Yalçın Topçu'dan Bangladeş mesajı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Bangladeş Halk Cumhuriyeti’nin 49. Zafer Günü münasebetiyle Bangladeş Ankara Büyükelçiliği tarafından Ankara’da bir otelde düzenlenen resepsiyona katıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.12.2019 10:00 GÜNCELLEME 30.12.2019 10:00 SİYASET
Yalçın Topçu'dan Bangladeş mesajı
Yalçın Topçu'dan Bangladeş mesajı

Resepsiyona Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun, yabancı misyon temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.Resepsiyonda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Türk ve Bengal halklarının ilişkilerinin köklü bir geçmişi olduğuna vurgu yaparak,  “Türk ve Bengal halkı arasındaki ilişkiler, köklü bir tarihe ve kültürel temellere sahiptir. Kurtuluş Savaşımıza maddi ve manevi yardımda bulunan Bengal halkının desteklerini, Türk kardeşleri asla unutmadı” dedi.

 

Topçu, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı verdiği verdiği yıllarda Bangladeş’in milli şairi Kazi Nazrul İslam’ın 1921 yılında yazdığı ve okul kitaplarında da yer alan ‘Kemal Paşa’ şiirinden bir bölüm okuyarak, “ ‘Mehmetçiğe leke ha! Haris köpekler! / Kalleşçe saldırdınız hür bir vatana /Ama bu toprakları Bozkurtlar bekler / Cehennemin dibi az bile sana / Hür ruhlu insanlara, hür bir ülkeye zehirli solucanlar gibi sokuldun / Baş verir Hürriyet vermez Türkiye / İşte kardeş Kemal´den belanı buldun’ bu dizelerin iki ülke halkının kardeşliğinin tarihi bir ısbatıdır” dedi.

“Bangladeş’i hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız.”

 

İki ülke ilişkilerine değinen Yalçın Topçu, hali hazırda kardeş iki ülke arasında önemli düzeyde ikili antlaşmaların mevcut olduğunu bu ilişkilerin hem ticari alanda hem de kültürel alanda daha da artacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2010 yılında Bangladeş’e yaptığı ziyaretlerinde,  ‘Kardeş Bangladeş’te kendimizi evimizde hissediyoruz ve Türkiye Cumhuriyeti olarak Bangladeş’i hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız.’ dediğini hatırlatarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin iki ülke ilişkilerimizi daha da iyi seviyeye taşıdığını belirtti. Topçu, “Dost ve kardeş ülke Bangladeş Halkının 49. Zafer Günü Kutlu olsun” diyerek sözlerine son verdi.

“Sizleri Bangladeş'i görmeye ve gezmeye davet ediyorum”

Bangladeş Ankara Büyükelçisi M. Allama Siddiki ise yaptığı konuşmada “Bangladeş'in 49. Zafer Gününde sizleri aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Dünyadaki 200 ülkeden ancak birkaç tanesinin Zafer Günü vardır. Bütün ülkelerin milli günleri vardır ancak Bangladeş ve Türkiye Zafer Günü’ne sahip nadir ülkelerdendir. Tabi ki bu zafer bize çok pahalıya mal olmuştur. 9 ay süren kanlı bir savaştan sonra elde edilmiştir. Ulusumuzun Atası Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman ve arkadaşlarını, özgürlük savaşçılarını, onların liderlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Bağımsızlıktan sonra bir süre askeri darbeler, doğal afetler sebebiyle zor günler geçiren Bangladeş bugün Başbakan Sheikh Hasina'nın liderliğinde hızla gelişmekte ve büyümektedir. Güney Asya'da Hindistan'dan sonra 2. büyük ekonomiye sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Myanmar'dan göç etmeye zorlanan Arakan Müslümanlarına verdiği destek Bangladeş'te minnetle anılmaktadır. Bütün dünyaya karşı sesini yükseltmiş ve umutsuzların umudu olmuştur. Bangladeş'in doğal güzellikleri dost ve kardeş Türk insanı tarafından fazla bilinmemektedir. Sizleri misafirperver, yardımsever ve mutlu insanların ülkesi Bangladeş'i görmeye ve gezmeye davet ediyorum” dedi.

Bangladeşli bir hafizenin okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda Bangladeşli yerel sanatçıların sergilediği performans ise davetlilerden kuvvetli alkış aldı. Programın sonunda davetliler, Bangladeş’in mutfağından ikram edilen lezzetleri tattı.

YORUMLAR 5
  • Şamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Başkanım birinci dünya savaşında ve şimdi şehidler verdiğimiz terörle mücadelede bizim yanımızda olmayan yönetim anlayışı var bunun için netice alınması çok zor.Çok çalışmak gerekiyor.Allah yardımcınız olsun.
    Cevapla
  • Oğuz Ata 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen ben değil biz dememizin zamanıdır sayın başkanım sizin çalışmalarınızın takdir ve dualarımızla yanınızdayız.
    Cevapla
  • Dünyada Barış 4 yıl önce Şikayet Et
    Arap yönetimlerine rağmen gönül coğrafyamızdaki devletlerle beraber siyaset ve ticaret yapmayı başarırsak bundan bütün dünya karlı çıkar.Çabalarınız için minnettarız değerli başkanım.
    Cevapla
  • Dilde İşde Fikirde 4 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi Medeniyet coğrafyamızdaki her millet ve devletle kucaklaşma birlik ve beraberlik içinde olmamızın zamanıdır.
    Cevapla
  • Gelecek Bizim 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok isabetli ve bilgilendirici bir konuşma yapmışsınız başkanım. Nazmül kardeşimiz anlattı. Türk İslam coğrafyası ile ilgili olmak tarihi görevimiz.Emeğiniz unutulmayacaktır.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR