Türkiye'den Yunanistan'a sert cevap!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunan Bakan Mitarakis'in 18 Mart Mutabakatının uygulanmadığı iddialarına ilişkin, "Yunanistan’ın Göçten Sorumlu Bakanı Notis Mitarakis'in ülkemizin COVID-19 salgınını bahane ederek 18 Mart Mutabakatını uygulamadığı yönündeki sözleri, bu ülkenin sığınmacılara karşı işlediği suçları bastırma güdüsüyle söylenmiş, gerçekleri çarpıtma amaçlı iddialardır" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.04.2020 21:18 GÜNCELLEME 13.04.2020 21:18 SİYASET
Türkiye'den Yunanistan'a sert cevap!
Türkiye'den Yunanistan'a sert cevap!

Sözcü Hami Aksoy, Yunanistan’ın Göçten Sorumlu Bakanı Notis Mitarakis’in, 18 Mart Mutabakatını uygulamadığı yönündeki iddiaları hakkında yazılı açıklamada bulundu. Aksoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye 18 Mart Mutabakatı çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Bu sayede Avrupa’ya yasadışı geçişler yüzde 92 oranında azalmıştır. Bu kapsamda yükümlülüklerini yerine getirmeyen ise Avrupa Birliği’dir. 18 Mart Mutabakatı çerçevesinde, ülkemiz Yunanistan adalarına ulaşan sığınmacılardan sadece uluslararası koruma başvurusu reddedilenler veya uluslararası korumaya ihtiyacı olmayanların geri dönüşünü kabul etmektedir. Bugüne kadar, bu şartlara uygun 2.139 düzensiz göçmen Yunanistan’dan geri alınmıştır. Yunanistan ise AB kurucu anlaşmalarına ve uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak sığınma başvurularını 1 ay süreyle askıya almış olup, sığınmacıları kayıt altına almadan ve iltica başvurularını dahi değerlendirmeden 18 Mart Mutabakatına aykırı olarak ülkemize göndermeye çalışmaktadır. Yunanistan’ın yeni iltica yasasının uluslararası standartlara ve AB direktiflerine uygun olmadığı yönündeki eleştirileri uluslararası örgütler tarafından da açıkça ortaya konulmuştur. Öte yandan, tüm dünyada COVID-19 salgını nedeniyle kamu sağlığını ve güvenliğini korumak üzere tedbirler alınmaktadır. Nitekim Avrupa Birliği, 18 Mart Mutabakatının önemli bir unsuru olan yeniden yerleştirme programını kamu sağlığını korumak için geçici süreyle askıya almıştır. Ülkemiz de aynı gerekçeyle 18 Mart Mutabakatında öngörülen geri alımları geçici olarak durdurmuş ve bunu Yunan makamlarına bildirmiştir. Yunanistan’daki sığınmacı kamplarının içler acısı durumu ve bu konuda Türkiye’yi örnek alması gerektiği kamplarımızı inceleyen bir Yunan gazeteci tarafından da dile getirilmiştir. Yunanistan'a önerimiz, sığınmacı kamplarında salgın nedeniyle insani felaket yaşanmaması için acil tedbir alması ve sığınmacıların yaşam ve sağlık hakkına saygı göstermesidir." 

 

YORUMLAR 4
  • Gürbetci 3 yıl önce Şikayet Et
    Birdaga yunan bayragini türk bayraginin dengesine bile koymayin ya pas pas yapin yada yariya indin ve kücültün ne mutlu türküm diyene
    Cevapla
  • Dadaş efe 3 yıl önce Şikayet Et
    Niyetleri dillerine vurmuş. Yunanistan'ın Geri gönderdiği göçmenlere test yapılsın mutlaka virüs bulaştırıyorlardır. Böylece hesap soranda olmayacak. ALLAH görüyor.
    Cevapla
  • Adanali 3 yıl önce Şikayet Et
    Su uyur düşman uyumaz
    Cevapla
  • Dermanbey 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunan uyusa nolur uyumasa nolur
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR