Bir annenin çamurlu elleriyle yazdığı 30 yıllık fedakarlık öyküsü!

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde yaşayan 30 yıldır yaptığı tandırlarla 6 çocuğunu büyüten 55 yaşındaki Sevim Alkoç, "Tandır yaparak 6 çocuk büyüttüm. Şimdi gençlere söylüyorum hemen küçücük bir şeyde ayrılmasınlar." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2024 11:04 GÜNCELLEME 01.10.2024 11:04 ÜLKE'DE BUGÜN
Bir annenin çamurlu elleriyle yazdığı 30 yıllık fedakarlık öyküsü!
Bir annenin çamurlu elleriyle yazdığı 30 yıllık fedakarlık öyküsü!

Anadolu'da yaklaşık bin yıldır ekmek pişirmek için kullanılan tandırlar halen kullanıldığı gibi kimileri içinde gelir kapısı olmaya devam ediyor. Sivas'ın Altınyayla ilçesinde ikamet eden 55 yaşındaki Sevim Arkoç da kendi elleriyle yaptığı tandırlarla geçimini sağlıyor.

Altınyayla ilçesinde Deliilyas Beldesi'ne bağlı Gazi Osman Paşa Mahallesi'nde yaşayan Arkoç, halasından öğrendiği tandır yapımını, evlendiğinde eşine destek olmak için sürdürdü.

Arkoç, eşinin dağlardan çıkartıp getirdiği özel toprağı üç gün boyunca yoğurup, samanla harmanlayarak tandıra dönüştürüyor. Sevim Arkoç, “3 gün yoğuruyor 3 gün bekletiyorum. Bir tanesinin tamamlanması yaklaşık 2 haftayı aşıyor. Yapımı çok emek istiyor. Bu tandırlar benim bebeğim gibi oldu. Düzgün kullanılırsa 10 yıl ömrü olur. Ben bu tandırlarla hem eşime hem evime destek oldum. 6 çocuk büyüttüm.” ifadelerini kullandı. 

"HERKES KENDİ RISKINI YER"

Zahmetli olduğu için genelde erkeklerin bu işi yaptığını belirten Arkoç, kendisinden yardım isteyen herkese el uzattığını ifade edip, “Tandır yapıyorum. Ekmek, katmer, börek, yufka yaparız. Tandır eskinin fırınıdır. Eşim dağa gidip bana toprak getiriyor. Toprağı eliyorum. Eledikten sonra toprağın içine saman katıp 3 gün yoğuruyorum. Üstünü kapatıp 3 gün bekliyorum. Sonra yapmaya başlıyorum. Tandır yapmaya 30 yıl önce başladım. Halam öğretmişti. Ben de ondan öğrendim yaptım. Bunu erkekler değil kadınlar yapar. Tandır bize geçim kaynağı oldu.” şeklinde konuştu. 

"TANDIR YAPARAK 6 ÇOCUK BÜYÜTTÜM"

Arkoç, eşine destek olmak için bu mesleği yaptığını vurgulayarak, “Tandır yaparak 6 çocuk büyüttüm. Şimdi gençlere söylüyorum hemen küçücük bir şeyde ayrılmasınlar. Biraz zorluk çeksinler. Ben çok çektim. Zorluk görmeden iyi olmuyor. Biraz sabır edersen iyiye ulaşıyorsun. Tandırlarım her yerden isteniyor. Almak için her yerden geliyorlar. Hazırlar var ama bu el emeği. Hazırları alanlar bir sene kullanıyor diğer sene bana geliyorlar. Tertipli düzgün kullanılırsa 10 yıl ömrü var. Bir tanesinin yapımı iki haftayı geçiyor. Bin bir zahmetle yapıyoruz. Bunlar artık benim bebeği gibi oldu. Ben böyle olacağını hep düşünürdüm çünkü çok emek verip kaliteli iş yapıyorum. Başkaları da bazen yapıyor ama benden yardım istiyorlar. Yardım isteyen herkese yardım ediyorum herkes kendi rızkını yer.” dedi. 

KAYNAK : İHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Hikaye 2 saat önce Şikayet Et
    Elin öpülür be Ablam
    Cevapla
  • Vhjjh 3 saat önce Şikayet Et
    Ulan hemen acirasyon yapmmayın mesleği oymuş yapmmış işte ne vsr
    Cevapla
  • Beni adem 3 saat önce Şikayet Et
    Ellerine sağlık bacım baş tacısin Allah darda sıkıntıda koymasın seni . Ne güzel el emeği ile para kazanmissiniz . Şimdiki nesiller örnek adın senden hayat paylaştıkça güzeldir eşinle dostun la akrabanla
    Cevapla
  • Memet 3 saat önce Şikayet Et
    Elinize.emeğinize sağlık zor bir iş Allah yardımcınız olsun
    Cevapla
  • Müslüman-Türk 4 saat önce Şikayet Et
    Allah rızkını artırsın ablacığım. Helal kazanç, el emeği, alın teri. Ey millet helal para kazanın, bırakın fırsatçılığı, milleti kazıklamayı, haram para kazanmayı. Canım ülkem ne hala geldi aç gözlülüğümüzden(Allah sonunda hesabını soracak bir gün) . Önce kendimizi düzeltelim ki toplumda düzelsin .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR