Kısıtlı seçmen nedir? YSK kısıtlı seçmen ne anlama gelir?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kısıtlı seçmen kararının çıkmasının ardından 'Kısıtlı seçmen nedir?' sorusunu yanıtı aranmaya başladı. Peki kısıtlı seçmen ne anlama gelir?
ABONE OLAK Parti 31 Mart yerel seçimlerinde kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı yönünde YSK'ya itirazda bulunmuştu. YSK'dan da son dakika kısıtlı seçmen kararı açıklaması geldi. Bu konunun gündeme gelmesi üzerine 'Kısıtlı seçmen nedir?' sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı. Kısıtlılık kararı kısıtlanacak erginin ya da vesayet altına konulacak küçüğün yerleşim yerindeki vesayet makamı tarafından verilir. Akıl hastalığı ve akıl zayıflığı nedeniyle kısıtlama kararının verilebilmesi için mutlaka resmi sağlık kurulu raporu aranır. İşte YSK tarafından açıklanan "kısıtlı seçmen" kararının arından bilinmesin gereken tüm detaylar...
KISITLI SEÇMEN NEDİR? KISITLI SEÇMEN NE ANLAMA GELİR?
Kişiliğe bağlanan hukuki sonuçlar ile kişilerin hak ve fiil ehliyetlerini düzenleyen temel kanun olan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, çeşitli maddelerinde “kısıtlı” olmaktan söz etmekte ve 404. ve devamındaki maddelerinde kısıtlılığı; “Vesayeti Gerektiren Haller” başlığı altında düzenliyor. Buna göre, reşit olmayan (18 yaşından küçük olan) şahısların velayet veya vesayet altında bulunma zorunlulukları bir tarafa bırakılırsa, Türk Medeni Kanunu açısından kısıtlılık, aşağıdaki 4 halde mümkündür:
1) Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı (TMK.m. 405),
2) Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim (TMK.m. 406),
3) Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olma durumu (TMK.m. 407),
4) İlgilinin geçerli nedenlere dayanan talebi (TMK.m. 408).
Yukarıda sayılan bu dört durumdan bir veya birkaçının varlığı halinde, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre ilgili şahsın belli işlemleri tek başına yapma yetkisi kısıtlanır ve kendisine, bu işlemleri onun yerine yapması için bir “vasi” veya “kayyım” atanır
YKS'DAN KISITLI SEÇMEN KARARI!
AK Parti ve MHP İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi için olağanüstü itirazlarını Yüksek Seçim Kurulu’na yapmıştı. YSK'nın kararı beklenirken AK Parti, İstanbul seçiminin iptali için Kanun Hükmünde Kararname ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içeren ek bir dilekçe de sunmuştu.
YSK, KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanamayacağına ilişkin AK Parti'nin yaptığı itirazı reddetti.
Kurul ayrıca, AK Parti'ni kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı yönündeki iddiasıyla ilgili ilçe seçim kurullarından bilgi ve belge istedi.
Öte yandan YSK, 41 bin 132 kişi ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasını kararlaştırdı.
5 BİN 315 KİŞİYE SORUŞTURMA
YSK’nın aldığı son ara kararla ilgili AK Parti YSK temsilcisi Recep Özel bir açıklamada bulundu. Özel açıklamasında “5 bin 315 kısıtlı seçmenin mahkeme kararları ile birlikte oy kullanamayacak durumda olanların listesini sunmuştuk. En son verilen ara karara göre 5 bin 315 kişilik kısıtlı seçmenin araştırılacak” ifadelerini kullandı.
Bundan sonra sürecin nasıl devam edeceği ile ilgili de konuşan Özel “Şu anda ilçe seçim kurulları, kurul halinde sandıklardaki oy torbalarını açıyorlar içinden seçmen listelerine imzalı olanlara bakıyorlar. Bugünkü kararın ardından bir 5 gün daha süre için karar verildi. En geç salı veya çarşamba günü ilçe seçim kurullarından buraya bütün sonuçlar gelebilirse önümüzdeki hafta sonunda inşallah hayırlı bir sonuçla neticelenir diye düşünüyorum” dedi.