Mardin'in ruh ikizi olan mistik bir şehir: Matera

Mardin ve Matera, iki kadim kültür kenti. Bu iki kent, mistik havası ve mimarisiyle ayırt edilemeyecek kadar birbirlerine benziyor.

ABONE OL
GİRİŞ 22.09.2021 14:35 GÜNCELLEME 22.09.2021 16:44 SEYAHAT
Mardin'in ruh ikizi olan mistik bir şehir: Matera
Mardin'in ruh ikizi olan mistik bir şehir: Matera

Haber7 / Mustafa Civan

İtalya’nın güneyinde Basilicata Bölgesi’nde yer alan Matera kentinin her sokağı tarih kokuyor. Bir yamaçtan aşağı yığılmış taş evleriyle dikkatleri üzerine toplayan bu kent, 1993'te UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmeye hak kazandı ve 2019 yılında da Kültür Başkenti unvanını aldı.

Matera, İtalya seyahat turlarında yer alan Roma, Venedik, Floransa, Milano ve Napoli gibi adını sıkça duyduğumuz popüler bir şehir değil. Turistlerin istilasına uğramamış ve mistik havasını sonuna kadar korumuş bir şehirden bahsediyoruz. İtalya'ya seyahat planınız varsa Matera'yı muhakkak gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. 

MATERA'NIN İKİZİ MARDİN

Matera'yı çok merak ediyorsunuz ama şimdi kim vize alacak, uçak biletleri de pahalı zaten diye düşünüyorsanız İtalya'ya kadar gitmenize gerek yok. Çünkü Matera'nın ikizi olan bir şehir var. Üstelik öyle pasaporta ve vizeye ihtiyacınız da yok. Çünkü bu şehir Mezopotamya'nın masalsı şehir Mardin'den başkası değil. Bu iki şehir birbirine o kadar benziyor ki, karşınıza iki şehrin fotoğrafını alın hangisi Mardin, hangisi Matera ayırt edemezsiniz. Tıpkı Mardin gibi taş evlerden oluşan ve kahverengi bir görünüme sahip bu şehir, ziyaretçilerine Mardin’i hatırlatıyor.

Mardin ve Matera'nın birbirine bu kadar benzemesinin belki de en önemli nedeni çok sayıda medeniyete ev sahiplik yapmış olması. Her iki şehir de Bizans ve Arap medeniyetlerin etkisi altında kalmıştır. Bu iki medeniyet şehri, mistik havasıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Mardin ve Matera birbirlerinden binlerce kilometre uzaklıkta olsa da etkilendiği medeniyetlerin kültürüyle aynı izleri taşıyor.

Bu iki tarihi kentin kardeş şehir ilan edilmesi dileğiyle...

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • Rojda 2 yıl önce Şikayet Et
    turist rehberi bir arkadaşım hediye ettiği Mardin Güneşi romanını okumuştum ben Mardinliyim ama benden güzel anlatmış Leyla Şahin Mardin'i ... tarihi yerlerimizi ve şehrin özelliklerini roman içinde tanıtması müthişti. akıcı ve iz bırakan bu romanla daha çok sevdim memleketim Mardin'i
    Cevapla
  • Mardinli Rıdo 2 yıl önce Şikayet Et
    Haberi giren arkadaşa bir sorum var: Mardin'i Matera'nın alternatifi olarak mı görüyor? Neden Matera'ya gidemeyen Mardin'e gidiyor. Mardin'e gelemeyen Avrupalı da Matera'ya mı gitsin? Bu nasıl civan bir çelişki
    Cevapla
  • Mardin'li 2 yıl önce Şikayet Et
    Mardin'de İslam var hatta ilk müslüman olan cinler de Mardinlidirler / Nusaybin ( tüm müslümanlara selam olsun ) , Hz. Peygamberimiz ( Salat ve Selam olsun ona ) bu konuyu hadisinde bildirmiştir. O YÜZDEN HİÇBİR YER andırsa bile MARDİN OLAMAZ.
    Cevapla
  • can 2 yıl önce Şikayet Et
    ilk soldaki fotoyu mardin zannettim ya. haberi okumadan yorum yapınnnn :)
    Cevapla
  • Çotanak 2 yıl önce Şikayet Et
    Mardin daha güzel görünüyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR