Ergün Turan açıkladı: Samatya'ya 'Deniz Havuzları' yapılacak

AK Parti Fatih Belediye Başkan Adayı Ergün Turan, Fatih Samatya kıyısında yapılacak deniz havuzları projesinin müjdesini verdi ve detaylarını ilk kez Haber7'ye anlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.03.2019 12:15 GÜNCELLEME 12.03.2019 12:27 SİYASET
 Ergün Turan açıkladı: Samatya'ya 'Deniz Havuzları' yapılacak
Ergün Turan açıkladı: Samatya'ya 'Deniz Havuzları' yapılacak

AK Parti Fatih Belediye Başkan Adayı Ergün Turan, Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Yayın Koordinatörü Tarık Dağlı, Haber Şefi İbrahim Günay ve muhabirimiz Aysun Mavzer'in sorularını cevaplandırdı. Seçim çalışmalarını anlatan Turan, Fatih'te gençliği denizle kavuşturacak 'deniz havuzları' projesinin detaylarını ilk kez açıkladı.

İşte Turan'ın Haber7'ye özel açıklamaları

 

 

ÖNCELİĞİMİZ FATİH’İ DAHA GÜVENLİ BİR HALE GETİRMEK

Yerel seçime sayılı günler kaldı. Seçmen ile sık sık bir araya geliyorsunuz. Bize projelerinizden biraz bahseder misiniz? Fatih’te oturanları neler bekliyor?


Fatih’te insanların ne beklentisi varsa projelerimiz ona göre şekilleniyor. Yaptığımız tüm araştırmalarda ve sahadaki temaslarımızda vatandaşımızın sorunları iki temel eksende şekilleniyor. Birincisi, insanlarımız daha güvenli bir Fatih istiyor. Bu başlığın içinde göçmenlerin şehirli uyumu konusu bir başlıktır.  Diğer bir başlık şehrin bazı mahallelerinde oluşan ‘çöküntü alan’ dediğimiz yerlerin tetiklediği sosyal yapıdaki bozukluklar, bu bozuklukların gençler ve kadınlarımız üzerindeki olumsuz etkileri. İnsanlarımız hem mülteci sorunlarının hem de eskimiş yapı stoğundan oluşan alandaki sosyal dokuyu bozan şeylerin ortadan kalkmasını istiyorlar. Bizim önceliğimiz Fatih’i gençler, kadınlar ve aileler için daha güvenli bir Fatih’e çevirmek. Biz güvenlik mensubu değiliz tabi, devletin her kademesinin burada inisiyatif alması gerekiyor, yerel yönetimin de burada inisiyatif alması gerekiyor.  İnşallah biz de yeni dönemde hem bozulan sosyal dokuyu takip etmek için, hem de kadınlarımız ve gençlerimizin sosyal imkanları artırmak için büyük projeler geliştiriyoruz.



ÇOK BÜYÜK BİR İDDİAMIZ VAR…

Çok büyük bir iddiamız var, İstanbul’un 39 ilçesi içinde tarihi bir yer olmasına rağmen gençlerin spora ve sportif faaliyetlere en kolay ulaşacağı bir numaralı ilçe olmak istiyoruz. Bu gençlerimizin kötü alışkanlıklara yönelmesinin önünde bir numaralı engel. Hanımefendilerimiz de daha aydınlık daha güvenli bir şehir istiyorlar. Fatih’in bir noktasından başka bir noktasına gitmek isteyen birisi gece yarısı da olsa mutlaka ışıklandırılan ve güvenlik kameralarıyla izlenen yollardan geçmeli. İnsanlarımız tereddütsüz bir şekilde gidecekleri yerlere buralardan yürüyerek gitmeli. Çünkü Fatih tarihi bir merkezdir, yaya erişimli bir merkezdir, böyle olmalıdır. Bu bizim en büyük hayalimiz. Fatih bugün olduğundan daha güvenli bir Fatih olacak.


TARİHİ YARIMADAYA MİLLET BAHÇESİ

Fatih’in belli alanlarında sosyal dokuda bozulmalar var. Bunlardan bir tanesi, Fatih’i en çok hem fiziki anlamda hem sosyolojik anlamda hem de psikolojik anlamda aşağı çeken yerlerden bir tanesi Kara surların iç tarafındaki tarihi bölgedir. Burası Yedikule’den başlayıp, Topkapı’ya kadar giden yaklaşık 4-4.5 km’lik bir bant. Yapı yasaklı bir bölge ama şu anda orada çok eski ve kötü binalar ve onların tetiklediği birçok sorun var. İnşallah önümüzdeki 5 yıl içinde orayı temizleyip içinde tarihi yarımadanın içinde bir millet bahçesi yapacağız. 4,5 km boyunda olacak ve kesintisiz bir şekilde insanlarımız Yedikule’den Topkapı’ya bisikletleri ile geçebilecekler, yürüyüş yapabilecekler. Hem turistlerimiz hem de yerli insanlarımız için daha önce görmedikleri bir destinasyon olacak. Bu çok önemli bir proje. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayımız Binali Yıldırım ile de görüştüm, kendisi de bu projenin arkasında duracağını söyledi.

Bu projenin mimariye de bir yansıması olacak mı?

Biz tarihi suların kendisine bir şey yapacağız demiyoruz, surların iç tarafından bahsediyoruz. Yapı yasaklı bir alan zaten buradaki eski yapıları kaldıracağız ve burayı tamamen yeşil bir alana çevireceğiz.

EMİNÖNÜ’NE TRAFİK KISITLAMASI

İstanbul’da bir Old City olacak mı? Buraya araç girecek mi? Proje gerçekleştiğinde nasıl bir Sur içi veya tarihi yarımada hayal etmeliyiz?


Burası bir yaşam bölgesi, kadim bir yaşam var. Biz burada trafiği tamamen engelleyemeyiz. Binali Bey’in bahsettiği, bizim de projelerimiz arasında olan şey yarımadanın Eminönü bölgesindeki kısmının trafik girişinin kontrol altına alınması. Günün belli saatlerinde yaya erişiminin öncelemesi ve trafiğin de kısıtlı hale getirilmesi.  Bakın tüm merkezlerde şu var, tarihi merkezlerde otopark ücretleri çok yüksek olur. Buraya aracıyla gelmeyi göze alanlar, yüksek otopark ücretini de göze alır, dünyanın her yerinde bu böyledir.

YENİ TURİZM ROTALARI OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR

Dünya mirasında bizim 4 yerimiz var, bunların hepsi de Fatih içerisinde. İstanbul’da 30 bin civarında tescilli eser var bunun 12 bini Fatih’te. Ecdadın ürettiği, 3 medeniyete ait büyük şaheserler var, dolayısıyla da çok büyük bir potansiyel var.  İstanbul’a gelen turistler bu eserler için geliyor. İstanbul’a gelen 23 bin turist ve yaklaşık 2,5 gün konaklama süresi bu şehir için çok az. Bu konaklama süresini en az 4 güne çıkarmalıyız. Biz bunu turizmcilerle de konuştuk.  Bizim İstanbul’a gelenlere sunamadığımız öyle rotalarımız var ki, yeni turizm rotaları oluşturmamız gerekiyor.  Burası bizim medeniyetimizin merkezi, böyle başka bir yer yok. İstanbul adına ne varsa Fatih’te doğmuş. Bundan sonraki en önemli hedefimiz yine bu tarihi köklere uygun şehirdeki entelektüel birikimi ortaya çıkaracak bir havzayı oluşturmak. İstanbul’daki kültürel birikimin ortaya çıkması için oluşturulacak ambiyansı yapmak Fatih’e düşer. Bu konuda çok farklı bir belediyecilik ortaya koyacağız.



BU BİR HAKSIZLIK, BUNU DÜZELTECEĞİZ

TOKİ’de başkanlık yaptığınız dönemde şehirlerde konutları imar ederken o şehrin dokusuna uygun, özellikle yatay mimariye önem vererek hareket ettiğinizi biliyoruz. Bu özelliğinizi İstanbul için tarihi önemi olan Fatih ilçesine nasıl yansıtacaksınız.

Fatih özelinde baktığımızda iki Fatih var. Birisi tarihi eserleri barındıran Fatih, diğeri de 1950’den sonra yapılan betonarme Fatih. AK Parti iktidarında çöküntüye uğrayan birçok tarihi eserimiz şu anda pırıl pırıl ayağa kaldırıldı. Bu çok büyük bir mutluluk kaynağı. Bir de eskimiş yapı stoku olan, eski dönemdeki planlara göre yapılmış bir Fatih var. Bugün çok kronik bir otopark sorunu çekiyoruz, neden çünkü şehirde 1950’lerde ne otopark yerleri ayarlanmış ne yollar buna göre dizayn edilmiş ne de bu öngörülmüş. Şimdi yeni bir sorunla karşı karşıyayız. Buradaki eski yapı stoğunun mutlaka dönüşmesi gerek. Ama devlet herkesin kapısını tek tek çalıp ‘burası yıkılacak, çıkın’ diyemez. Bir yandan bunun da değişmesi gerekiyor. Buradaki imar hakları şu anda düşürülmüş durumda, bu bir haksızlık, bunu düzelteceğiz. Herkes geçmişteki imar haklarına kavuşacak. İstisnası nedir bunun, sadece tarihi alanlarda, tarihi anıtları gölgeleyen birkaç yapı var, onlar hariç. İnsanların otopark ihtiyaçlarına çözümler üreteceğiz, otopark ihtiyacı çözülmüş bir Fatih’te imar haklarını alan insanlar kendi evlerini yıkıp yapacaklardır. Biz imkan bulamayan vatandaşlarımız için de çok düşük faizli kredi imkanları sunacağız. Fatih’in bugünkü imar düzeninin bozulmasını istemiyoruz, asla bir siteleşme öngörmüyoruz. Keşke imkanımız olsa insanlarımıza desek ki “Çıkın da yerlerinizi yapalım öyle gelin” ama böyle bir şansımız yok, mecburen vatandaşlarımızı yönlendireceğiz.

KADINLARA ÖZEL İSTİHDAM PROJESİ

İstihdama yönelik projeleriniz var mı?


Enteresan bir ilçe Fatih, gece nüfusu 420 bin, gündüz nüfusu 3 milyon. İstanbul’da böyle başka bir ilçe yok.  Bu şu demek, ilçede yaşayan 420 bin insan, ilçeye gelen 3 milyon insanının tabiri caizse gürültüsünü, tozunu, toprağını çekiyor. Bu ülke ekonomisine tabi ki büyük bir katkı sağlanıyor ama Fatih’te bu geçerli değil. Yeni dönemde özellikle kadınlarımız için önemli bir ‘kariyer merkezi’ projemiz var. Fatih şehre gelen 13 milyon turistin neredeyse tamamının uğradığı bir yer. Bizim ‘Kadın Beceri Merkezlerimiz’ var, bunların sayısını artıracağız, burada üretilen şeyleri sertifikalandıracağız, tamamen el ürünü olacak bunlar. Fatih’in iki önemli noktasında bir ya da iki gün bu kadınlarımızın gelip ürünlerini satmasını sağlayacağız, bunun ekonomiye ciddi katkısı olacağını düşünüyorum. Buraya başka ilçelerden de gelenler olacağını düşünüyorum, gelenler hem tarihi yerleri ziyaret edip hem el yapımı şeyler alabilecek.



YA TURİST SAYISINI ARTIRMAMIZ LAZIM YA DA KALMA SÜRESİNİ

Bizim pastayı büyütmemiz gerek, bir sürü tarihi eserimiz var, gelen turist 2.5 gün kalıyor. Bu sürenin asgari 4.5- 5 gün olması gerekir, bunun için de herkesin inisiyatif alması gerekir. Biz daha gelmeden ticaret odamızla görüşmeye başladık, Kültür Bakanlığı’mızla görüşüyoruz. Pasta büyüdüğü zaman Fatih’te oturan halkımıza da bu ekonomik büyümenin faydası olacaktır.  Burada ya turist sayısını artırmanız lazım ya kalma süresini artırmanız gerekiyor. Biz çok inanıyoruz, Fatih’te yenilenmiş tekrardan ayağa kaldırılmış birçok turistik rotası var. On binlerce insan sadece bunları ziyarete gelecektir, Bir Mimar Sinan rotası oluşturduğumuzda on binlerce turist burayı görmeye gelecektir. İşte bu noktada şehrin daha güvenilir, daha aydınlık olması gerekiyor biz de yerel yönetimler olarak bunun önünü açacağız.

CERRAHPAŞA TÜRKİYE’NİN EN MODERN HASTANESİ OLARAK YAPILIYOR

Cerrahpaşa, Çapa gibi hastaneler bölgesinin taşınmasıyla ilgili çok fazla haber çıkmıştı, bu bölge için bir çalışmanız olacak mı? Fatih’le ilgili yapmayı düşündüğünüz en uç proje nedir?


Cerrahpaşa Hastanesi muhalif partiler tarafından ajite malzemesi olarak kullanılıyor. Biz onun projelerini de yayınladık, bana da düşmezdi bu, oradaki rektöre düşerdi. Cerrahpaşa çok eski hastanelerimizden birisi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkiye’nin en modern hastanesi olarak yapılıyor ve 12 Mart’tan itibaren de kazı ihalesi yapılıyor, projeleri bitmiş durumda. Çok devasa bir hastane olacak, dolayısıyla buradan kalkması söz konusu değil.

GELENEKLE GELECEĞİ BİR ARADA TUTACAĞIZ

Fatih bizim kadim şehrimiz, fetihten beri çok kültürlü bir merkez. Yıllardır, farklı dinlerden, farklı kültürlerden insanların bir arada yaşadığı bir merkezdir. Üzerine kurulduğumuz medeniyetin kökü budur. Biz Fatih’i İstanbul’da herkesin yaşamak isteyeceği parlayan bir yıldız haline getirmek istiyoruz. Şehrin hem kültürel hem entelektüel bir havza olmasını istiyoruz. Yaşayanlar için de daha konforlu, daha güvenli bir alan oluşturmak. Yani gelenekle geleceği bir arada tutmak. Avantajlarımız var, Fatih’te birçok sivil toplum örgütü var, onlarla Fatih’imizi çok kısa zamanda bir huzur kenti haline getireceğiz.



İLK KEZ AÇIKLADI: SAMATYA KIYISINDA DENİZ HAVUZLARI

Kara surların içindeki bölgede çok birçok nokta var bunların değerlendirileceğinden bahsettiniz. Deniz kenarlarının çok efektif kullanılmadığı fikrine katılıyor musunuz?

Fatih’in bir tarafı kara surları ile çevrili, 3 tarafı da denizle çevrili, yarımada zaten. Çok enteresandır, 3 tarafı denizlerle kaplı bir bölge olmasına rağmen Fatih’te yaşayan gençlerin denizle hiçbir irtibatı yok. Bunun bir bölgesi Haliç kıyısı olduğu için, Haliç’te 1994’lere kadar bir çamur deryası olduğu için, şimdi hamdolsun artık Haliç’e balıklar giriyor ama yüzülecek kadar değil. Haliç’te böyle bir sıkıntı var, boğaz kısmı da yüzme az bilenler ve bilmeyenler için sorunlu bir bölge. Ben de çocuğumun öyle bir bölgede yüzmesine izin vermem. Bunun için biz bir proje çalıştık, bunu da ilk kez burada açıklıyorum. Samatya kıyısında 'deniz havuzları' yapacağız. Şu anda projelendirmesi bitmek üzere. Gençler burada kontrollü bir şekilde yüzebilecek. Denizin içinde havuzları, platformları olacak, cankurtaranlar olacak. Denizin içinde, deniz suyu, altı elek gibi olacak. Bu zaten var olan bir teknoloji. Fatih’in gençlerini en yakın zamanda denizle buluşturacak bir proje geliştirdik.

DENİZE YÜZME HAVUZU PROJESİ...

AK PARTİ BELEDİYECİLİKTE BİR MARKANIN ADIDIR

Seçimlerden nasıl bir sonuç bekliyorsunuz? Sokağın nabzı ve yaptırdığınız araştırmalar ne diyor? Seçmene bir mesajınız var mı?

AK Parti’mize, şahsımıza ve Binali Yıldırım başkanımıza halkımız tarafından büyük bir teveccüh olduğunu görüyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayımızı İstanbul için büyük bir şans olarak görüyorum. Çok ciddi birikimlerle geliyor kendisi. Nasıl 1994 yılında Cumhurbaşkanımız Erdoğan belediyecilikte çıtayı alıp bir başka yere taşıdıysa 2019 belediyeciliğinin de bir sıçrama olacağını düşünüyorum.  Ben kendisi ile hem siyasette hem bürokrasi de çalışmış biriyim. Bunun Fatih’imize değer katacağı kanaatindeyim. Zaman zaman vatandaşımızın üzüldüğü, bize kızdığı noktalar olabilir ama AK Parti belediyecilikte bir markanın adıdır. Milletimiz objektif olarak bugüne kadar kimin ne yaptığını ve ne yapmadığını ya da ne yapabileceğini tartacaktır. Ben milletimizin terazisinin hiçbir zaman yanılmadığı kanaatindeyim. Bunun da hem Fatih’e hem de büyükşehire yüksek bir oy oranı ile yansıyacağını düşünüyorum.



FATİH’TE REKOR KIRACAĞIZ

Fatih’te beklentinin üstünde bir oy alacağımıza inanıyorum, biz burada rekoru kıracağız ama rekor peşinde de değiliz, Fatih’i çok seviyorum, Fatih’e hizmet etmeyi çok seviyorum. Başka yere aday gösterilsem de gurur duyardım elbet ama Fatih’e aday gösterilmek benim için iki kere büyük şeref. Fatih sadece Fatih’te yaşayanları değil tüm İstanbulluları ilgilendiriyor, dolayısıyla sadece Fatihlilere değil, İstanbullulara hizmet edeceğiz.


 

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Erkek 5 yıl önce Şikayet Et
    Proje güzel ama erkeklerin ve bayanların havuzu ayrı olmalı.
    Cevapla
  • dadas45 5 yıl önce Şikayet Et
    yaparsa ak parti yapar cumhurittıfakı yapar binalı bey dedinmi iş demek icrat demektir //31 marta binalı bey açık ara istanbula efsane başkan olacaktır ALLAHIN iziniyle durmak yok yolla devam
    Cevapla
  • Göksel 5 yıl önce Şikayet Et
    Fatih için Ergün bey kaybedilmemesi gereken bir değer, TOKİ deki deneyimlerini inşallah Fatih'de gösterecek.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 5 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir proje çok beğendim.Gerçekten tüm denize kıyısı olan yerlere yapılmalı.Hem deniz suyu kullanılmış olur,hemde tatlı sulardan tasarruf edilmiş olur.İnşallah gerçekleşir.
    Cevapla
  • semih bey 5 yıl önce Şikayet Et
    kentsel dönüşüm yapılamıyor Fatih'te çünki mevcut kat sayısı verilmiyor yıkım sonrasında.Madem bu mağduriyeti ortadan kaldıracağız diyorsunuz oyumuz sizin başkanım. Bir de Vezneciler - Mescidi Selam metrosunu yaparsanız. Akşamları Fatih ana cadde kilit oluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR