SUV yatırımında ezeli rakip yoldan ‘Çek’ildi

Yatırım Reform Paketi, daha çıkmadan yeni yatırımlar çekmeye başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.06.2016 12:24 GÜNCELLEME 20.06.2016 12:24 Şirketler
SUV yatırımında ezeli rakip yoldan ‘Çek’ildi
SUV yatırımında ezeli rakip yoldan ‘Çek’ildi

Hükümetin Türkiye’ye yeni yatırımlar çekmek amacıyla hazırladığı Yatırım Reform Paketi daha şimdiden meyvelerini vermeye başladı. Yeni teşvik paketini gören Hyundai, Avrupa’da her yıl yüzde 30’un üzerinde büyüyen mini SUV yatırımını hızlandırma kararı aldı. 
 
Hükümetin sağlayacağı desteklerle yatırım iştahı kabaran şirket, gözde segmente Türkiye’de üreteceği modelle katılmayı planlıyor. Hyundai 2017-2018 döneminde iki tane B SUV modeli pazara sunacak. Bu araçlardan biri ana merkez Güney Kore’deki Ulsan fabrikasında, diğeri ülkemizde üretilecek. Böylece Hyundai’nin Avrupa’daki her yeni yatırımında karşımıza çıkan Çek Cumhuriyeti’ni bu kez bertaraf etmiş olduk.   
 
Çek Cumhuriyeti dolu
 
Euro 2016’nın resmi sponsoru Hyundai’nin davetlisi olarak katıldığımızFransa’daki Türkiye-İspanya maçı sonrasında sorularımızı yanıtlayan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yeni yatırım paketinin hem kendilerini hem de Güney Kore’yi heyecanlandırdığını belirterek, “Henüz ayrıntılar belli değil ama Yatırım Reform Paketi’ni ana merkezle paylaştık. Yeni yatırımda teşvikler Türkiye’nin şansını artırdı. B SUV’unİzmit tesisinde üretilmesi için görüşmelerimizi sürüyor. Kısa süre içinde müjdeyi veririz” dedi. 
 
Yeni fabrika kurulacak
 
Avrupa’da üretilecek crossover için Türkiye’nin tek adres olduğunu ifade eden Kibar, Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikanın kapasitesinin Tucson’a gelen yoğun talep nedeniyle dolduğunu söyledi. Ali Kibar, yeni model yarışında bu kez Türkiye’nin rakibi olmadığını ve tek kaldığını belirtti. 
 
Kibar, şöyle devam etti: “Hyundai Assan’a CEO olarak Hyundai patronunun çok güvendiği bir isim Mong Hyun Yoon atandı. Yeni yatırım görüşmelerimiz daha da somutlaştı. Yeni Yatırım Reform Paketi işlerin hızlanmasını sağlayacak. Şu an Hyundai’nin rakipleri karşısında eksikliği mini SUV. Bu sınıf sürekli büyüyor. İlk etapta İzmit fabrikasındaki mevcut hattan yararlanarak B SUV’un üretimine geçeriz. İlerleyen dönemde 245 binlik kapasite yetişmez. Fabrikamızın yanına bir ek tesis daha kurmayı hedefliyoruz. İlk etapta 100 binlik bir tesis olur, 200 bine çıkartırız. Şu anki fabrikamızın kapasitesini 200 bin adede yükseltirken çok hızlıydık. Yine çabucak yeni tesisimizi kurarız. Üretilen B SUV’un yüzde 90’ı dünya pazarlarına ihraç edilir.”
 
Çifte rekor kıracak
 
HyundaI Assan Genel Müdürü Önder Göker, 2016’da üretim ve ihracat rekoru kıracaklarını söyledi. Yıllık kapasitelerinin 245 bin adede çıktığını hatırlatan Göker, “230 binlik üretime ulaşırız. Yüzde 90’ını ihraç edeceğiz. Yaklaşık 207 bin i20 ve i10, 40’tan fazla ülkeye gidecek” dedi. Önder Göker, iç pazarda da 55 bin adetlik satışa ulaşmayı planladıklarını ekledi. 
 
Koreli Başkan oruca başladı
 
Hyundai Assan’ın bu yıl başına geçen CEO Mong Hyun Yoon, kısa süre içinde Türkiye’nin örf ve adetlerine alıştı. İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasını ezbere okuyabilen Yoon, İslam dininden etkilenerek fabrikadaki işçilerle Cuma namazına gitmeye başladı. Yoon, ramazanda oruç da tutuyor.
 

YORUMLAR 1
  • TERTEMİZ 7 yıl önce Şikayet Et
    Adam cumaya gidip orucunu da tutuyorsa daha ne olsun. Müslüman olmuştur inşallah.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR