Erdoğan ve Erbakan’la mücadele ettiler FETÖ’yle değil

Abdülkadir Selvi bugünkü yazısında "Erbakan'la uğraşmaktan teröristbaşı Gülen'in kaçışına göz yumuldu." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.02.2020 10:40 GÜNCELLEME 16.05.2020 00:46 SİYASET
Erdoğan ve Erbakan’la mücadele ettiler FETÖ’yle değil
Erdoğan ve Erbakan’la mücadele ettiler FETÖ’yle değil

Hürriyet yazarı Abdülkadir selvi bugünkü yazısında dönemin askeri bürokrasisinin FETÖ'yle mücadele etmediğini sadece Erbakan'ı istifaya Erdoğan'ı siyasi yasaklı hale getirmekle uğraştığını ve böylelikle Gülen'in kaçışına göz yumulduğunu söyledi. 

TÜM PARTİLER ZİYARET EDİLDİ

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, askerlerin askerlikle ilgisi olmayan fiillerinden dolayı sivil mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili yasa değişikliği teklifini veren AK Parti milletvekillerini “FETÖ’nün siyasi ayağı olmakla” itham etmesi, kadim bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. O da asker-sivil ilişkileri ve FETÖ’yle mücadele.

 

 

Dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 25 Haziran 2009 tarihli yasal düzenlemenin AB müktesebatı kapsamında gerçekleştirildiğini açıkladı. Ergin, CHP dahil partilerin ziyaret ederek bilgilendirildiğini, Meclis’teki görüşmeler sırasında herhangi bir tartışma yaşanmadan kabul edildiğini söyledi. Zaten Meclis tutanakları ve Meclis TV’nin görüntüleri de bunu doğruluyor.

10 Nisan 1994’te SHP’li 25 milletvekili, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmamasıyla ilgili yasa teklifi vermişti. Asker-sivil ilişkilerinin düzenlenmesi ve demokratikleşme denilince yazılacak ilk üç maddeden biri bu düzenlemeydi.

 

 

GAZETECİLER ASKERİ MAHKEMEDE YARGILANDI

Yasa değişikliği iki sütun üzerine inşa edilmiş.

1- Sivillerin hiçbir şekilde askeri mahkemelerde yargılanmaması.

HBB TV’den Erhan Akyıldız ve Ali Tevfik Berber gözaltına alınıp askeri mahkemede yargılanmışlardı.

Gazeteci Mehmet Ali Birand ve Deniz Arman, askeri mahkemede yargılanıp cezaya çarptırılan gazetecilerdi.

2- Askerlerin, askerlik fiilleri dışında sivil mahkemelerde yargılanması.

27 Mayıs’a giden günlerde Samet Kuşçu isimli binbaşı ordu içinde bir cuntanın darbe yapmaya hazırlandığı ihbarında bulunmuştu. Darbe hazırlığı yapan 9 subay yakalandı. Askeri mahkemede yargılandı. Darbeciler beraat etti, ihbarda bulunan Kuşçu cezaya çarptırıldı. Askeri mahkemede beraat eden 9 subay, 27 Mayıs darbesinin lider kadrosunda yer aldı.

28 Şubat’ta yasadışı Batı Çalışma Grubu’nun varlığını ortaya çıkardığı için Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, Deniz Kuvvetleri Askeri Mahkemesi tarafından tutuklanarak Mamak Askeri Cezaevi’ne konulmuştu.

BAŞBUĞ’A SORULAR

Eğer askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili Anayasa değişikliği ve yasal düzenleme yapılmasaydı, 15 Temmuz darbesinde yer alan FETÖ’cü askerler de askeri mahkemelerde mi yargılanacaktı? Peki askeri yargıda FETÖ’nün ağırlığı neydi? Bu sorunun cevabına baktık mı hiç?

İlker Başbuğ, 25 Haziran tarihli düzenlemeden sonra ilk olarak Dursun Çiçek’in tutuklandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasayı 8 Temmuz’da onayladı, Çiçek 30 Haziran’da tutuklanıp 1 Temmuz’da serbest bırakıldı. Jandarma kriminal tarafından Dursun Çiçek aleyhine rapor verilmişti. Jandarma o zaman Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a bağlıydı.

Birkaç soru daha sormak istiyorum.

FETÖ’cülerin askeri liselere giriş sınav sorularını çaldığına ilişkin soruşturma, 1986 yılında açıldı. Peki o zaman iktidarda AK Parti, yönetimde ise Erdoğan mı vardı?

15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren Mehmet Dişli’den Mehmet Partigöç’e, Gökhan Sönmezateş’e kadar generaller TSK’ya ne zaman girdi? Onların Harp Okulu’na girdiği tarihlerde AK Parti mi vardı, Başbakan Erdoğan mıydı?

15 Temmuz’da Ankara’yı bombalatan general Hakan Evrim, 1984 yılında Harp Okulu’na girerken onu TSK’ya yerleştiren Erdoğan mı oldu?

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast timinin başında yer alan Gökhan Şahin Sönmezateş, 1988 yılına kadar her yıl komisyonun huzuruna çıkmasına rağmen kim tarafından kurtarıldı?

Hürriyet yazarı Sedat Ergin’in tespitlerine göre “Darbeye katılan havacı 43 generalin 21’i 1980-83 arasında, yani 12 Eylül darbesinin olduğu dönemde, 19’u 1990’ların başında, 3’ü ise 1980 öncesinde girmiş.”

KAÇIŞA GÖZ YUMULDU

28 Şubat oldu. Asker Refah Partisi’ni kapatmak ve Erbakan’ı devirmek için mücadele etti. 28 Şubat’ta Erbakan’a “Beceremediniz, çekin gidin” diye seslenen Fetullah Gülen’in yurtdışına kaçmasına göz yumulurken, Erbakan başbakanlıktan istifaya zorlandı.

28 Şubat’ta Erbakan’ın partisi kapatılıp kendisi yasaklı hale getirildi. AK Parti kapatılsa Erdoğan ne olacaktı? Erdoğan da yasaklı olacaktı.

Asker, Erbakan ve Erdoğan ile mücadele ettiğinin binde biri kadar mücadele etseydi, FETÖ 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunacak gücü bulamazdı.

YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Turk 4 yıl önce Şikayet Et
    Fetö yü askerler herhalde korumuştur. 80 ihtilali de cezaevine neden girmemiş. Darbe generaller o zaman fetö için ne yapmazlar. İrticacı deyip ordudan attıkları gerçekte kimlerdi acaba bu bu darbenin başını asker çektiyse onlar ön, ce kendi içini temizlemeliydi.
    Cevapla
  • sedat 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir yazı, ancak o günlerde de şimdi de CHP nin Fetöye katkısı inkar edilmemeli. 28 şubatında ,bu günkü Fetönünde arkasında CHP var. 15 temmuz gecesi Kılıçdaroğlunun tankların arasından nasıl sıvışarak gittiğini hatta "kolay gelsin arkadaşlar dediğini unutmadık. Rahmetli Erbakanı bir teğmene tokatlatırmak isteyen bu zihniyet vefatında sırf Tayyip Erdoğana nisbet tamamen göstermelik cenazeye çelenk gönderdiler, hatta bazıları cenazeye katıldılar. Vatandaş ta yuhaladı tabii. O günlerin gazete manşetlerini özkökleri unutmadık. Paşalar hiç te masum değil. AK PARTİYE KAPATMA DAVASI AÇIP FETÖNÜN KUCAĞINA İTEN DE CHP VE DARBECİ PAŞALARDIR.
    Cevapla
  • bağımsız 4 yıl önce Şikayet Et
    ilker efendi hala koltuğa bağımsız oturup istediği zaman personelini sözde mahkemelerde sindirip darbeyi kolaylaştırıcı amerikan müdahalesine göz yumucu düzenin geri gelmesini istiyor israil ağlama duvarında gözyaşı döken yapısı bozuk birinin açıklamaları kaale alınmamalı yada hukuk devreye girmeli....
    Cevapla
  • önder 4 yıl önce Şikayet Et
    chp tabanı askeri darbe istiyor askerin eskisi gibi hükümetin başında demoklesin kılıcı gibi sallanmaını istiyorlar ve başbuğu fiştikliyorlar. kaşıntıları bundan. seküler kesim muhafazakar kesimden pek hazzetmiyor devletin sahibini kendileri gibi görüyor. chpyi hala Atatürkün partisi zannediyorlar oysa parti başında kim varsa onun partisidir. Buna bile kafaları basmıyor.
    Cevapla
  • Alo 4 yıl önce Şikayet Et
    Birilerine ağlama duvarini hatırlatmak lazım.Ne isin vardi orada bu ne ayak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR