İş dünyasından S&P'ye tepki
İş dünyasından S&P'in kararına tepki, OHAL'e ise destek geliyor.
ABONE OLİş dünyasından isimler S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürmesine tepki gösterirken, Olağanüstü hal (OHAL) kararının yerinde olduğunu söylüyor.
TOBB: Devlet önlem almak zorunda
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OHAL kararının yerinde alınmış etkin bir mekanizma olduğunu belirterek, “Kamu düzeninin korunması ve hizmetlerin etkin bir şekilde işlemesi için bu kararın alınması gerekiyordu” dedi.
Hisarcıklıoğlu, “Herkesin, durumun ciddiyetinin farkında olması lazım. Devlet, kendisine yönelik tehditlere karşı önlem almak zorunda” diye konuştu
İTO: Yerinde bir karar’
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, OHAL kararının Türkiye’nin huzuru ve devletin bekası adına alınmış yerinde bir karar olduğunu belirtti.
Çağlar, “Olağanüstü dönemler, olağanüstü yönetimi gerektirir. İş dünyası olarak olağanüstü şartların, ancak olağanüstü tedbirlerle bertaraf edileceğini biliyoruz. Üç aylık olağanüstü hal, ülkemizin huzuru ve devletin bekası adına alınmış yerinde bir karardır” dedi.
SABANCI HOLDİNG: Not indirimi yanlış’
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, “Standard & Poors’un Türkiye’nin ekonomik görünüm notunu düşürmesini son derece aceleci alınmış, yanlış ve talihsiz bir karar olarak değerlendiriyoruz” dedi. Kurtul, şunları söyledi:
“Hükümetimiz tarafından hızlı ve yerinde alınan önlemler, ülkemiz ekonomisinin olumsuz etkilenmemesi açısından son derece kritik rol oynamıştır. Bu süreçte ekonomi yönetimimizin ve iş dünyamızın birlik ve koordinasyon içinde gösterdikleri dayanışma, ülke içinde ve uluslararası yatırım ortamlarında güven ortamının devamını sağlar nitelikte.”
ZORLU HOLDİNG: İndirim art niyetli
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, “Hayat devam ediyor. Buna rağmen Türkiye’nin notunu düşürmeye kalkarlarsa bunda art niyet ararım. Bunu darbeyi desteklemek olarak görürüm. Bunu yapmaları düşündürücüdür. Birleşmiş Milletler ve NATO üyesi olan bir ülkeyi saf dışı etmek istiyorlar diye düşünürüm. Moody’s’ten not düşürme beklemiyorum” şeklinde konuştu.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski Başkanı ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Potansiyelimiz var. (Moody’s ve Fitch’in) notu düşürmelerine meydan vermeyeceğiz. Hızlı bir şekilde bu badireyi atlatıp işimize gücümüze bakarak bu değerlendirmeleri boşa çıkarabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
ANADOLU GRUBU: S&P’ye yakışmadı
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, S&P’nin Türkiye’nin notunu düşürme kararının yanlış olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Büyük bir darbe girişimi atlatılmış, toplum kenetlenmiş, siyasiler önemli kararlar almış, almaya devam ediyor. Birtakım reformlar hazırlanıyor. Bu kararları, kararların etkilerini, tepkilerini beklemeden bir karar alması S&P’ye yakışmadı. Gelişmeleri görmeden bu kadar üzerine gitmenin bir anlamı yok. Bu kadar acele etmek, hemen bu tip bir karar almak doğru değil. Karar taraflıdır, siyasidir.”
TORUNLAR GYO: Manipülasyon
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Türkiye’nin bunlara dirençli olduğunu açıkça ortaya çıktı. Moody’s, Türkiye’nin notunu artırma amacıyla izlemeye almalı. Bu tür kuruluşların birtakım uluslararası sermayenin kontrolünde ve güdümünde olduğu, buradan ilgili sermaye çevrelerine rant devşirmek için kötü niyet taşıdığı anlaşılıyor. Bu olaydan rant devşirmek için manipülasyon yapılıyor.” dedi.
TZOB: OHAL olumlu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve 81 ilin ziraat odaları il koordinasyon kurulu başkanları, odalara üye 4.5 milyon çiftçi adına eş zamanlı açıkladıkları ortak bildiriyle darbe girişimini kınadı. Bayraktar, “Olağanüstü hale olumlu bakıyoruz. Ekonomiyi, çiftçimizi veya diğer sosyal kesimleri etkileyebilecek bir durum söz konu değildir” dedi.
TİM: İhracatçıdan mektup
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 65 bin ihracatçıya örnek bir mektup hazırlayarak gönderdiklerini belirterek, “İhracatçılarımız mektupları yurtdışındaki alıcılarına iletiyor. Mektupta, Türk ekonomisinin her zamanki gibi hatta daha etkili bir şekilde çalışmaya devam ettiği, ekonomimizde hiçbir şeyin 14 Temmuz’dan farklı olmadığı vurgulanmıştır” dedi.