AK Parti döneminde defalarca kez durdurdukları projeyi şimdi sahiplendiler!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nde görevliyken (TMMOB) Bayrampaşa Cezaevi arazisindeki konut projesini CHP'nin desteği ile açtığı davalarla 5 kez durduran Gezi davası sanığı Tayfun Kahraman, İBB’de Daire Başkanı olunca AK Parti döneminde tamamlanan projeyi sahiplendi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2020 18:21 GÜNCELLEME 18.06.2020 18:21 SİYASET
AK Parti döneminde defalarca kez durdurdukları projeyi şimdi sahiplendiler!
AK Parti döneminde defalarca kez durdurdukları projeyi şimdi sahiplendiler!

CHP’li Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediyesi Başkanlığı’nda danışmanı olan Gezi davası sanığı Tayfun Kahraman’ı İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı görevine getirdi. İBB yöneticisi Kahraman, Bayrampaşa’daki 2 bin 700 konutluk AK Partili İBB’nin projesine eskiden dava açmıştı. CHP’li İmamoğlu ve Kahraman bugün, AK Partili İBB’nin projesini sahiplenip kendi projeleri gibi lanse etti. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Göksu, bu derin çelişkiye tepki gösterdi. 

 

 

CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi kendisine ait olmayan bir projeyi daha kendine aitmiş gibi sundu. CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun "İstanbul'un en önemli gündemi; afete hazırlık ve güvenli yaşam alanları ihtiyacıdır, suni gündemler değildir. Bayrampaşa İsmetpaşa Mahallesi kentsel dönüşüm projesi tamamlandı. 2 bin 270 ailemiz artık güvenli konutlarda yaşayacaklar" demesi dikkat çekti.

AK PARTİ PROJESİNİ 5 DEFA DURDURDU

Proje alanı olan Bayrampaşa Cezaevi'nin yıkımı 2009 yılında yapıldı. AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi döneminde kentsel dönüşüm için projelendirme yapıldı. Bu projeye göre, 2 bin 200 konut, 300 yatak kapasiteli devlet hastanesi, eğitim, otopark, alışveriş merkezi ve yeşil alanların yapılmasına ilişkin imar planını hazırlandı.

 

 

2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce bu proje kabul edildi. Tayfun Kahraman, o dönem TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı iken bu projeyle ilgili AK Parti'ye beş kez dava açtı. Taksim Dayanışma üyesi ve Gezi Davası sanıklarından Kahraman, İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı (2014-2018) döneminde danışmanı olarak görev aldı. CHP'li Ekrem İmamoğlu İBB Başkanlığına gelmesinin ardından Tayfun Kahraman'ı Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı görevine getirdi. 

CHP'Lİ İMAMOĞLU KENDİ PROJESİ GİBİ LANSE ETTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada CHP projeyi hiçbir zaman engellememiş gibi "İstanbul’un en önemli gündemi; afete hazırlık ve güvenli yaşam alanları ihtiyacıdır, suni gündemler değildir. Bayrampaşa İsmetpaşa Mahallesi kentsel dönüşüm projesi tamamlandı. 2 bin 270 ailemiz artık güvenli konutlarda yaşayacaklar." ifadelerini kullandı. 

DAİRE BAŞKANI OLDU PROJEYE ÖVGÜLER DİZDİ

Eskiden AK Parti'nin projesine karşı çıkan Kahraman, İBB'de göreve getirilince AK Parti'nin projesine sahip çıktı. 

Zamanında bölge halkını da proje iptali için ikna çabalarında bulunan Tayfun Kahraman İmamoğlu'nun paylaştığı videoda projeyi oldukça övdüğü görülüyor. 

Kahraman, Twitter hesabı üzerinde şunları yazdı: "Bayrampaşa Kentsel dönüşüm projesinde hak sahipleri, dairelerine taşınmaya başlıyor. Yakında kreş, istihdam ofisi, tiyatro salonu, iştiraklerimizin işletmeleri açılıyor ve hayat başlıyor" 

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Tayfun Kahraman 2019 yılının Şubat ayında yaptığı bir açıklamada ise resmen itirafta bulunarak "Biz dava açtıkça yeni imar planını yaptılar. Dava süreci şuanda devam ediyor ama inşaatlar bitti." ifadelerini kullanmıştı. 

GÖKSU TEPKİ GÖSTERDİ: BUNU DA AK PARTİ YAPTI

AK Parti Esenler Belediye Başkanı ve İBB AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu ise bu derin çelişkiye şu sözlerle tepki gösterdi: "Bunu da AK Parti yaptı İBB'nin AK Parti belediyeciliği zamanında tamamlanan Bayrampaşa kentsel dönüşüm projesindeki evleri hak sahibi ailelerimize hayırlı olsun. İlginçtir, zamanında bu projeyi mahkemeye veren bugünkü İBB yöneticileri şimdi çıkıp projenin lansmanını yapıyor."

SÜREÇTE NELER YAŞANDI

İstanbul'da 2009 yılında yıkılan Bayrampaşa Cezaevi'nin yerine 2 bin 200 konut, 300 yatak kapasiteli devlet hastanesi, eğitim, otopark, alışveriş merkezi, sosyal donatı ve yeşil alanların yapılmasına ilişkin imar planı, 2011'de AK Parti yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edildi.

CHP VE ODA İTİRAZ ETTİ

CHP'li meclis üyeleri ise ret oyu verdi. Ardından, İstanbul Şehir Plancıları Odası da, plan değişikliğini yargıya taşıdı. Bu süreçte onaylanan plan üzerinden arazide inşaat başladı, konut ve hastane binaları yükseldi. Ancak aradan geçen 8 yılda, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin başvuruları üzerine 5 kez mahkemeden iptal kararı alındı. Her iptal kararı sonrası İBB Meclisi yeni imar değişikliği yaptı, binaların büyük bölümü tamamlandı. Ancak son iptal kararı ile inşaat durdu, yerleşim yapılamadı. 

EKREM İMAMOĞLU, DAİRE BAŞKANI OLARAK ATADI

Bu dönemde, 2010-19 yılları arasında Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman'dı. Kahraman, 2013'teki Gezi olayları sırasında gündeme gelen Taksim Platformu'nun sözcüsü olarak tanınmıştı. Kahraman halen TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi ve İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi. Haziran 2019'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan CHP adayı Ekrem İmamoğlu, Kahraman'ı İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı'na atadı. İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı sırasında, Gezi olayları sonrasında Kahraman'ı danışman kadrosuna almıştı. 

DAVALAR ANINDA KESİLDİ

Kahraman, İBB Daire Başkanlığı'na atandıktan sonra, önce Bayrampaşa Cezaevi arazisindeki inşaatı inceledi, ardından, inşaatın tamamlanması için 'yeni bir imar değişikliği' istedi. İBB Meclisi'ne getirilen değişiklik önerisi ile Bayrampaşa Cezaevi arazisinin inşaat alanı bin metrekare daha arttırıldı. 

AK Parti Grubu, planın düzeltilerek yeniden getirilmesi için ret oyu verdi ve İBB yönetimine tek şart koştu: "8 yıldır beklettiğiniz Bayrampaşa halkından özür dileyin."

Tayfun Kahraman'ın önce reddettiği İBB Daire Başkanı olunca imar istediği bölgeyi muhabirimiz Ercan Öztürk gezdi.

DAVAYI TAYFUN AÇMADI ODA AÇTI!

Önceki plan değişikliklerine ret oyu veren CHP Meclis Grup Başkan vekili Doğan Subaşı ise tepkilere karşılık verirken, AK Partili üyeleri gülümsetti. Subaşı, "Bir kere Tayfun Bey buraya davayı kendi başına açmadı. Oda olarak dava açtılar" dedi. 

BETON ALANI ARTIRDILAR REDDETTİKLERİ PLANI BİZE GETİRDİLER

İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu, olayı şöyle özetledi: "Daha önce İBB'nin cezaevi arazisi için çok özgün bir çalışması vardı.Yapılaşma 4 emsalden 2'ye düşürülüyordu; ayrıca yandaki sıkışık mahallenin de transferini kapsıyordu. Şehir Plancıları Odası itiraz etti, planları mahkemeye taşıdı. Proje mahkemeden 5 kez gitti geldi. Şimdi planları yargıya taşıyan kişi İBB'de daire başkanı oldu, aynı planı getirip bizden onay istiyor."

MAKYAJLA SATTILAR

AK Parti İBB Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Yüksel Akyol da, CHP'nin bugüne kadar ret oyu verdiği imar değişikliklerini, iktidara gelince kendisinin istemeye başladığını belirterek, "Bizim yaptığımız planları makyajlayıp bize sunmuşlar. Üstelik inşaat alanını bin metrekare daha artırmışlar" dedi.

İMAMOĞLU TÖREN BİLE YAPAR

Göksu, son yasal düzenlemelere göre imar planının güncellenmesi için yeni teklifi iade ettiklerini belirterek; "Bayrampaşalılara şimdiden söyleyeyim; İBB Başkanı İmamoğlu, plan düzeltilip bizim de onayımızla geçince, gidip Bayrampaşa'da 'biz yaptık' diye tören yapacak. Bugüne kadar iptal ettirdikleri planın törenini yapacak" dedi.

YORUMLAR 53 TÜMÜ
  • poyraz 3 yıl önce Şikayet Et
    bu ulkede bunlara oy veren %25 lik bir kısım var.
    Cevapla
  • vah ki 3 yıl önce Şikayet Et
    memleket kimlere teslim..
    Cevapla
  • Demir bey 3 yıl önce Şikayet Et
    ŞEREF bunlar için sadece beş harften ibaret bir kelime...
    Cevapla
  • burhan 3 yıl önce Şikayet Et
    allah akıl fikir versin daha ne diyelim.
    Cevapla
  • Hüsnü Dağ 3 yıl önce Şikayet Et
    Kadroyu da kendi gibilerle kuruyor. Birbirlerini bir şekilde buluyorlar. Bu adamı seçenler düşünsün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR