En çok veto eden cumhurbaşkanı
Sezer, cumhurbaşkanlığı seçim süreci kesintiye uğramasaydı, bugün törenle görevi yeni seçilen cumhurbaşkanına devredecekti. Sezer'le bu süreçte hükümetin yıldızı barışmadı.
ABONE OLCumhurbaşkanı Sezer'in normal koşullarda görev süresi 15 Mayıs'ta dolacaktı.
Sezer, cumhurbaşkanlığı seçim süreci kesintiye uğramasaydı, 16 Mayıs günü törenle görevi yeni seçilen cumhurbaşkanına devredecekti.
Görevi Demirel'den devraldı
Anayasa Mahkemesi Başkanı iken dönemin TBMM'de temsil edilen partilerinin liderlerinin mutabakatıyla cumhurbaşkanı adayı gösterilen Sezer, 5 Mayıs 2000'de TBMM'de yapılan 3’üncü tur oylamada 330 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 10’uncu Cumhurbaşkanı seçildi.
Sezer, 16 Mayıs 2000 tarihinde görevi 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den devraldı.
Rakamlarla Sezer dönemi
Sezer'in önüne 7 yıllık görev süresi boyunca bin 88 yasa geldi, 67'sini iade etti.
Köşke gönderilen 32 kanun hükmündeki kararnamenin 25'ini onayladı.
Cumhurbaşkanı Sezer, bu süre içerisinde, yargı organlarına üye seçimi ve benzeri yetkileri kapsamında ise 291 işlem gerçekleştirdi.
Sezer, ayrıca, 261 mahkumun kalan cezasını kaldırdı, 9 mahkum ile ilgili ceza kaldırma istemini ise reddetti.
Sezer'in iş yükünde yedi yıl boyunca Bakanlar Kurulu kararları ağırlıklı yer tuttu ve Cumhurbaşkanı’nın önüne tam 11 bin 148 karar geldi.
Sezer bu kararlardan 16'sı hariç tümünü imzaladı. Sezer Bakanlar Kurulu’nun atamalara ilişkin kararlarından 22'sini iade etti.
Sezer'i bekleyen önemli görevler
Anayasa değişiklik paketlerinin de aralarında yer aldığı 7 yasa ile 4 müşterek kararname ise hala Cumhurbaşkanı Sezer'in önünde. Sezer'in yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar önemli atamalara da imza atması bekleniyor.
Tülay Tuğcu'nun yerine Anayasa Mahkemesi başkanlığına Sezer atama yapacak. Yeni kurulan üniversite rektörlerini de Sezer belirleyecek.