2004'te iki darbe atlatmışız!
Nokta Dergisi, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen ve www.denizcilersitesi.com adlı sitede bir kısmına yer verilen günlüğün tamamını yayımladı.
ABONE OLYayımlanan günlükle birlikte Türkiye'nin 2004 yılında Sarıkız ve Ayışığı adı verilen iki darbe planından ucuz kurtulduğu ortaya çıktı. Günlükte özel çalışma, muhtıra, eylem planı ve darbeyle sonuçlanması planlanan siyasi çalışmaların bir yıla yayılan dökümü bulunuyor.
Habere konu olan günlükteki çarpıcı notlar arasında dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün karşı duruşuna rağmen dört kuvvet komutanının hazırladığı 'Sarıkız' adı verilen darbe planı dikkat çekiyor. Eylem planı, komutanların zamanla görüş ayrılığına düşmesi yüzünden 24 Nisan 2004'teki Kıbrıs referandumundan sonra tamamen rafa kaldırılmış.
Örnek Paşa, 'daima bir ihtilal özlemi içerisinde' diye nitelendirdiği dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un isteği üzerine yaptıkları bir toplantıda 'Sarıkız' adlı eylem planıyla ilgili günlüğüne 6 Aralık 2003 tarihinde şu notları düşmüş:
'... Önce basını ele geçirmeye çalışacaktık. Bu nedenle ben M.Ö.'ı (Mustafa Özkan) davet edecektim. Sonra rektörlerimle temas edip öğrencileri sokağa dökecektik. Sendikalar ile aynı şekilde hareket edecektik. Sokaklara afiş astıracaktık. Dernekler ile temas edip onları da hükümet aleyhine teşvik edecektik. Bütün bu olayları yurt çapında yapacaktık. Yukarıdakiler Sarıkız olarak anılacaktı.'
Günlüğüne 22 Eylül 2003 tarihinde 'Ortalıkta sezdiğim kadarı ile JANGENK (Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur) kışkırtıcı rol oynuyor.' notunu düşen Örnek Paşa, tüm ordu komutanlarının fikirlerini yansıtan özel çalışmanın Genelkurmay Başkanı Özkök'e nasıl verileceğini şu ilginç ifadelerle anlatıyor:
'Bu çalışma Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından Genkur. Bşk'a verilecek ve onun reaksiyonu beklenecek. Çalışma biraz muhtırayı andırıyor; ama Kara Kuvvetleri Komutanı'na onu yumuşatarak vermesini söyledik. Eğer Genkur. Bşk. onaylamazsa problem o zaman başlayacak. Ya o gider ya da biz gideriz.'
Örnek Paşa, 1 Mart 2003 tarihinde harekete geçme konusunda ısrarlı olduğunu belirttiği dönemin Jandarma Genel Komutanı Eruygur için 1 Mart 2004 tarihli gün için şunları yazmış:
'Akşam 19.30'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Gölbaşı tesislerinde buluştuk. Kara Kuvvetleri Komutanı ile ben biraz gergindik. Zira aynı mevzuları yeniden konuşmak istemiyorduk. Bu seferki konuşmalarda biraz sert davrandım. Çünkü Jandarma Genel Komutanı sözü ikide bir oraya getirip, 'bu işi ne zaman yapacağız?' diyordu. Bazen süreyi uzatmanın en iyi çözüm yolu olduğunu söyleyince suratı asılıyordu. Bana kalsa adamın niyeti ülke yararı değil, kendi yararı. Bu iş bir an önce olsun da nasıl olursa olsun, o da mevkiini korusun.'
Darbe fikri Eruygur'da saplantı haline gelmişti
Örnek Paşa, Eruygur Paşa'nın bütün çırpınmalarına rağmen darbe fikrinin rafa kaldırılma sürecini 17 Mart 2004 tarihinde şu şekilde günlüğe aktarmış:
'Biz komutanlar erkenden tümen komutanının odasında buluştuk. (...) Maalesef herkes 'durum kötü, ama darbe ile düzeltilmesi için iç ve dış ortam müsait değil' dediler. 'Buna göre bir değerlendirme yapmamız gerekiyor' dedi. Hepimiz fikrimizi söyledik. İnanılmaz ama Şener hâlâ bu iş olsun diye çırpınıyordu. Bence Genelkurmay Başkanı'ndan nefret ettiği ve Kara Kuvvetleri Komutanı olmak istediği için saplantı haline gelmişti. (...) Neyse ben sonunda toplamak zorunda kaldım.
'Anladığım kadarı ile bu şartlar altında bir şey yapılamaz, mücadeleye yasal hudutlar içinde devam edeceğiz, anlaşmamız bu mu? dedim. Kimse itiraz etmedi.'
Kıbrıs'ta referandumun yapıldığı 24 Nisan 2004 tarihinde Eruygur Paşa'nın evine yemeğe gittiklerini ifade eden Örnek Paşa, Genelkurmay Başkanı Özkök'ün ayrılmasından sonra yaşananlar hakkında şunları yazmış:
'Anladığım kadarı ile Jandarma Genel Komutanı ile Hava Kuvvetleri Komutanı hâlâ bozuklar. Amaçları illaki darbe yapalım ve AKP'yi uzaklaştıralım. Yapalım da, Kara Kuvvetleri Komutanı olmazsa nasıl olur, bunu düşünen yok. Hava Kuvvetleri Komutanı'nı fena bozdum, zira vatanını sadece o seviyor ve ona destek verilmiyormuş pozlarında. Şener hâlâ darbeye ümidini bağlamış durumda. Bana 'Çok erken çözüldük, daha direnmeliydik' demez mi?'
Günlükten ilginç ayrıntılar
- Akredite basın konusunu Genelkurmay Başkanlığı'nın icat ettiğini belirten Örnek Paşa, bu tutumun tüm yasalara hatta Anayasa'ya bile aykırı olduğunu yazmış.
- 30 Haziran 2004: Senede iki kez gelerek kendilerine bilgi verdiğini söylediği ATO Başkanı Sinan Aygün'ün emekli Yarbay Korkut Eken'in hapishaneden çıkışında büyük bir tören yapacakları konusunda fikir sunduğunu yazıyor.
- 21 Temmuz 2004: Can Ataklı o dönemde patronu olan Cem Uzan'ın askerlik durumunu görüşmek için kendisini ziyaret etmiş.
- 7 Ocak 2004: Tuncay Özkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı kuracağı şirkete OYAK'ın hissedar olmasını istemiş.
- 17 Şubat 2004: 'Hâlâ işçiler ve talebelerden medet umuyordu.' dediği Onur Öymen'e bazı sendika ve konfederasyonların nasıl satıldığını anlattığını ve öğrencilerin eskisi gibi sokaklara düşmeyeceklerini izah etmiş.
- 7 Kasım 2003: İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun kendisine 'Artık sizin de sesinizin çıkması lazım. Çok yalnız kalıyoruz.' dediğini yazmış.
(Zaman)
İLGİLİ HABERLER:
İlk kez haber7.com'da yayınlanan haberle için de aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz
|
|