İç tüzükte af detayı: 360 vekil gerekiyor
MHP’nin af teklifi Meclis’e sunulmasının ardından merakla beklenen oylama için dikkat çeken bir düzenleme yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum için Meclis’te kabul edilen kanun teklifinde yer alan maddeye göre af teklifinin kabul edilebilmesi için Meclis’in 5’te üçünün çoğunluğu aranacak.
ABONE OLMHP lideri Devlet Bahçeli’nin 24 Haziran seçimlerinde partisinin manifestosunda yer alan af teklifi aylardır Türkiye’nin gündemini oluşturmakta. Seçimlerin ardından çalışmalarına başlayan MHP, bu konuda hazırladığı teklifi TBMM’ye sundu. Konuyla ilgili olarak sorulan sorulara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Devlete karşı işlenen suçlarda devlet affedebilir ancak bireysel suçlarda devlet bağışlayıcı olamaz” sözleri ile cevap vermişti. MHP’nin TBMM’ye sunduğu teklifin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da kurmaylarına talimat vererek ‘yapılacak bir şey var mı?’ diyerek teklif ile ilgili çalışma istedi.
Meclis’te af düzenlemesi
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum için Meclis’te İç Tüzük düzenlemesini içeren kanun teklifi kabul edildi.
Kabul edilen kanun teklifinde yer alan maddeye göre, genel veya özel af ilanını içeren tekliflerin TBMM Genel Kurulda kabul edilmesi için üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu aranacak. Meclis’e sunulan af ile ilgili önerilerin kabul edilmesi için gereken beşte üç çoğunluk teklifteki ilgili maddelerin tümünde ayrı ayrı aranacak.
MHP’nin teklifinin kabul edilmesi için en az 20 vekile daha ihtiyaç var.
MHP’nin de Meclis’e sunduğu af teklifi Genel Kurul’a geldiği anda kabul edilebilmesi için aranacak çoğunluk sayısı 360 olacak. 24 Haziran seçimlerinin ardından Meclis’teki dağılıma bakıldığında AK Parti ve MHP’nin toplam vekil sayısı 340’ta kalıyor. AK Parti’nin Meclis’te 290 vekili bulurken MHP’nin de 50 vekili bulunuyor.
Af teklifinin Meclis’ten geçebilmesi için AK Parti’nin desteğini aldıktan sonra en az 20 vekile daha ihtiyacı var.
Yeni sistem Meclis’in çalışma sayıları değişmişti
Yeni sistemle birlikte 550’de 600’e çıkan vekil sayısı ile birlikte Meclis’teki çalışma sayıları da değişmişti. 276 olan salt çoğunluk 301’e, 330 olan beşte üç çoğunluk 360’a, anayasa değişikliği için aranan 4’te 3 çoğunluk da 400’e çıkmıştı.
Yeni Şafak
-
zafer gülten 6 yıl önce Şikayet Etiyide hırsız ve dolandırıcı,gaspçı ve katil cinsel suç işleyenden daha mı az suçlu....siz hiç emekli maaaşı cebinden çalınan 70-80 yaşlarında bir ihtiyar,zor zor borç harç evini düzmüş ve evi soyulmuş yeni evli bir çiftin halini gördünüz mü,görmediyseniz ne halde olduklarını ben söyliyeyim---tecavüze uğramış insandan beter oluyor halleri,maaşı çalınan emekli 1 ay aç geziyor,tedavisini yaptıramıyor,soyulan yeni evli çift nerdeyse boşanma noktasına geliyor.Beğen Toplam 6 beğeni
-
misafir 6 yıl önce Şikayet Etlütfen af gelsin artıkBeğen Toplam 4 beğeni
-
af istiyoruz 6 yıl önce Şikayet Etaf istiyoruz.Beğen Toplam 4 beğeni
-
misafir 6 yıl önce Şikayet EtTerör, cinsel suçlar, adam öldürme gibi suçlar için önce idam getirin sonra kimse affa bugünkü kadar karşı çıkmaz. Saygılar.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Sevdama af 6 yıl önce Şikayet EtNeolur çıkarın affı suçsuzları bırakınBeğen Toplam 7 beğeni
-
ahmet 6 yıl önce Şikayet Etdalga mı geçiyosun içerdekiler suçsuzsa ozaman dışarıda biz suçluyuzz kafaya bak yaBeğen Toplam 13 beğeni