Türkiye'den net yaptırım açıklaması!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptığı son dakika açıklamasında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de geri adım atmadığını, Oruç Reis gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi. Çavuşoğlu AB'nin Türkiye'ye olası bir yaptırım kararı içinse, "24-25 Eylül'de bir yaptırım kararı beklemiyorum ama olabilir de. Biz göçmenleri durdurmama kararı aldık ve bu karar halen geçerli." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2020 10:22 GÜNCELLEME 14.09.2020 11:02 SİYASET
Türkiye'den net yaptırım açıklaması!
Türkiye'den net yaptırım açıklaması!

NTV'de canlı yayında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de geri adım atmadığını, Oruç Reis gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi. AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım taleplerine karşı Çavuşoğlu, ''Yaptırımı Fransa, Yunanistan ve Rum Kesimi istiyor. Yaptırım beklemiyorum ama öyle bir ihtimal de var'' açıklamasında bulundu.

 

Çavuşoğlu'ndan Rusya'nın Güney Kıbrıs teklifine cevap

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle;

ORUÇ REİS GÖREVE DEVAM EDECEK Mİ?

Oruç Reis bakımda olduğu için NAVTEX yayınlanmadı. Gemi bakımdayken NAVTEX yayınlamanın anlamı yok. Bu bir geri çekilme olarak algılandı, muhalefet de böyle algıladı ama doğru değildir. 

 

Yunanistan küçük bir ülkenin kompleksi içinde hareket ediyor.Barbaros Hayrettin ve Yavuz gemimiz sondajlarına devam ediyor. İyi niyetli olsalar Sevilla haritasını reddederler. Haklı olan bir ülke tezlerini herkesin önünde savunmak istiyorum der. 

CHP'nin sormadan "Geri adım" demesi iç siyasete yönelik.

AB'DEN YAPTIRIM KARARI GELİR Mİ?

Fransa, Yunanistan ve Rum kesimi böyle bir hazırlık içerisinde. İspanya, Portekiz ve Malta masaya geldiğinde bunu desteklemedi. AB içinde de Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istemeyen ülkeler var. Yunanistan burada Belarus'u öne sürdü.

24-25 Eylül'de bir yaptırım kararı beklemiyorum ama olabilir de. Geçmişte de benzer şeyler oldu. Biz Avrupa'ya gidecek göçmenleri durdurmama kararı aldık ve bu karar halen geçerli. AB ilişkileri başka bir boyuta taşımak istiyorsa, üzerinde durduğumuz tüm konular düşünülür.

MACRON DÜRÜST DEĞİL

Macron dürüst bir siyasetçi değil, şirazesinden çıktı. . Sağduyuyu kaybetti, dengesi bozuldu. Libya'da sahada desteklediği darbeci kaybetti. Suriye'de önemli aktör olmaktan çıktı. Üzülüyorum da. Ama bu Fransa'nın yanlış politikaları sayesinde. Fransa şuan Almanya'ya rağmen AB'nin liderliğine oynuyor. Fransa rol almaya çalışıyor. Fransa'nın ismi konuşulduğunda herkes gülmeye başlıyor. Konumunu da zayıflatıyor. Normandiya 7'lisini topladı ama destek alamadı. Oradaki ülkeler Türkiye'nin değerini bilen ülkeler. İyi geçinmek isteyen ülkeler.

SEVİLLA HARİTASINDAN VAZGEÇİLMEZSE GERGİNLİK BİTMEZ

İki komşu ülke doğrudan görüşebilir. Yunanistan Başbakanı'nın yaptığı açıklamalar, olumlu, ılımlı. Ön şartlarda diretirse biz de ön şartlarda bulunuruz. Ön şartlar yerine gelmeden de, görüştükten sonra da yerine getirebilirler. Yunanistan Sevilla haritasından vazgeçmediği sürece ve Türkiye kıta sahanlığına saygı göstermedikçe bu gerginlik bitmez. Yunanistan'ın bunlardan vazgeçmesi gerekiyor. KKTC'nin haklarını alacak bir mekanizmaya evet demesi gerekiyor Rum tarafının. Bunu kabul etmedikleri sürece, faaliyetlerimizi sürdüreceğiz ve onlar için gerginlik sebebi olacak. Yunanistan'ın mantıklı olması lazım. Rum kesiminin de Türk tarafını yok saymaması lazım. 

POMPEO BELKİ DE VENEZUELA'YA GİTMEMDEN RAHATSIZ OLMUŞTUR

(Rumlara silah satışı) Atılan adım uluslararası anlaşmalara aykırı. Pompeo niye Türk tarafına geçip 'Talebiniz ne' demiyor?

Dominik'te haritayı gösterip, olanları anlatınca, 'Evet biliyorum' deyip sonra başka konuşuyor adaya gidiyorsanız, o zaman çelişki sizde. Pompeo, hakça paylaşım konusunda 'Evet öyle olmalı' deyip de, sonra neden öyle diyemiyor. Belki de benim Venezuela'ya gitmemden rahatsız olmuştur.

LİBYA'DAKİ GELİŞMELER

Uluslararası toplum ve Libya bize çok şey borçlu. Biz kalıcı bir ateşkesi destekliyoruz.

En sağlıklı yöntem, tarafların kendi aralarında bu ateşkesi tesis etmesi. Hafter, ateşkesi tanımıyorum diyor, roket atıyor, taciz ediyor. Sahada fiili bir ateşkes var.

Hem içeride hem dışarıda Hafter'den kurtulma çabası var.

Fransa'nın meşru hükümeti tanıması bizi rahatsız etmez.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

YPG/PKK konusunda... Birçok isimleri var ama hepsi aynı. PKK'nın türevleri ve yapılanmaları. ABD ile Rusya arasında rekabet var. Bize de öyle söylüyorlar. 'Biz bırakırsak kontrol onlara geçer...'

Sahada birlikte çalıştığımız, çaba sarfettiğimiz, İdlib'de ateşkesi kalıcı hale getirmeye çalıştığımız Rusya'nın terör örgütü ile angajmanını biz kabullenemeyiz.

Lavrov da adaya gitti. Bir ara buluculuk teklifinde bulundu. Bu ara buluculuk teklifi Türkiye ile Rum kesimi arasındaysa bu mümkün değil. Bizim muhatabımız Rum kesimi değil. Onların muhatabı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Ara buluculuk yapmak istiyorsanız objektif ve tarafsız olmalısınız."

YORUMLAR 27 TÜMÜ
  • VATANDAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Şerefsız HDP lıler nwyıSavunuyorsuzALLAH belaniziVersınEnFazlaKürtlereZararVerdınızErmenıÇocuklari
    Cevapla
  • Mustafa.. 3 yıl önce Şikayet Et
    Sömürgecilik fitnelik devri bitiyor bunlar konuştukça dünyabunların gerçek yüzünü görüyor
    Cevapla
  • Kastamonulu 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa çöküşe geçmiş Yüce Allah'ım Avrupa yı Türklere muhtaç etsin inşallah
    Cevapla
  • İzmir 8 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa yeni yandaşlar arıyor. Pkk bitti sıradaki gelsin tek tek onlarda av olacaklar bu gidişle. Avrupa nin diğer gariban ülkeleri çalışsın faransa Yunanistan ve yalaka rumlar yesin ey Avrupa siz bu h alemi gelecektin iz çalışmaya zamanları yok bunların hizmetcileriniz yesin kolemisiniz bu yunanistana kibris a
    Cevapla
  • siyasi teröristler 3 yıl önce Şikayet Et
    muhalefet partileri kadar gereksiz ve yük bir şey yok bu ülkede gemi gönderirsin ne işimiz var gemiyi bakıma alırsın niye geri çekildiniz hay allah sizi bildiği gibi yapsın
    Cevapla
  • Ulubatlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Birlik beraberlik zamanı herkez aklını başına alsın başka Türķiye yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR