İstanbul'un gözdesi, dünyanın en büyük çarşısı: Kapalıçarşı

İstanbul'a gelen turistlerin uğramadan dönmediği, şehrin simgelerinden biri olan Kapalıçarşı, tarihe meydan okuyan güzelliğiyle kendine hayran bırakıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.11.2021 11:55 GÜNCELLEME 20.11.2021 11:55 SEYAHAT
İstanbul'un gözdesi, dünyanın en büyük çarşısı: Kapalıçarşı
İstanbul'un gözdesi, dünyanın en büyük çarşısı: Kapalıçarşı

Şehrin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı, yaklaşık 4.000 dükkanıyla en yoğun zamanlarında gün içinde 500.000' e yakın ziyaretçiyi ağırlıyor. Yılda 91 milyon turisti ağırlayan çarşı, dünyanın en fazla ziyaret edilen ve fotoğraflanan turistik mekanı olarak da dikkat çekiyor. 

KAPALIÇARŞI'NIN TARİHİ

Kapalıçarşı'nın tarihi Bizans dönemine kadar uzanıyor. Çarşının temelini oluşturan ilk yapı, Bizans döneminden kalma olup Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra 1460 yılında Kapalıçarşı'nın inşasına başlanmıştır. 1460 yılı Kapalıçarşı'nın kuruluş yılı olarak kabul edilse de asıl büyük çarşı ahşap olarak Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda farklı padişahların yaptıkları eklemelerle çarşı genişlemiş ve 64 sokak ve 4.000 civarında dükkanın bulunduğu ortalama 45.000 m2’lik bir kompleks haline evrilmiş.

Çarşı, tarih içerisinde pek çok defa yangın ve depremlerden zarar görmüş, defalarca yenilenmiştir. Sultan II. Abdülhamid’in emriyle yeniden inşa edilen çarşı bugünkü halini almıştır.

Kapalıçarşı, dünyanın en büyük kapalı alışveriş merkezi olarak rengarenk dükkanları ve etrafı saran baharat kokularıyla otantik bir hava sunuyor. Çarşıda geleneksel desenlere sahip halı ve kilimler, seramik, göz kamaştıran avizeler, antikalar, ipek şallar, deri ürünler, kahve, lokum ve binbir çeşit baharata kadar her şeyi bulabilirsiniz. Çarşı aynı zamanda Türkiye'nin altın ve döviz alım-satımında da önemli merkezidir.

ANA KAPILAR

Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler.

HANLAR

Ağa, Alipaşa, Kızlarağası, Mercan, Perdahçı, Rabia, Astarcı, Balyacı, Sorguçlu, Varakçı, Yağcı,  Bodrum, Cebeci, Çukur, Çuhacı, Hatipemin, İçcebeci, İmamali, Kalcılar, Kapılar, Kaşıkçı, Kebapçı, Safran, Sarnıçlı, Sarraf, Sepetçi, Yolgeçen, Zincirli ve Evliya.

KAPALIÇARŞI ZİYARET SAATLERİ

Kapalıçarşı Pazar günleri hariç 10:00-16.00 saatleri arasında açıktır.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR