CHP'nin Meclis Başkanı adayı Haluk Koç oldu

CHP'nin Meclis Başkanı adayı Ankara Milletvekili Haluk Koç oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2020 14:05 GÜNCELLEME 01.07.2020 14:55 SİYASET
CHP'nin Meclis Başkanı adayı Haluk Koç oldu
CHP'nin Meclis Başkanı adayı Haluk Koç oldu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un görev süresinin dolması nedeniyle 27. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç başlıyor. AK Parti, Meclis Başkanı adayı olarak Mustafa Şentop'u açıklamıştı. 

CHP'nin Meclis Başkanı adayı ise Ankara Milletvekili Haluk Koç oldu.

 

SEÇİM 7 TEMMUZ'DA

Meclisin yeni başkanının seçimi için adaylık süreci yarın başlayacak. Adaylar, başvurularını 5 gün içinde Meclis Başkanlığına sunacak.

TBMM Genel Kurulu, 7 Temmuz Salı günü yeni TBMM Başkanı'nı seçmek üzere toplanacak.

Anayasa hükümlerine göre, başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi o yasama döneminin sonuna kadar devam ediyor.

TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday, Başkan seçilmiş olacak.

HALUK KOÇ KİMDİR?

Türk hekim, siyasetçi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı. 2012–2015 yılları arasında CHP Sözcülüğü görevini sürdüren Koç, 2002–2015 yılları arasında yapılan genel seçimlerde CHP Samsun milletvekili olarak meclise girmiştir.

Ahmet Haluk Koç, 3 Ekim 1954 tarihinde İstanbul'da Zeki ve Nezahat çiftinin çocuğu olarak doğdu. Aslen Samsunludur. 1973 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirmesinin ardından girdiği Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni dereceyle bitirerek "İç Hastalıklar Uzmanı" oldu. İç Hastalıkları Uzmanlığını ve Hematoloji Yan Dal Uzmanlığını, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ile Hematoloji Bilim Dalı'nda tamamladı.

1990'da doçent, 1996'da profesör olan Koç, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hematoloji Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreterliği ve Kemik İliği Transplantasyonu Alt Grup Başkanlığı görevlerini yürüttü. Avrupa Kan ve Kemik İliği Transplantasyonu Kongre Başkanlığı yaptı. Yurt içi ve yurt dışında, 200'ün üzerinde makalesi yayınlanmıştır.

SİYASİ HAYATI

Koç, ilk defa 2002 Türkiye genel seçimleri'nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun milletvekili olarak meclise girdi. 2007 ve 2011 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar CHP Samsun milletvekili olarak meclise girdi. Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde CHP Ankara 2. bölge milletvekili olarak meclise giren Koç, 22. dönemde Dönemde TBMM Avrupa Akdeniz Parlamenter Asamblesi Üyesi, 23. dönem’de ise TBMM Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi oldu.

GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI VE SÖZCÜLÜĞÜ

22 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen 33. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçilmesi ile dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine başladı. Fakat 3 Kasım 2010 tarihinde bu görevinden ayrılan Koç, 30 Temmuz 2012 tarihinden itibaren CHP yönetiminde Kamu Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevlerine atandı. Parti Sözcülüğü görevini 24 Ocak 2015 tarihinde Selin Sayek Böke'e devretti. Günümüzde halen Parti İdari ve Mali İşlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR