Bahçeli’nin tavrı direnişi güçlendirdi

Darbe girişimi gecesi MHP lideri Devlet Bahçeli, siyasi olarak net ve güçlü bir tavır sergiledi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.07.2016 08:38 GÜNCELLEME 25.07.2016 11:19 SİYASET
Bahçeli’nin tavrı direnişi güçlendirdi
Bahçeli’nin tavrı direnişi güçlendirdi

Türkiye tarihinin en trajik hadiselerinden birisi olan 15 Temmuz kalkışması Türk halkı tarafından püskürtüldü. Kalkışmaya siyasi liderlerden de tepkiler geldi. Ancak bu noktada kalkışmanın duyulduğu andan itibaren net bir biçimde tavrını ortaya koyan partilerden biri de MHP'ydi. Bugünden bakıldığında bu tavrın kalkışmanın akamete uğratılmasında belirleyici unsurlardan birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yeni Şafak'tan Nil Gülsüm Gül bu bağlamda sorularını MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Edip Semih Yalçın'a yöneltti.

15 Temmuz'da yaşadığımız olay neydi Türkiye ne ile karşı karşıya kaldı?

Yaşadığımız olay maalesef bir darbe teşebbüsüydü. Maalesef diyorum çünkü Cumhuriyet tarihinde biz buna benzer olayları çok yaşadık ve hepsi de sonuçları itibariyle Türk milletine, müesseselerimize çok büyük zararlar vermiş girişimlerdi. Biz son dönemde bu girişimlerin özellikle devletin eli altındaki müesseseler tarafından gelebileceği ihtimalini artık sıfırlamıştık. Ama 15 Temmuz gecesinde yanıldığımızı gördük.

GENELKURMAY YAVERİ BİZİ YANILTMAYA ÇALIŞTI

Sayın Bahçeli çok erken cevap verdi bu kalkışmaya. Bu süreç nasıl işledi?

Bu kötü sürprizle karşılaştığımızda Milliyetçi Hareket Partisi'nin saygıdeğer lideri evine yeni geçmişti. F-16'ların Ankara semalarında uçmaya başlamasıyla birlikte bir olağanüstülüğün olduğunu biz de fark ettik ve genel başkanımız hemen kriz karşısında karargâh olarak kendi makamını seçti. Bir yandan da araştırmaya başladık. Çok geçmeden bunun bir kalkışma olduğu ortaya çıktı. Genel Başkanımız, sizin de ifade ettiğiniz gibi erken bir saatte tepki gösterdi. 22.30'dan sonraki bir saat aralığında Genelkurmay Başkanı'nın şu an tutuklu olan yaveri, biz içeride değerlendirme halindeyken Genel Başkanımızın özel kalem müdürünü aradı. Her şeyin normal olduğu intibaını vererek yanıltma yaptı.

VERİLEN İLK TEPKİYDİ

Sizin aramanız üzerine mi yoksa kendiliğinden mi arıyor?

Biz aramadık, kendiliğinden aradı. Anladığımız kadarıyla CHP'den önce bizi aramış. "Bir problem yok, her şey normal ve kontrol altında" diyerek tepki göstermemizi engelleme çabası vardı. Özel kalem üzerinden kendisine böyle bir bilgi gelince Genel Başkanımız çok sert bir tepki gösterdi. “Olur mu öyle şey" diye tepki gösterdi ve ardından “Bu bir kalkışmadır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bana Sayın Başbakan'ı bağlayın" dedi. Başbakan'a ulaşamayınca Sayın Genel Başkan, özel kalemine şu notu iletti; “Bu bir kalkışmadır, kalkışma kabullenilemez, darbe kabullenilemez. Milletin, hükümetin, iktidarın yanındayız." Zaten bu not da hemen basına düştü ve alt yazı olarak tüm televizyonlarda yayınlandı. Bu açıklama o gece için bir siyasi liderin ilk tepkisiydi.

TARİHİ VE KIYMETLİDİR

Sayın Bahçeli'nin erken tavrı bu kalkışmanın seyri açısından çok önemliydi. Siz bu açıdan nasıl değerlendirirsiniz?

Sayın Genel Başkan'ın ilk etapta ne yapacağını bilmesi tecrübenin ürünüdür. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli'nin çıkıp bu net tavrı ortaya koyması, öncelikle kendi kitlesini rahatlatmıştır. İkincisi ve daha da önemlisi millete bir ferahlık vermiş, kalkışmaya karşı direniş gücünü artırmıştır. Milletin ortaya koyacağı tepkiye öncülük yapmıştır. Üçüncü olarak, bu kalkışma ile mücadele edecek Emniyet Teşkilatı cesaretlenmiştir. Ve nihayet hükümeti, Sayın Başbakanı, Sayın Cumhurbaşkanı'nı mevcut siyasi iktidarı elinde bulunduran şahsiyetlere de destek olmuştur. Bu önemli bir çıkıştır. Tarihidir, kıymetlidir.

 

YORUMLAR 38 TÜMÜ
  • erdoğan 7 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş'in bir abimizin ağzından"Türk Milleti her zaman bir lider cikarmasini bilir"diye bir sözünü duymuştum.sanirim sizi kastetmis olmalı
    Cevapla
  • osman 7 yıl önce Şikayet Et
    devletin gercek sahibi azda olsa kendini gelli etmis desifre olmustur derin devlet bahceli
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    allah razı olsun ak partili olarak seni seviyorum
    Cevapla
  • Vatan 7 yıl önce Şikayet Et
    Devlet Bahçeli gerçek bir devlet adamı olduğunu gösterdi olay gecesi hızlı bir şekilde devletin ve milletin yanında olduğunu açıklaması çok kritik bir karardı. Yüreğimize su serpti daha bir aşkla kızılaya indik. Allah Razı Olsun
    Cevapla
  • Eski Ülkücü 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun sayın Bahçeli her ne kadar sana bağırıp çağırıp kızsakta sen gerçek bir devlet adamısın Bu darbenin püskürtülmesinde senin payının çok büyük olduğuna inananlardanım Allah yardımcın olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR