kenti yürüyüş rotaları tam size göre. Denize girebileceğiniz rotada ise Ölüdeniz, Kaputaş, Demre, Finike, Olympos, Kaş ve Çıralı gibi tatil bölgeleri sizi bekliyor. Likya yolu turlarını araştırarak doğru rotayı belirledikten sonra yürüyüşünüze başlamanızı tavsiye ederiz. Yürüyüş sırasında pansiyonlarda konaklayabilir belirli alanlarda kamp kurabilirsiniz. 

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi hem bitki örtüsü hem de kilise ve şapelleri sayesinde doğa, tarih ve kültürün bir arada bulunduğu nadir alanlardan. Hasandağı’ndan püskürtülen lavların akarsu aşındırmasıyla oluşan vadinin kanyon olarak anılmasının nedeni ise Melendiz Çayı ile birleşmesi. 14 km uzunluğundaki Ihlara Köyü’nden başlayıp Selime mevkiine kadar devam eden vadinin tamamını 5 saatte yürüyebilirsiniz. Yürüyüş boyunca kayalara oyulmuş onlarca barınak, mezar ve kiliseyi gezebilirsiniz. Bazı barınak ve kiliseleri gezerken aynı zamanda yeraltı şehirlerini de keşfedebilirsiniz. 

Kaçkar Dağları

Maceralı olduğu kadar bir o kadar da huzurlu bir trekking rotası düşünüyorsanız elbette ki ilk akla gelen Karadeniz oluyor. Karadeniz’in en güzel bölgelerini de içine alan birçok rotayı barındıran Kaçkar Dağları, trekking sporuyla ilgilenenlerin gözdesi. Kaçkar Dağları’nda Trans Kaçkar ve Trans Yayla parkurunu ya da Çat Vadisi-Verçenik Yaylası ve Kapalı Göller parkurunu tercih edebilirsiniz. Trans Kaçkar parkuru Artvin’den Rize’ye ortalama 45 km sürüyor ve bir haftada tamamlanıyor. Bu parkur Trans Yayla’ya göre daha zor. Trans Yayla parkurunda ise Fırtına ve Ayder vadileri arasında kalan Sıratepe yaylalarını aşabilirsiniz. Çat Vadisi-Verçenik Yaylası ve Kapalı Göller parkurunda yürüyüşünüze gölde yüzerek mola verebilirsiniz. Bu rotaya Tepan Köyü’nü dahil edebilir, Gito, Elevit, Trovit, Pokut yaylalarını dahil edebilirsiniz. Yaylalardaki pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. 

Aladağlar

Kayseri, Niğde ve Adana arasında uzanan Aladağlar, içinde birbirinden farklı birçok doğal güzelliği barındırıyor. Özellikle yaz aylarında tercih edilen Aladağlar’ın en yüksek zirvesi 3756 m olan Demirkazık Dağı’ndan yürüyüşe başlayabilirsiniz. Bölgede devam edebileceğiniz rotalar ise Maden Boğazı, Yedigöller, Kapızbaşı Şelalesi, Sokulupınar, Emli Vadisi ve Barasama Vadisi. Tüm rotalar boyunca ormanlık alan olmadığını belirtelim, yürüyüşünüze alpin bitki toplulukları eşlik ediyor. Sokulupınar başta olmak üzere belirlenen alanlarda kamp kurabilirsiniz. Sadece trekking ile değil, rafting ve dağcılıkla da ilgileniyorsanız Aladağlar tam size göre. 

Bafa Gölü

Bafa Gölü, Milas sınırları içinde, Söke Ovası’nda yer alıyor. Günübirlik trekking isteyenler için Bafa Gölü ve çevresi oldukça ideal. Hem arkeolojik hem de doğal güzellikleri bir arada keşfedebileceğiniz Bafa Gölü’nde önerebileceğimiz 2 rota var. Uzun bir yürüyüş istiyorsanız Kral Yolu parkurunu tercih edebilirsiniz. Bu rotada Heraklia kentinden tarihi Lamos Dapı tepelerine ulaşabilirsiniz. Parkur boyunca Kral Yolu’nu izleyerek mağara ve manastır kalıntılarını inceleyebilirsiniz. Ortalama 14 saat süren bu rotaya alternatif diğer bir rota ise Kapıkırı köyünden başlıyor. 2,5 saat süren bir yürüyüşle patika üzerinden tepeye çıkabilir, yol boyunca antik kentleri, kuleleri ve surları keşfedebilirsiniz. Keyifli bir trekking noktası olan Bafa Gölü’ne Bodrum’a gerçekleştireceğiniz uçuş sonrası ulaşabilirsiniz.

Kaz Dağları

Balıkesir’in Edremit ilçesinden, Sarıkız’ın zirvesine kadar uzanan 21 bin hektarlık Kaz Dağları Milli Park’ı, muhteşem yürüyüş rotalarını barındırıyor. Neredeyse her noktası ayrı bir yürüyüş parkuru olan Kaz Dağları’nda, Ayı Deresi’nde, Sütüven Şelalesi’nde, Manastır Çayı’nda, Tozlu Yaylası’nda, Sarıkız Tepesi’nde ve Mıhlı Çayı’nda dilediğiniz kadar yürüyüş yapabilirsiniz. Eğer zorlu parkurları seviyor ve tırmanış biliyorsanız Tahtakuşlar-Kapaklı-Dumanlı-Tavşanoynağı-Sarıkız Tepe yönünü değerlendirebilirsiniz. Kendiniz için en uygun rotayı trekking turlarına katılarak öğrenebilirsiniz. Kaz Dağları’nda gerçekleştireceğiniz yürüyüş boyunca milli park içinde belirlenen alanlarda kamp yapabilir, yakınlardaki pansiyon ve otellerde konaklayabilirsiniz. Kaz Dağları’na Çanakkale üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bolkar Dağları

Niğde’den başlayıp, Mersin’e kadar uzanan Bolkar Dağları, uzun trekking rotalarını sevenler için ideal. Meydan Yaylası ile başlayıp Darboğaz, Karagöl, Tanzıt Yaylası, Papazın Bahçesi, Sinap Kalesi, Atoluğu ve Büklü Boyun ile devam eden rotanın son durağı Çamlıyayla. 3 gün süren bu rotada Meydan Yaylası başta olmak üzere belirlenen diğer özel kamp yerlerinde kamp kurabilirsiniz. Bolkar Dağları’nda 3000 metreyi aşan birçok zirve olsa da 3524 metredeki, doruk noktası Medetsiz’e tırmanmak hem tırmanış hem trekkingle ilgilenenlerin hedefi.

Frig Yolu

Frig Yolu, Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan patika, antik kent ve ormanı içeren hem trekking hem de bisiklet yolu. Üç ana rotadan oluşan, toplamda 506 km’lik bu yol, 3000 yıl önce bir medeniyet kurmuş ve efsaneleriyle ünlenmiş Friglerin izlerini taşıyor. Afyonkarahisar-Ankara karayolu üzerindeki Seydiler beldesinden başlayan 1. rotada, Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Aslankaya ve Burmeç gibi Frig eserlerini görebilirsiniz. Kütahya-Eskişehir karayolu üzerindeki Yenice Çiftliği’nden başlayan 2. rotada ise antik yolları geçerek Fındık’a varabilirsiniz. Bu rotada Frigya’daki en görkemli ve sıra dışı doğal güzelliklerine sahip olan Zahran Vadisi’ni keşfedebilirsiniz. Eskişehir sınırlarındaki, 3. Rotada ise Friglerin iki önemli merkezi olan Gordion ve dini merkez olarak yapılandırdıkları Yazılıkaya’yı gezebilirsiniz. Bu bölge yakınlarında zaman zaman düzenlenen balon turlarına da katılabilirsiniz. 

Hitit Yolu

Hitit Yolu, Anadolu’nun zengin tarihini ve kültürel mirasını doğa severlerle buluşturan bir yol. Türkiye’de Unesco Dünya Mirası listesi‘ne giren yerlerden biri olan Hattuşa Antik Kenti ve Hititlerin zengin birikimini yansıtan ayrıntıları barındıran Hitit Yolu, tarih, kültür ve doğa meraklıları için dünyanın en özel yerlerinden biri. Çalışmalar sonucu 236 km boyunca işaretlenen yürüyüş rotası üzerindeki 17 parkur, alternatif güzergahlarla birlikte 385 kilometreye ulaşıyor. Hitit yurdunun önemli kentleri Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenindeki tarihi güzergahlar kullanılarak oluşturulan Hitit Yolu eski kervan ve göç yollarından geçiyor. Hitit Yolu yürüyüş parkurlarının en güzel bölümlerinden birini Alaca Çayı Vadisi oluşturuyor. Tarihin birçok evresinde yurt edinilen bu vadi, Cemilbey köyüne kadar uzanıyor. Çorum sınırları içinde yer alan Hitit Yolu’na ulaşmak için en yakın iki şehir olan Amasya ve Kastamonu’ya uçabilirsiniz.

Kaynak: turkishairlines.com

YORUMLAR 1
  • Sahipkıran 3 yıl önce Şikayet Et
    En uzun ve en güzeli Karya nerede?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR