İsmail Kahraman'dan 'Laiklik' açıklaması

İsmail Kahraman laiklik konusunda yaptığı açıklamalara ilişkin "Şahsi düşüncelerimi ifade ettim" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.04.2016 17:44 GÜNCELLEME 27.04.2016 07:16 SİYASET
İsmail Kahraman'dan 'Laiklik' açıklaması
İsmail Kahraman'dan 'Laiklik' açıklaması

Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Üniversitesinde düzenlenen ‘Yeni Anayasa, Yeni Türkiye’ konulu sempozyuma katıldığını, yeni anayasaya ilişkin şahsi düşüncelerini ifade ettiğini anımsattı.

"HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ YOK EDİCİ OLARAK KULLANILDI"

Konuşmasının bütününde, 1937 yılında anayasaya kelime olarak dercedilen laikliğin tanımının yapılması gerektiğine vurgu yaptığına dikkati çeken Kahraman, açıklamasında, "Bu kavram siyasi hayatımızda ve yargısal uygulamalarda bireysel ve toplumsal hak ve özgürlükleri sınırlayıcı, yok edici bir araç olarak kullanılmıştır ve ciddi mağduriyetlere yol açmıştır. Bu haksızlıkların en temel sebebi laiklik kavramının tanımının yapılmamış olmasıdır. Mevcut anayasamızda Türkiye’nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu belirtilmekte ancak laikliğin tanımı yapılmadığından, din ve vicdan hürriyeti kavramları da tartışmaların ortasında yer almaktadır" ifadelerine yer verdi.

İsmail Kahraman, şunları kaydetti:

"Yersiz, lüzumsuz ve halkı kamplaştırıcı tartışmaların önüne geçmek için, laiklik kavramı, kötü niyetli yorumlara yol açmayacak şekilde, açık ve net bir biçimde tarif edilmeli, istismar edilmesinin önüne geçilmelidir.

Esasında; laiklik her türlü din ve inanç mensuplarının ibadetlerini özgürce icra etmelerini, dini kanaatlerini açıklayıp bu doğrultuda hayatlarını tanzim etmelerini güvence altına alır. Bu bakımdan laiklik, özgürlük ve toplumsal barış ilkesidir.

'Anayasanın dindar olması' beyanımdaki kastım; hiçbir ayrım yapmaksızın din ve vicdan özgürlüğünün anayasamızın lafzi ve ruhu ile güvence altına alınmasını sağlamayı temenni etmektir. Laikliğin farklı inanç gruplarına sağladığı hürriyetlerin mevzuatta yer bulması, devlet ve milleti karşı karşıya getirmeyen bir laikliğin tarifi ve tatbikatı yeni anayasada olmalıdır.

Konuşmamın bu şekilde anlaşılması, aklın, mantığın ve sağduyunun gereğidir. Farklı değerlendirmelere konu yapılmasının ise masum bir tavır olmayacağı açıktır. Milli mücadelenin en mühim kazancı olan Cumhuriyetimizin ilanihaye yaşayacağı inancı içinde kamuoyuna duyurulur."

YORUMLAR 161 TÜMÜ
  • osman 7 yıl önce Şikayet Et
    helal Başkan
    Cevapla
  • Ramo 7 yıl önce Şikayet Et
    Batılı bir kavramı böylesine kutsayanları hayretle izliyorum.
    Cevapla
  • benreceb 7 yıl önce Şikayet Et
    Laik müslüman olmaz! Sayın başkana katılıyorum ve de sonuna kadar destekliyorum.80 yıl bu milleti dinsizleştirmek için ellerinden gelenin misli mislini yaptılar.artık yüce mevla birilerini sebep kılıp bu zulme dur ! dedi...Mevla razı olsun.amin
    Cevapla
  • Serhat 7 yıl önce Şikayet Et
    Laiklik bu insanlara 80 yıl zulmetti diyen arkadaşlar laikliğin içeriğiyle uygulanması bir olmadığı zamanlarda maksadını aşmış olaylar oldu. Bu açıklamada halkta olduğu gibi ezbere konuşmaya yoruyorum iyi kullanıldığı taktirde laikliğin hiçkimseye zararı dokunmaz, faydalı olur
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    İsmail abi madem konuştun, hiç kıvırma, doğru bildiğin yolda tek başına bile yürüyebilmelisin. Veya baştan iyi ölçüp-biçip öyle konuşmalıydın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR