Atar'dan 'Meclis'i feshedin' önerisi

Danıştay'ın yaptığı, 'yargı kararlarını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılamaz' çıkışına hukukçular, sert tepki gösterdi. Prof. Yavuz Atar, 'en pratik' çözüm önerisini sundu.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 20.01.2008 08:05 GÜNCELLEME 20.01.2008 08:05 SİYASET
Atar'dan 'Meclis'i feshedin' önerisi
Atar'dan 'Meclis'i feshedin' önerisi

Danıştay Başkanlar Kurulu'nun, Meclis'in yeni yasalar yaparken yargı kararlarına uyması gerektiği yönündeki bildirisi hukukçuların sert tepkisine neden oldu. Hukukçular, günün ihtiyaçlarına göre yasaların yasama organı tarafından değiştirildiğini söylediler.

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Yavuz Atar, yargının Meclis'in belirlediği hukuk kurallarını uygulamakla yükümlü olduğunu belirterek, “Danıştay'ın mantığından hareket edersek yasama organının ne Anayasa'yı ne de kanunları değiştirmesi söz konusu olamaz” dedi. Atar, bu durumda hiçbir işlevi kalmayan Meclis'in feshedilmesi gerektiğini söyledi.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı da yargının kendi kararlarına efsanevi manalar yükleyip değişmezliğini kanıtlamaya çalıştığını söyledi.

Yasama sürecine müdahale eden açıklama yapılamaz

Doç. Dr. Serap Yazıcı: “Türkiye'de maalesef Anayasa'nın üstünlüğü ilkesinin de üzerine yargının üstünlüğü ilkesini yerleştirilip, yargı kararlarına efsanevi bir mana yükleniyor. Böylece kanunların değişmezliği kanısına ulaşarak bütün yasama ve yürütmeyi de bu süreçlere uydurma çabası hakim.

Bu durumda 'Yüzyıllar da geçse eğer yargı kararları değişmezse Türkiye'de hukuk sistemi değişmez' gibi gerçekdışı bir sonuç ortaya çıkar. Hem Danıştay'ın böyle bir açıklamada bulunma yetkisi var mı? İfadelerde kuvvetler ayrılığı prensibine referans veriliyor. Tam da referans verilen kuvvetler ayrılığı prensibi nedeniyle Danıştay'ın yasama alanındaki bir sürece müdahale eden açıklamada bulunmaması gerekir.”

Hukuk kurallarını yasama belirler

Prof. Dr. Yavuz Atar: “Yargı varolan hukuk kurallarına göre karar verir. Hukuk kurallarını ise yasama organı belirler. Danıştay'ın mantığından hareket edersek yasama organının ne Anayasa'yı ne de kanunları değiştirmesi söz konusu olamaz. Öyleyse Türkiye'de niye bu kadar Anayasa değişikliği olmuştur, niye kanunlar değiştiriliyor. Hiçbir şey değişmesin.

Hukuk kuralları zamanın ihtiyaçlarına göre değişir. Bunu yapacak yegane organ da TBMM'dir. Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararı mevcut Anayasa'ya göre bile yanlıştı. Varsayalım ki yasak Anayasa'dan çıktı. Fakat yasama organı Anayasa'yı değiştiriyor. Siz 'Anayasa'yı değiştiremezsiniz' diyebilir misiniz? Böyle bir mantık olur mu? Bundan sonra TBMM yargıya mı soracak Anayasa'yı değiştirmek istiyoruz, şu kanunu değiştirmek istiyoruz bizi izin verir misiniz diye. Yasama organını feshedelim o zaman.”

Demokrasilerde yetki partilerindir

Fatih Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha: “Sistem kurmuşsunuz ama siyasi partilerin elini ayağını bağlamışsınız. Yüz sene sonra sisteminizin modası geçiyor, bu sistemi kim değiştirecek? Çağdaş değerlere, normlara ve günün geçerli değerlerine kim adapte edecek? Demokrasi bu görevi siyasi partilere vermiştir. Dengeleyici mekanizma halkın kendisidir, sandıktır. Anayasa ile ilgili formülasyonları, değişiklikleri siyasi partiler getirebilir. Önemli olan sistemin benimsediği temel felsefeden şaşmamaktır. Felsefenin temel parametrelerini ve sacayağını belirleyecek olan siyasi partilerdir.”

Tarafsızlık ilkesi zedelenmiş oldu

Doç. Dr. Mustafa Şentop: “Yargı organlarının bu şekilde basın açıklamalarıyla siyasete müdahale etmesi alışılan bir şey değil. Danıştay önceden görüş bildirmiş oldu ki bu tarafsızlığını zedeler. İkinci olarak Danıştay, 28 Şubat'tan bu yana vermiş olduğu kararların Anayasa'nın değişmez hükümleri gibi değişti-rilemez olduğunu iddia etmektedir. Mesela Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki bir uygulamasını Danıştay'ın yerleşik içtihatlarına aykırı bulmuştu. Oysa Danıştay'ın yönetmeliğin kanuna uygunluğunu denetlemesi gerekir, Danıştay'ın bir içtihadına göre değil. Sorun Türkiye'de yargıçlar iktidarının olmasıdır ve yasama organının görevleri gaspedilmiş oluyor.”

Halkı kapatmanın bir yolu var mı?

Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol, yazısında Yargıtay Başsavcıs'ının açıklamasını şu ifadelerle eleştirdi:

“Türban yasağının kaldırılmasını istemek parti kapatmak için bir sebep teşkil ediyorsa, AKP'yi de MHP'yi de kapatın! Bir tek CHP yeter! 1930'larda bir tek CHP yetiyordu da, şimdi mi yetmeyecek?! Hatta önce MHP'yi kapatın! MHP sözlü beyanlardan öteye, Anayasa değişikliği için harekete geçti!” “MHP, çok geniş bir kitlenin talebini karşılamak için yasağın kalkmasını istiyor. Demek ki sadece AKP değil!.. ANAP ve DYP de yasağın kalkmasını istemişti. Halkın yüzde 76'sı üniversitelerde yasağın kalkmasını istiyor. Halkı “kapatma”nın bir yolu var mı?!”

YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • mehmet selim polat 18 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar hep kafadanmı atacaklar?. DSP+ANAP+MHP yamalı bohça olmasına rağmen iktidardayken,yasaklar çıkarttılar,İslamı yasakladı,İHL ve kuran kurslarını kapattılar ,o zaman meclisi neden fesh etmediler?.Zamansız öten horuzun kellesini keserler.meclis kapansın diyenlerin hakkından gelmek lazım.işten atmak lazım.
    Cevapla
  • turbison 18 yıl önce Şikayet Et
    hani demokrasi, hani cumhuriyet. o kavramları tanımlasınlar bakalım. böyle demekle cumhur (halk demektir), gerçi bu kavramı kendi kendilerinin üzerine alırlar. yani cumhur türkiye deki 3 - 5 kişidir.
    Cevapla
  • nedim göven 18 yıl önce Şikayet Et
    NEDEN?. SORU:AKP neden %47 oy aldı? CEVAP:\"\"Bunu yapamazsın!\",\"Yasa yapamazsın!\",\"C.Başkanını seçemezsin!\"\" türü söz söyleyenler oldukça daha fazlasını bile alır.Bazılarıda bunun cevabını yine de çözemez!
    Cevapla
  • ugur temiz 18 yıl önce Şikayet Et
    lütfen... lütfen yazının tamamını okuyup ona gore yorum yapalımm...
    Cevapla
  • TURAN KARAGÖZ 18 yıl önce Şikayet Et
    offffffffffffffff. sıktınız artık gardaşlar sıktınız kac kısıyız dedınız kanaltürkte hava yaptınız kac kısı oldugunuzu cumle alem ogrendıı azınlıkmı bu ulkeyı yonetecek yeter artık sabrımızı sınamayın NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR