İşte Çiftlik Bank gerçeği
Türkiye'de çeyrek asırdır farklı versiyonlarıyla kullanılmaya devam edilen titansaadet zinciri yapılanmasının sanal ortama taşındığı iddia ediliyor.
ABONE OLSaadet zincirine dayanan sistemler internet oyunlarına da uzandı. Kısa sürede on binlerce üyeye ulaşan Çiftlik Bank birçok soru işareti barındırıyor. KKTC merkezli şirketin hesapları incelenecek.
Konu devletin de gündeminde. 'Çiftlik Bank' adıyla hemen hemen her yerde karşımıza çıkan internet oyununa, polisinden, doktoruna, hatta işadamına kadar on binlerce kişi 1 milyar TL'ye yakın para yatırmış durumda. Üyelerin yüzde 40'ının sistemde en az yüz bin TL ve üzerinde birikimi var. 200 bin TL yatırana aylık 50 bin lirakazanç vaat eden sistem sanal tavuk satıyor.
YATIRIM MI TİTAN MI?
Çiftlik Bank aslında internet üzerinden oynanan sanal bir oyun. Kişiler siteye üye olduktan sonra sanal tarım yatırımları gerçekleştiriyor. Yatırdığı paraya göre, tavuk, arı veya keçi satın alıyor. Üyeler, sanal yatırımın ardından yüzde 40'a yakın kazanç elde ediyor. Reel ekonomik gerçeklerden uzak olan bu kazanç, Maliye'nin de radarında. Şirket, bu kazancın kaynağını "Üyeler adına gerçek hayatta hayvan satın alıp, buradaki kazancımızı paylaşıyoruz" sözleriyle açıklıyor. Ancak her titan yönteminde olduğu gibi burada da asıl kazanç üyelik sisteminden geliyor. Sistem içindeki ödeme trafiği ise Papara adı verilen bir yazılım kullanılarak sağlanıyor.
PARALAR KKTC'YE
Çiftlik Bank'ın sermayedarı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) menşeli "Fame Game Software Ltd" isimli 100 bin dolar sermayeli bir firma. Bazı iştiraklerinin e-mail adresi olarak akp1453@hotmail.com kaydedilmiş. Vergiden kaçmak için KKTC merkezli şirket kurduklarını kabul ediyorlar.
İŞADAMI BİLE PARA YATIRMIŞ!
Sisteme 7 aydır üye olan M.Z. isimli işadamı "7 aydır sistemdeyim. Önceleri referans üyelik sistemi vardı. Getirdiğin arkadaşların üzerinden de para kazanıyordun. Şu an öyle bir uygulama kalmadı. Benim sistemde 200 bin liram var. Ayda 50 bin TL kazanç elde ediyorum" diyor.
MAVİ YUMURTA SATIYORUZ
Şirketin CEO'su Mehmet Aydın birçok yatırım yaptıklarını anlatıyor. Gerçekte hayvan aldıklarını onların yemi ve samanını da ürettiklerini söylüyor. Ancak "yatırım yaptık" dediği tesislerin hiçbirinde bu kazançları dağıtacak bir üretim yok. Şirket, tanesinin 10-15 TL'ye satıldığını öne sürdüğü mavi yumurtayla para kazandığını iddia ediyor.
İŞLETME YÖNETİCİSİNDEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA
Mehmet Aydın'ın sözünü ettiği tesisler İnegöl, Tekirdağ ve Akhisar'da... Ancak bu tesislerin çoğu henüz para kazandıran yatırımlar değil. Tekirdağ'daki işletmenin yöneticileriyle konuştuk. Onlardan da itiraf gibi açıklamalar geldi: "Süt üretimi seneye başlayacak. Biz de henüz nasıl bir sistem olduğunu anlamadık. Çoğu kişinin konuyla ilgili şüpheleri var. Ayrıntılarını biz de bilmiyoruz." Türkiye genelinde Çiftlik Bank ürünlerini satan 70 adet de bayi bulunuyor. Bu tablo sisteme olan inancın artmasını ve daha fazla kişinin buraya para yatırmasını sağlıyor.
Ancak detaylı incelendiğinde, şirketin bayiliklerinin hepsinin kendileri tarafından kurulduğu görülüyor. Şirketin internet sitesine koyduğu tapuların da Çiftlik Bank adına değil, Mehmet Aydın adına kayıtlı olması da şüpheleri artırıyor.
Şirkete ait bütün varlıklar 27 yaşındaki Mehmet Aydın'a ait. Aydın, devamlı kurdele kesen, açılıştan açılışa koşan bir görüntü veriyor. Kendisini bilgisayar yazılımcısı olarak tanıtan Aydın, dev bir koruma ordusuyla geziyor.
SPK İNCELEMEYE ALDI
Siteye üyelik sistemi üzerinden yürüyen ve sanal bir saadet zinciri olan oyunun 3 hafta önce Tarım Bakanlığı'nın talebi üzerine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından da incelendiği öğrenildi. SPK yetkilileri, yaptıkları inceleme sonucunda bunun 'Ponzi Game' (Ponzi oyunu) adı verilen bir dolandırıcılık sistemi olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Araştırma raporunu ilgili birimlere ulaştırdıklarını aktaran yetkililer, "Bu durum mevzuattaki boşluk nedeniyle SPK'nın müdahale alanına girmiyor. Ancak savcılık ya da Emniyet Genel Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği konuya müdahil olabilir" dedi.
ÇİFTLİK BANK: HER ŞEY YASAL
Konuyla ilgili olarak Çiftlik Bank tarafından da bir açıklama geldi. "Firmamız haberde anılan yasa dışı hiçbir organizasyona benzemediği gibi tüm yatırımları gerçek bir yasal ticari organizasyondur" diyen şirket yetkilileri yüzde 40'a varan kazancın kaynağına ilişkin olarak ise, "Yıl sonuna kadar 150'yi bulacak şarküterilerimizde yer alan ürünler Çiftlik Bank markası ile kendi üretimlerimizden oluşmaktadır" cevabını verdi. Şirket, KKTC merkezli bir şirket kurmanın, Türk vergi kanunlarına göre bir suç unsuru olmadığını ileri sürdü.
-
bursalı 6 yıl önce Şikayet Etşu sisteme para yatıran kolay paracılara yarın öbürgün mağdur edebiyatı yapanlara asla acımam sadece gülünürBeğen Toplam 14 beğeni
-
Muhammed egri 6 yıl önce Şikayet EtAdamlarin yaptigi isleri arastirmadan ne kadar kolay gwnwllwme yapiyorsun eferin sana.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Fatih 6 yıl önce Şikayet EtBirşey bildiğiniz yok. KonuşuyorsunuzBeğen Toplam 1 beğeni
-
said 6 yıl önce Şikayet Etçok fazla mağduriyet yaşanmaması için devlet bunu denetlemesi gerekirBeğen Toplam 1 beğeni
-
Kalem 6 yıl önce Şikayet EtÜretmeden zahmet çekmeden alın teri dokmeden para kazanmaya ne kadar hevesli olanlar varmış. Kaynağı belli değil belkide kara para aklaniyor. Ve bu paralarıda millet üzerinden aklama ya çalışıyorlar. HELAL VE HARAMI ayırt etmek gerekir.Beğen Toplam 23 beğeni
-
Fahri 6 yıl önce Şikayet EtAraştırma yaptınız mı? Bilmediğiniz şeylere yorum yapmak kolay tabii.Beğen
-
VatanSeveR 6 yıl önce Şikayet Etben 2015 yılında kışlada Saadet zinciri diye haber olmuştu darbeyi yedim mahkemeye verdim bekliyorum çevremde de bu çiftlik işine giren bi sürü tanıdığım var adamlara sistemin nasıl çalıştığını anlatıyorum inanmıyorlar kendi düşen ağlamaz karışmıyorum şimdi sonlarını kahve içerek seyredecemBeğen Toplam 5 beğeni
-
Sualp 6 yıl önce Şikayet EtBiz gerçek tavuğu 5 liraya satıyoruz alan yok. Millet sanal tavuk peşinde..oturduğu yerden para kazanma hayali kuran zavallı millete öyle bir kazık atacaklar ki bunun sorumlusu olarak da devleti hedef gösterecekler..kendi kendini yok eden bir sistem bu..Beğen Toplam 9 beğeni
-
Lafazan 6 yıl önce Şikayet EtSen kolay para peşine düş. Paranı yatır batınca Devlet. Yok yaaa. Yok öyle bi yağma, Zaten bu tip insanlar beyni yıkanmış gibi bu tip sistemlere bile bile yakışıyorlar resmen. Anlatsanda nafile. Kimsenin kerizliğinde ahmaklığında devletin suçu yoktur. Devlet ne yapsın. Bunu engellese uyaniklar başka bir sistem bulur. "Ve şüphesiz ki, insan için kendi çalıştığından başkası yoktur." Necm Süresi.39Beğen Toplam 6 beğeni
-
führer 6 yıl önce Şikayet Etaslanım madem kazık yiyecekler bunun önlemini devletin almasi gerekiyor zaten.Beğen