CHP'li Berberoğlu ve 2 HDP'li vekilin vekilliği düşürüldü

Cezaları onanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğlulları ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in TBMM Genel Kurul’unda milletvekillikleri düşürüldü.

ABONE OL
GİRİŞ 04.06.2020 15:27 GÜNCELLEME 04.06.2020 19:07 SİYASET
CHP'li Berberoğlu ve 2 HDP'li vekilin vekilliği düşürüldü
CHP'li Berberoğlu ve 2 HDP'li vekilin vekilliği düşürüldü

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın milletvekilliği düşürüldü.

TBMM Genel Kurulunda, CHP'li Berberoğlu, HDP'li Güven ve Farisoğulları hakkında mahkemelerce verilen, kesinleşmiş cezalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri okunarak bilgiye sunuldu.

Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerelerin ardından Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları'nın milletvekilliği düştü.

BERBEROĞLU SİYASİ VE ASKERİ CASUSLUKTAN YARGILANMIŞTI

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İstanbul'da yargılandığı davada, "siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

LEYLA GÜVEN VE MUSA FARİSOĞULLARI'NIN YARGILANDIĞI SUÇ: SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLMAK

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ise yine aynı mahkemece ve aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Berberoğlu, Farisoğulları ve Güven'in cezaları, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.

PKK'LI TERÖRİSTİN CENAZESİNDE BOY GÖSTERMİŞLERDİ

HDP'li Güven ile Farisoğulları'nın PKK'lı teröristin cenazesine katıldığını gösteren fotoğraflar yayınlanmıştı. 

CHP'NİN VEKİL SAYISI 138'E, HDP'NİNSE 58'E DÜŞTÜ

Böylece CHP'nin milletvekili sayısı 139'dan 138'e, HDP'nin milletvekili sayısı 60'tan 58'e düştü.

CHP'den Enis Berberoğlu, HDP'den Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliği düşürüldü. Kesinleşmiş hapis cezası olan 3 milletvekili ile ilgili karar TBMM'de okundu. Okumanın ardından karar resmileşmiş oldu.


TANSİYON YÜKSELDİ

 

TBMM Genel Kurulu AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında tansiyon yükselirken HDP sıralarından da sloganların atıldığı görüldü.

AK PARTİLİ TURAN: USULİ İŞLEM

 

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Twitter'dan yaptığı açıklamada "Meclis'te gerginliğe sebep olan milletvekilliğinin düşürülmesi usuli bir işlemdir. Konu Meclis'in takdirinde değildir. Silahlı terör örgütüne üye olmak, devlet sırrını açıklamak vs suçlarından kesinleşen yargı kararlarının sadece Mecliste okunmasına ilişkin yapılan bir işlemdir" ifadelerini kullandı.

AKBAŞOĞLU: BAĞLAYICI NİTELİKTE

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu da kararla ilgili açıklama yaptı. Akbaşoğlu'nun değerlendirmeleri şöyle: 

"Tüm milletvekilleri için dokunulmazlık dosyalarının karara bağlanması gerektiğine dair muhalefetin de katılımıyla alınan TBMM Genel Kurul kararı neticesinde tarafsız ve bağımsız mahkemelerce yapılan yargılama sonucu verilen kararlar bütün kişi ve kurumları bağlayıcı niteliktedir.

Devletimiz aleyhine casusluk yapmak ve terör örgütüne üye olmak suçlarından kesin hüküm giyen milletvekillerinin  buna ilişkin mahkeme kararlarının Anayasanın 84. maddesine göre genel kurulda okunması gerektiği düzenlemesine istinaden bu usuli işlem gerçekleştirilmiştir.

Anayasanın emredici hükmü yerine getirilmiş, suç işleyen milletvekillerinin milletvekilliği düşürülmüştür. Anayasanın ve kanunların  gereği yerine getirilmesine rağmen HDP ve CHP’nin hukuk tanımaz, suçu ve suçluyu açıkça öven tutumu asla ve kat’a kabul edilemez."

SANDALYE DAĞILIMI

3 ismin vekilliklerinin düşürülmesi ile birlikte TBMM'deki sandalye dağılımı şu şekilde oluştu:

Adalet ve Kalkınma Partisi: 291
Cumhuriyet Halk Partisi: 137
Halkların Demokratik Partisi: 56
Milliyetçi Hareket Partisi: 49
İYİ Parti: 37
Türkiye İşçi Partisi: 2
Büyük Birlik Partisi: 1
Demokrasi ve Atılım Partisi: 1
Demokrat Parti: 1
Demokratik Bölgeler Partisi: 1
Saadet Partisi: 1
Bağımsız Milletvekili 6
Toplam: 583

KAYNAK : AJANSLAR
YORUMLAR 152 TÜMÜ
  • erdemir 3 yıl önce Şikayet Et
    super haber
    Cevapla
  • Doğruyu Konuşani 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP ye bütün Vatan Hainleri dolmuş size ne oluyor HDP lilere birşey oluyor ses CHP den çikiyor bunlarin hepsi Vatan hainliğinden yargilanir Insallah
    Cevapla
  • mert 3 yıl önce Şikayet Et
    eee sabahlari krallar gibi kahvalti zamani bitti kogus kalk zamani geldi hainler
    Cevapla
  • mustafa 38 3 yıl önce Şikayet Et
    Türke ve Türklüğe En Büyük ihaneti Türkün Ekmeğini Yiyenler Yapmıştır Ve Halada Yapmaktadırlar Bu sebeple Dış Düşmanlar kadar içerdeki düşmanlarda tahribat yapmaktadırlar uyanık olmamız lazım
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    kılıçtar denilen hain içinde bekliyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR