Aşılanan Ruslar Türkiye'ye gelebilir

Türkiye ve Rusya arasında gerçekleşen görüşmede turizm sektörü ele alındı ve aşılanmış olan Rus turistlerin Türkiye'ye gelebilme ihtimali masaya yatırıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2021 09:57 GÜNCELLEME 06.05.2021 09:57 SEYAHAT
Aşılanan Ruslar Türkiye'ye gelebilir
Aşılanan Ruslar Türkiye'ye gelebilir

Rusya hükümetinin, Türkiye’de koronavirüs vaka sayılarındaki rekor artış yüzünden 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında askıya aldığı charter seferlerinin geleceği masada. İki ülke devlet başkanlarının dünkü telefon görüşmesi ve Türkiye’de vaka sayısındaki düşüş trendinin ardından, turizm sektörünün yaz dönemindeki kaderi için Moskova’da yapılacak görüşmeler bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy veya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bu ay içinde Moskova’ya ziyareti için hazırlıklar sürüyor.

Rusya’nın önemli haber ajanslarından İnterfaks ise, “Türkiye’deki epidemiyolojik durum normale döner dönmez Türkiye uçuşlarına bu yaz yeniden başlatılabileceği” yorumunu yaptı.

AŞILANAN RUSLAR GELEBİLİR

Diğer yandan turizm sektöründe, en kötümser ihtimalde, 1 Haziran’dan itibaren en azından “Sputnik V aşısı yaptırmış olan Rus turistleri Türkiye’ye götürecek charter uçuşlarına izin verilmesi” beklentisi dile getiriliyor.

Rus medyasına yansıyan yorumlarda, son dönemde dünya çapında değişik koronavirüs varyantlarının yayılmaya devam etmesi yüzünden sadece Türkiye ile ilgili değil, genel bir “üçüncü dalga” korkusunun hakim olduğu, Rusya’nın vakalardaki düşüş trendini sürdürebilmek için ihtiyatlı tavrını korumaktan yana olduğu vurgulanıyor.

Sektör temsilcilerinin yorumlarında, Türkiye’ye gitmek isteyen Rus turistler için “aşı şartı”nın bir çıkış olabileceği görüşünde. Bu konuda görüşünü alınan bir sektör temsilcisi şu değerlendirmeleri yaptı:

“Türkiye hem tam kapanma hem de Rusya ile aşı anlaşması konusunda geç kaldığı için sektör açısından çok önemli olan Mayıs tatili sezonu maalesef kaybedildi. Şimdi yaz sezonunu kurtarma şansımız hala var. Hem Rusya ile nihayet Sputnik V alımı ve ortak üretimi için anlaşma yapılması, hem de Türkiye’de vakalarda sert düşüş rapor edilmesi umutları artırıyor.

Diğer yandan Rusya’nın iç destinasyonları da doldu, fiyatlar yükseldi. Rusya açısından, fiziki şartlar elverişli olursa Haziran’dan itibaren vatandaşlarının güvenli bir Türkiye’de tatil yapmasında bir sorun yok. Bu karantina yüzünden tatili iple çeken Rus toplumu için de gerekli. Ama eğer tereddütler devam ederse, en azından Sputnik V aşısı yaptırmış olanların charter uçuşları ile Türkiye’ye gitmelerine izin verilmesi zorlanabilir. Bu, Rusya’da hala çok düşük olan aşı yaptırma oranını da arttırabilir. Müzakerelerde bu önerinin de masada olması yararlı olabilir. Hatta Türkiye, aşı belgesi olanlara PCR testi mecburiyetini kaldırarak önden bir adım bile atabilir.”

Rusya’da sosyal medyada yer alan pek çok yorumda da, “Aşı yaptırdıysak, bunu belgeliyorsak neden Türkiye’ye gitmeye izin verilmiyor? Bu, Rus aşısına olan güven açısından da önemli değil mi?” soruları sık sık soruluyor.

Rusya’da Nisan sonu rakamlarıyla, aşı yaptıranların toplam nüfusa oranı yüzde 10’un altında. Hükümet, halkı aşı yaptırmaya teşvik için uğraşıyor ancak en büyük aşı üreticilerinden biri olmasına rağmen Rusya hala hedeflerin uzağında.

MOSKOVA GÖRÜŞMELERİ BEKLENİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta, Sputnik’e verdiği demecinde, “(Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Rusya’ya bir ziyaret) Planımız mevcut, fakat bunu, Rus meslektaşlarımız ile ele alabilmemiz için vaka sayılarının buna uygun seviyeye gelmesi gerekiyor. Ziyaretimizin, Ramazan sonrasında Mayıs’ta gerçekleşmesi mümkün görünüyor” demişti.

Türk Dışişleri Bakanı, Rus tarafının bunu kabul etmesi hâlinde söz konusu ziyaretin Kurban Bayramı öncesinde, yani 12 Mayıs’tan önce de gerçekleşebileceğini eklemişti.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ise, turizm güvenliği alanında alınan tedbirleri göstermek amacıyla Mayıs’ın ikinci yarısında Antalya’da Türk-Rus Turizm Güvenliği Çalışma Grubu toplantısını düzenleme önerisinde bulunduklarını belirtmişti.

Samsar ayrıca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, Kovid-19 ile ilgili durumu görüşmek, Rus mevkidaşlarının endişelerini gidermek ve gereken tüm bilgileri sunmak için mayısta Moskova’yı ziyaret etmeye hazır olduğunu kaydetmişti.

“NORMALLEŞME BEKLENİYOR”

Bu arada Rusya’nın önemli haber ajanslarından İnterfaks’a göre uçak seferleri yaz aylarında yeniden başlayabilir. Ajansa konuşan bir kaynağa göre, Rusya, Türkiye’deki epidemiyolojik durum normale döner dönmez uçuşlara bu yaz yeniden başlatabilir.

Aynı kaynak, “Türkiye’de 7 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek yeni kısıtlamaların etkisi görülerek kaldırılmasının ardından uçuşlara devam kararının verilmesi bekleniyor” dedi.

RUSYA’DA KAYGILI BEKLEYİŞ

Rusya’dan Türkiye’ye charter uçuşları yasağının biteceği tarih “teorik olarak” 1 Haziran görünse de geçen haftaki veriler sonucu Rusya’daki turizm sektöründe “Türkiye’deki bu koronavirüs tablosuyla 1 Haziran’da uçuşlara izin verilemez” yorumu öne çıkmıştı.

Türkiye’deki vakaların 55 bin civarında açıklandığı günlerde Rusya Tur Operatörleri Birliği Birinci Başkan Yardımcısı Vladimir Kantoroviç, “Deneyimlerimize dayanarak, normalleşme için vakanın yarıya düşmesi gerektiğini biliyoruz, ancak bu kadar hızlı düşmeyeceğini görüyoruz” demişti.

Rusya Tur Acentaları Birliği Direktörü Natalya Osipova da “Türkiye’nin önünde iki seçenek var: Ya turist akışını yaza kadar sınırlamak ve vaka sayısını düşürmek ya da tüm yaz sezonunu kaybetmek. Çünkü ülkeye girişten 72 saat önce alınan PCR testi, bu süre zarfında bir kişinin enfekte olmadığını ve virüsü ülkeye getirmediğini garanti etmiyor” demişti.

Kaynak: Turkrus.com

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR