Pençe Harekatı Kandil'e uzar mı?

27 Mayıs günü TSK tarafından başlatılan Pençe Harekatı'yla, Türkiye, Kuzey Irak'ta teröristlere darbe indirmeye başladı. Sınır ötesinde yürütülen operasyonun detaylarını SETA Genel Koordinatör Yardımcısı ve aynı zamanda Türkiye gazetesi yazarı Prof. Dr. Kemal İnat ve Emekli Albay İbrahim Keleş ile konuştuk.

ABONE OL
GİRİŞ 29.05.2019 16:53 GÜNCELLEME 29.05.2019 16:54 SİYASET
Pençe Harekatı Kandil'e uzar mı?
Pençe Harekatı Kandil'e uzar mı?

Haber7 / Özel Haber

 

 

Türkiye 27 Mayıs 2019'da başlattığı Pençe Harekatı'yla teröristlere darbe indirmeye başladı. Kuzey Irak'ta yürütülen operasyonun genişletilip Kandil'e kadar uzayıp uzamayacağı herkesin merak ettiği konu...

Sınır ötesinde yürütülen operasyonun detaylarını SETA Genel Koordinatör Yardımcısı ve aynı zamanda Türkiye gazetesi yazarı Prof. Dr. Kemal İnat ve Emekli Albay İbrahim Keleş Haber7.com'a değerlendirdi.

 

 

İşte o özel röportajlar;

Aslında bu operasyonun sinyalleri 5-6 ay önceden verilmişti. Irak’ın kuzeyinde yeni üsler kurmuştuk. Daha öncede üslerimiz vardı ama bu Kandil’den Hakkâri tarafına geçiş güzergahını tam kontrol altında tutamıyorduk. O zamanlar kritik noktaları elimizde tutacak üs bölgeleri oluşturulmuştu yaklaşık 18-20 tane. Doğrusu ben o bölgeler oluşturulduktan sonra bir operasyon bekliyordum. Fakat Suriye’nin kuzeyi, Menbiç meselesi, Fırat’ın doğusu ve ABD’nin politikası operasyonu geciktirdi. Tabii şu anda devletimizin elindeki bilgileri bilmiyoruz. Ama artık amaç belli. Orası bir bataklık. Kandil, Irak’ın kuzeyi. Son zamanlarda askerimize yönelik karakollarımıza yönelik taciz ateşleri, şehit vermemiz artık bir operasyonun hem de sıcak takip diyebileceğimiz şekilde yapılıyor. Planlanmış bir operasyon olduğu belli. Dışişleri Bakanımız bundan 10-15 gün önce Irak devletiyle bir görüşme yaptı. Bazı kararlar alınmış, bazı görüşmeler yapılmış. Irak Cumhurbaşkanı'nın burada olduğu bir dönemde böyle bir operasyonun yapılması da bir mutabakata varıldığını gösteriyor. 

Emekli Albay İbrahim Keleş...

15 terörist öldürüldü, hangi kategoriye mensup oldukları henüz açıklanmadı ama bu harekat PKK'nın 45 kişilik temel takımına yapılmış bir operasyon olabilir mi? Gerçekten hala bu bölgede midirler?

Onlar kaçıp gitmiştir. Bizim harekata giriştiğimizi gördüklerinde bölgeyi terk etmişlerdir. Zaten biz o bölgeye hava harekatını sürdürüyorduk, bunda bir kesinti yok. Bu sefer kara unsurlarının da devreye girmesi harekatı farklı kıldı. Hakurk, Kandil ile Sincar arasındaki bir lojistik üssü. Bu sebeple buranın devre dışı bırakılması oldukça önemli. Buranın devre dışı bırakılmasıyla beraber PKK'nın ulaşım kanalları kapanıyor. Avaşin-Basyan, Gara hattına dikkat edin, bizim operasyonlarımız hep bu hat üzerinden başlamıştır. Dikkat ederseniz bu Hakurk bu hattın ortasında yer alıyor. Buranın alınmasıyla zincirin önemli bir halkası böylelikle koparılmış olacak.

Operasyonun kaç gün süreceğini düşünüyorsunuz? Uzun bir harekat mı olacak? Süleyman Soylu, dağdaki terörist sayısı 600'ün altına düştü dedi. Bu operasyon sonrasında PKK bitme noktasına gelir mi?

Doğrusu ben o kadar büyük bir operasyon görmüyorum. 2 komanda tugayı ile birlikte hareket ediliyor. Ben daha ziyade alan hakimiyetinin sağlanması amacıyla girişilmiş bir operasyon olarak görüyorum. Allah Mehmetçiklerimize yardım etsin, hem Ramazan hem de hava şartları zor. Ama bizim Silahlı Kuvvetlerimiz terör ile mücadelede dünyadaki en tecrübeli ordulardan biri. Bu sebeple başaracağımıza inanıyoruz. Dualarımızla Mehmetçiğimizin yanındayız.

Prof. Dr. Kemal İnat...

KEMAL İNAT

TSK'nın başlattığı Pençe operasyonu nereye kadar sürer? Operasyon başladığında Irak Cumhurbaşkanı Türkiye'deydi. Bu operasyonun Kandil'e kadar uzayacağını mı gösteriyor?

Irak Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti esnasında böyle bir operasyonun başlatılması ortak ya da koordineli yürütülen bir operasyon olduğunu göstermiyor maalesef. Çünkü Türkiye Irak'ın kuzeyindeki terörle mücadele çerçevesinde Irak'taki merkezi hükümetin desteğini istediği gibi alamıyor. Bazı dönemlerde Türkiye'nin oradaki varlığına yönelik ciddi eleştirel tutumları da mevcut. O yüzden böyle bir koordinasyon olduğunu düşünmüyorum. Bu tesadüfü ise, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda tavizsiz bir yol izleyeceğini gösterdiği yönünde yorumluyorum. Operasyonun kendisine gelirsek, Türkiye'nin Irak politikası dediğimizde iki önemli hedef mevcuttur. Bunlardan birisi Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması, ikincisiyse Irak'ın kuzeyinde ya da herhangi bir bölgesinde Türkiye'nin aleyhine faaliyette bulunan terör örgütlerine fırsat verilmemesi. Operasyonda bu çerçevede yapılmış ve aslında uzun zaman önce başlayan ama son iki yıl içerisinde Türkiye'nin Irak ve Suriye'de yaptığı gibi, terör örgütünün kontrolü altında bulundurduğu bölgeleri ele geçirerek burada askeri varlığını sürdürmek suretiyle, adım adım ilerleyerek Kuzey Irak'ta da terör yapılanmasının tamamen ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir. 2-3 yıl içerisindeki terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetleri daha önceki operasyonlardan ayıran nokta bu. Türkiye sık sık Irak'ın kuzeyine operasyon düzenlemiştir ama bunlar geçici olmuştur. Türkiye bu bölgelerde operasyon yaptıktan sonra da terör örgütlerinin faaliyetleri devam etmiştir. Bu sefer Türkiye kararlı bir şekilde, kesin olarak, terör örgütü yapılanmasını ortadan kaldırmak için ele geçirdiği bölgelerde varlığını devam ettirmeye niyetli. Zaten son 2 yıldaki operasyonlarda Kuzey Irak'ta iki hat oluşturulmuştu. Şuan ki operasyonu bu hatların genişletilmesine yönelik olarak yorumlamak lazım. Türkiye'nin iki temel hedefine de hizmet eden bir harekat söz konusu. Oradaki terör örgütü faaliyetlerinin sonlandırılması Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik tehdidi de ortadan kaldıracaktır. Dolayısıyla hem Erbil hem de Bağdat'ın Türkiye'nin bu operasyonunun Irak'ın toprak bütünlüğünü korumaya yönelik bir faaliyet olarak tanımlamaları gerekir. Bu çerçevede Irak Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinde de bu operasyonun ve bölgedeki terör varlığına Türkiye'nin göz yummayacağının mesajının verildiğini düşünüyorum.

Bu operasyon daha da genişleyip Kandil'e yönelik bir operasyon halini alır mı?

Son 2 sene içerisinde hedefi Kandil ve o bölgedeki terör varlığının kaldırılması olan bir operasyon zaten söz konusu. İki bölgeden Türk askeri Irak topraklarına girmiş ve o bölgedeki terör örgütü varlığını ortadan kaldırmıştı. Dolayısıyla şimdi hem o bölgelerin güvenliğini sağlamak hem de güvenli bölgeleri genişletmek için bir harekat söz konusu. Tabi Kuzey Irak'ta PKK'nın aktif olduğu bölgelerin yönetiminin ele geçirilmesi daha uzun süreye yayılacak bir durum. Gerek Erbil'in gerekse Bağdat ve İran'ın destek ve dayanışması olmadan bunun gerçekleştirilmesi zor. Ama Türkiye terörden çok canı yandığı için, bu destek olmasa da tek başına kendi güvenliği için bu mücadeleyi yürütecektir. Türkiye her cephede PKK'ya karşı mücadelesini yürüyor, bu operasyon da bunun bir parçası. Özel olarak söylenmesi gereken şey ise Türkiye oradaki PKK varlığını ortadan kaldırmak için kendi kontrol ettiği bölgeleri genişletmek istiyor. Erbil ve Bağdat'tan destek almadan uzun zamana yayılması gereken bir hedef olsa da, bu destek söz konusu olmasa da Türkiye bir şekilde PKK varlığını nerede ve ne zaman olursa olsun ortadan kaldırmaya niyetli. Bu sebeple bu operasyonun genişletilebileceği ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Mardinli Yunus 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olarak cok acil kitalar arası balistik füzeler üretmek zorundayız
    Cevapla
  • saydemir 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim başta askerlerimiz olmak üzere tüm güvenlik mensuplarımızın yardımcısı olsun dua edelim dostlar...
    Cevapla
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya Rabbim devletimizi çok güçlü kuvvetli kıl. Ordumuza yardım et Allahım, ümmet-i muhammedin yüzü suyu hürmetine İnşaAllah
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Böyle "sivrisineklerle tek tek uğraşacağımıza"....!!! bizim yapmamız gereken ilk iş NATO'da 4ncü madde gereği "sözde NATO müttefikimiz olan ABD'nin ülkemize düşman düşman olan PYD (PKK)'ye binlerce TIR'lık silah yardımını başta, diğer terörü destekleyen ülkeleri dile getirmek (BATAKLIĞA SU DÖKEN ÜLKELER?) ve bu ülkelerin bu bölgede şah damarını kesmektir.
    Cevapla
  • gökhan ay 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynısını yaparız Allah ın izniyle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR