Sümela için geri sayım! Saklı bölmelere gizli geçitlerle ulaşılacak

Sümela Manastırı 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açılıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2021 12:57 GÜNCELLEME 29.06.2021 12:59 SEYAHAT
Sümela için geri sayım! Saklı bölmelere gizli geçitlerle ulaşılacak
Sümela için geri sayım! Saklı bölmelere gizli geçitlerle ulaşılacak

Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı uzun bir aranın ardından 1 Temmuz 2021 günü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla ziyarete açılacak.

Manastırın daha önce hiç ziyarete açılmayan gizli kalmış bölümleri de artık ziyaret edilebilecek.

22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisindeki Sümela Manastırı’nda kaya güçlendirme ve restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle sürerken, restorasyon çalışmalarının yüzde 90'lık kısmı tamamlandı. Restorasyon çalışmalarında manastırın bugüne kadar gün yüzüne çıkmayan gizli kalmış şapelleri, inziva ve misafir odaları da elden geçirilirken, büyük bir kısmının da ziyarete açılması bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 1 Temmuz 2021 Perşembe günü katılımıyla yeniden ziyarete açılması beklenen manastırda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın da bir konser vereceği öğrenildi.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI 6 YIL SÜRDÜ

Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisinde bulunan Sümela Manastırı’nda restorasyon çalışmaları 22 Eylül 2015 tarihinde başladı. Zorlu coğrafya ve hava koşulları nedeniyle kış aylarında restorasyon çalışmalarına ara verilen Sümela’da karların erimesiyle her bahar tekrar başlayan çalışmalarla endüstriyel dağcılar büyük boyutlardaki kaya parçalarının stabilizasyonunun sağlanması ve sabitlenmesini gerçekleştirdi. Manastırın giriş kapısı üzerinde bulunan kama blok olarak adlandırılan kayada çelik halat çekme ve sabitlendirme çalışmaları da yapılırken, manastırda en iyi ve uzun süreli güvenlik seviyesine ulaştırılması için 600 metrekarelik alanda kaya tutucu bariyerler inşa edildi. Yüksek dayanımlı çelik tel ağlarının yamaca gerildiği sistem ile korunacak olan Sümela Manastırı’nda çatlayan 10 bin tonluk kaya ise 16 metrelik demir ile birleştirilerek sabitlendi. Sarp yamaçlardaki tehlike oluşturan kayaların tek tek yamaçtan aşağıya düşürüldüğü manastırda malzemelerin taşınması teleferik aracılığıyla yapıldı. 6 yıldır süren restorasyon çalışmalarında metrelerce yükseklikten çelik ip yardımıyla risk oluşturan kayalar temizlendi.

GİZLİ GEÇİTLER KULLANILACAK

Sümela Manastırı’nda yürütülen restorasyon çalışmalarında gizli bir geçitle ulaşılarak bulunan şapel de ahşap yol projesi ile ziyaret edilebilecek. Manastırın kuzey çatısının üst sağ yamacında bulunan ve gizli bir geçitle ulaşılan şapel defineciler tarafından geçmişte tahrip edilirken, çok sayıda freskin yer aldığı şapel için proje hazırlandı.

Restorasyon çalışmalarının 1 Temmuz 2021 tarihine kadar bitirilmesi hedeflenirken, yaklaşık 6 yıldır süren restorasyon çalışmalarında bölgeden bin 100 tondan fazla riskli kaya çekildi. Restorasyon çalışmalarının bitirilmesinin ardından 2000 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'ne alınan Sümela Manastırı'nın UNESCO'da Kalıcı Miras Listesi'ne girmesi için gerekli çalışmaları başlatılacak.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Trabzon 2 yıl önce Şikayet Et
    Acaba aranilan altınlar bulundumu. Malum senelerdir restorasyon adi altinda kapali kaldi..
    Cevapla
  • Hyr 2 yıl önce Şikayet Et
    burası meryem ana ve hz.isaya ait. onun ise mirasçısı biziz. bu günki hıristiyan ve ermeniler değil. burası gelen her turist iin islamı ğrenmek için bir okul olacak zaten. kuran kursu olsa bu kadar hayırlı olmazdı.
    Cevapla
  • dünyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    @misaki-milli öncelikle üstündeki tozu sirkele ki seninle konuşabilelim.. burası bir turizm merkezi öncelikle halka acık isteyen gider ziyaret eder ki burası yunun ve ermeni tarihi kalıntıları.. ama tabi sen eşek gözlüğü taktiğın için bunu göremezsin aaa bide kimse yanlış anlamasın bende karadenizliyim ama bukadar katı düşünmüyorum..
    Cevapla
  • Sahipkıran 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi biri daha. Bi bitmediniz! Sümelanın ermeni ile hiç bir alakası yok. Rumlara ait, pontus rum... Madem Karadenizlisin öğren bunları...
    Cevapla
  • laz cemil 2 yıl önce Şikayet Et
    Ha bu restorasyona verilen para ile uçak fabrikası yapılır.
    Cevapla
  • Laz nuri 2 yıl önce Şikayet Et
    Turizimde fabrikadi da
    Cevapla
  • Misaki-Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Buraya Yunan ve Ermeni sokulmamalı kesinlikle. Yatılı Kuran Kursu yapılsın. Bizans artıklarına izin verdikçe toprak istemeye başlıyorlar yeter artık be.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR