Güvenlik zirvesinden Katyuşa önleme planı

Kilis sınırı için ABD’den talep edilen HIMARS füzeleri gelene kadar Türkiye kendini korumaya devam edecek.

ABONE OL
GİRİŞ 27.04.2016 07:42 GÜNCELLEME 27.04.2016 09:41 SİYASET
Güvenlik zirvesinden Katyuşa önleme planı
Güvenlik zirvesinden Katyuşa önleme planı

Suriye’den ateşlenen roket ve havan mermileri nedeniyle yılbaşından bu yana Kilis’e 49 mermi isabet etti; 17 kişi öldü, 58 kişi yaralandı. ABD’den talep edilen HIMARS füzeleri gelene kadar anlaşılan o ki Türkiye kendi işini kendisi görmeye devam edecek. Güvenlik birimlerinin verdiği bilgiler ışığında Katyuşa saldırılarından korunmaya ilişkin ‘acil’ önlemler ve değerlendirmeler şunlar:

GÜNEYE İTME

ABD’nin ve Türkiye’nin eğittiği muhaliflerin de desteğiyle DAEŞ’in, roketlerin menzili dışında kalacak sınırdan 25-30 km güneye itilmesi hedefleniyor. Koalisyon güçleriyle tam anlamıyla işbirliği sağlanırsa DAEŞ’in 1 ay gibi sürede güneye doğru süpürüleceği değerlendiriliyor.

KALICI TEDBİR

İkinci hedef güvenli bölge oluşturulduktan sonra DAEŞ’in kalıcı olarak bertaraf edilmesi ancak bu kısa vadede pek mümkün görünmüyor. Askeri önlemlerle siyasi ve diplomatik girişimlerle sonuç alınabileceği vurgulanıyor.

ANGAJMAN YOK

TSK, artık DAEŞ tehdidine karşı angajman kuralları gereği ‘misliyle karşılık vermek’ yerine, Türkiye ve Suriye içindeki keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen sabit ve hareketli hedefleri kara ve hava atış destek vasıtalarıyla, karşı saldırı beklemeden vuruyor. Tespit edilen hedefler sadece Fırtına obüsleriyle değil, tank atışlarıyla da etkisiz hale getiriliyor.

310 MM’LİK ROKETLER

DAEŞ, 82-132-310 mm’lik çok namlulu Katyuşa roketleri kullanıyor. Koalisyon uçaklarının Cakka’da son vurduğu 132 mm’lik 30 km menzilli Katyuşa rampasıydı. DAEŞ, roketleri daha çok 10-12 km’den atıyor. 25 km’den atılırsa hedefte sapmalar oluyor. DAEŞ, 25-30 km güneye süpürülürse roket tehdidi geçici de olsa bertaraf edilmiş olacak.

1-3 DAKİKA

TSK, Suriye’den atılan roket rampalarını sabit hedefse anında vuruyor. Hareketli hedeflerin koordinatları ise 1-3 dakikada tespit ediliyor. Hedeflerin koordinatlarının tespitinde İHA’lar ve AN/TPQ-37 radarlarının yanı sıra haber elemanları kullanılıyor. İçerideki müzahir güçler de koordinatların tespitinde ve DAEŞ’e karşı saldırılarda etkili olarak kullanılıyor. İlk başta sınırdaki kalekolları hedef alan DAEŞ, şimdi halkta infial oluşturmak için şehir merkezlerini vuruyor.

İKİNCİ KEZ HAVALANDI

Cakka’da önceki gün hava harekâtıyla vurulan Katyuşa rampası, 22 Nisan günü Kilis’te 14 yaşındaki Mahmut Emre Arslan’ın hayatını kaybetmesine yol açan saldırıyı yapan DAEŞ hedefiydi. ABD uçakları saat 21.00’de havalandı ancak “Hedef tespit edilemedi” gerekçesiyle üsse geri döndü. TSK unsurlarının lazerle işaretlediği hedef, tekrar havalanan uçaklarla gece 01.00’de vuruldu.

Haberturk

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • ezgi 8 yıl önce Şikayet Et
    abd 'hedef tesbit edilemedi '' diye geri dönüyor,sonrasında tsk vuruyor...işte abd'nin ilk yamuğu değil bu,son da olmayacak
    Cevapla
  • Reşit 8 yıl önce Şikayet Et
    uzun menzilli füzeler yapmalıyız. hatta kıtalar arası balistik füzelerimiz olmalı ve hatta dahası caydırıcı nükleer silahlarımız ve bunları adapte edip taşıyacak kıtalar arası balistik füzelerimiz olmalı ki hiç bir devlet Türkiye'ye saldırmayı göze alamasın. bilsin ki saldırdığı anda başkenti bombalanabilir.
    Cevapla
  • Gobekli Kel Esnaf 8 yıl önce Şikayet Et
    Suriye uzerinden Rusya tehdidinden dolayi savas ucaklarimizi ucuramiyoruz....Ozel ve profesyonel birliklerimizin hepsi PKK ile mesgul....Muhalif gruplari iyi organize edemiyoruz ve donatamiyoruz.....Tehdit ve tehlikleri onceden ongoremiyoruz....Cunku istihbaratimiz ve bolgeyi dogru analiz etme kabiliyetimiz zayif......Malesef simdilik ABD'ye muhtac durumdayiz...
    Cevapla
  • bay x 8 yıl önce Şikayet Et
    hani uzun menzilli fuzemiz yapmayin ya bumu yani abd koruyacak bizi
    Cevapla
  • Ötüken 8 yıl önce Şikayet Et
    katyuşa roketleri eski sovyet silahlarından olup radarsız güdümsüz son derece ilkel bir rokettir.Koral ve benzeri engelleyici radar ve roket sistemleri bu silahlara karşı başarı gösteremez.Filistinin israile attığı roketleri engelleyemediğinden dolayı israil savunma bakanı zamanında istifa etmişti.Bu tür silahları engelleyebilmek deveyi iğne deliğinden geçirmekten zordur.Engellemenin tek yolu o sistemleri menzil dışında tutmak.
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    bizim silahlarımız yokmu bu ne bicim ülke biz gavurdan medet beklememeliyiz şu artık hava savunma füzeleri türkiye kendi yapsın şu amerikanın getirip yerleştireceği füze bataryalarından örnek alına bilir artık bunu millet söylüye söylüye dilinde tüy bitti
    Cevapla
  • bay x 8 yıl önce Şikayet Et
    krsinlikle kayiliuorum biktum artik su elin gavurundan fuze istenmesinde yeterrrr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR