Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin'den Haber 7'ye özel açıklamalar

Haber 7 Gündem Masası'na konuk olan Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, İstanbul'un büyük ve stratejik ilçelerinden biri olan Pendik'e yapılan önemli projelerden, pandemi sürecindeki çalışmalara kadar bir çok konuda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cin, bazı projelerde yaşanan İBB kaynaklı tıkanmalara dikkat çekerken önemli çağrılarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2020 11:55 GÜNCELLEME 15.10.2020 13:17 SİYASET
 Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin'den Haber 7'ye özel açıklamalar
Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin'den Haber 7'ye özel açıklamalar

Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, Haber 7 Gündem Masası'nda, Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin sorularını cevaplandırdı. İstanbul'da Pendik'in nüfus açısından 4’üncü büyük ilçe olduğunu, sanayi ve ticaret merkezlerine bir geçiş noktası olduğunu, ulaşım ağı bakımından bakıldığında ise kara, deniz, hava ve demiryolu imkanlarına sahip olduğunu vurgulayan Başkan Ahmet Cin, "Pendik stratejik bir ilçe olmasına rağmen çok önemsenmeyen kıyıda köşede kalmış bir ilçe algısı var. Ama özelinde baktığını zaman Pendik ilçesi hem nüfus itibari ile hem merkezi özellikleri itibariyle her yönüyle oldukça stratejik bir ilçe." ifadelerini kullandı.

 

 

Başkan Cin İmar konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden olumlu dönüşler alamadıkları siteminde bulunarak, "Gecekondu sahiplerinin mağduriyetlerini gidermek adına 432 daire yapıldı. Daireler bizden önce ki dönemde bitti, bu evlerin gecekondu sahiplerine tahsis edilmesi gerekiyor. Maalesef şu an İBB bu tahsisleri yapmıyor. Biz pek çok girişimde bulunduk ama maalesef hiçbir gelişme kaydedemedik." dedi. 

Cin, Pendik için çok önemli olan "E-5 ile Sabiha Gökçen Havalimanı arası bağlantı yolu" ve "950 araçlık otopark" projelerinin tamamlanamadığına dikkat çekerek, "Ekrem Bey bizi ziyarete geldiği zaman hem bu otoparkın hem de bu tünel çalışmasının mutlaka bitirilmesi gerektiğini anlattık. Kendisini yerine götürdük, sorunları yerinde tespit ettik ancak şu anda maalesef hiçbir çalışma yapılmıyor. Nasıl bir düşünce içinde bunu yapmıyorlar, tamamlamıyorlar anlamış değiliz. " dedi.

 

 

Başkan Ahmet Cin'in Haber 7'ye özel açıklamaları şöyleydi;

Pendik İstanbul'un büyük ve stratejik ilçelerinden biri olmasına rağmen fazla bilinmiyor. Pendik'i bize anlatır mısınız?

Pendik stratejik bir ilçe olmasına rağmen çok önemsenmeyen kıyıda köşede kalmış bir ilçe algısı var. Ama özelinde baktığını zaman Pendik ilçesi hem nüfus itibari ile hem merkezi özellikleri itibariyle hakikaten stratejik bir ilçe. Pendik, İstanbul’da olan 39 ilçe içerisinde nüfus itibari ile 4’üncü büyük ilçedir. 712.000 nüfusu var. Boş yapı stoğuna baktığımız zaman yakın zamanda 1 milyon nüfusuna ulaşabilecek kapasitede bir ilçe. Bunun yanında yüz ölçümü ve konumu bakımından da kritik bir ilçe. Hem Kocaeli gibi geçiş noktasında önemli bir sanayi ve ticaret kentine sınır olan bir ilçe... Ulaşım ağı olarak baktığımızda da havalimanı olan, demiryolu olan, karayolu ve deniz yolu olan, ulaşım ağı açısından her türlü imkanı olan bir ilçe. Pendik bunların yanında sanayi ilçesi. 2 yıl önce Türkiye ihracatının binde yedisi Pendik’ten yapılıyordu. Sanayi ile de iç içe. İstanbul’daki semt pazarlarından en eski ve en büyük olanı Pendik’te. Adapazarı’ndan, Bilecik’ten, Kocaeli’nden trenlere binerek Pendik’e alışveriş yapmaya gelen insanlar var.  

SOSYAL YARDIMLAR AÇISINDAN 39 İLÇE ARASINDA 3. SIRADAYIZ

Sosyal yardımlar açısından baktığımız zaman Pendik Belediyesi 39 ilçe içerisinde 3’üncü sırada. Sosyal Belediyecilik anlamında da çok önemli hizmetlerimiz var. Bunun yanında teknolojik olarak önemli bir merkez. Avrupa’nın en büyük Teknopark’ı Pendik’te. İstanbul Teknopark Pendik'te faaliyette bulunuyor. İkinci etap Cumhurbaşkanımız tarafından açıldı. 3’üncü etap çalışmaları şu an devam ediyor. Yine Sağlık Teknopark’i ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bizim de Pendik Belediyesi olarak ortak olduğumuz bir proje. Şu an 1’inci etabın kaba inşaatı bitmiş vaziyette. Yine havalimanı ve Teknopark’ın yanında bulunan Türk-Japon Teknoloji Üniveristesi’nin de orada kurulacak olması bizim için çok önemli. Tüm bunları göz önüne aldığımızda Pendik adeta bir Silikon Vadisi haline dönüşmeye devam ediyor.  

Tüm bunların tanıtımını için neler yapıyorsunuz?

Maalesef bu gelişimin reklam ve tanıtımını, bilinmesini çok önemsemediğimizi, gözden kaçırdığımızı farkettik. Pendik’in bu özelliklerinin, yapılan pek çok önemli çalışmanın anlatılması lazım dedik. Ben AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nda 8 yıl Başkan Yardımcılığı yapmış birisiyim. Dolayısıyla İstanbul’un tüm ilçelerini bilen birisiyim. Hakikaten öne çıkarmamız gereken bir ilçe olduğunu görünce artık bunun da bir marka şehir olarak öne çıkarılması gerekiyordu. Biz de bununla ilgili bir konsept belirledik. ‘Ne varsa Pendik’te var’ dedik. Şu an tanıtım çalışmalarımızı yapıyoruz. Marka şehir ile ilgili de çalışmalarımız var. Bunları artık İstanbul’a ve Türkiye’ye duyurmak istiyoruz.  



BAZI ÖNEMLİ PROJELERDE İBB'DEN BİR TÜRLÜ OLUMLU BİR SONUÇ ALAMADIK

İmar konusunda bürokrasiye takılan bazı sıkıntılar vardı. İmar çalışmalarında hangi aşamadasınız?

Pendik yüzölçümü itibari ile büyük bir ilçe. 1994 senesinde bizim görüşümüze mensup Belediye Başkanları burada göreve başladığı andan itibaren gecekondu sorunu ile ilgili ciddi çalışmalar yaptılar. Biz belediyeyi aldığımızda 12 bin civarında gecekondu vardı. Şu anda Pendik’te 1978 tane gecekondumuz var. Biz seçim çalışmalarımızı yaparken Pendik’teki mülkiyet sorununu çok kısa bir süre içerisinde çözeceğiz dedik. Mülkiyet ile ilgili de birkaç konu var. İBB’ye ait olan yerler var, Pendik Belediyesi’ne ait olan yerler var ve hazineye ait olan yerler var. Tabi 3 mülkiyet sahibi olunca vatandaşa hizmet noktasında sıkıntılarla karşılaşılıyordu. Bu noktada kendi uhdemize olan yerler ile hazineye ait olan yerlerin Pendik Belediyesi’ne devredilmesi ve hızlı bir şekilde planlamanın yapılıp vatandaşlara verilmesi ile ilgili çalışma başlattık. İBB’ye talebimizi ilettiğimiz halde olumlu bir sonuç alamadık. Tek elden vatandaşın meselesini çözmek için ciddi çalışmalar yaptık ve çok kısa zamanda hazineye ait olan yerlerin tamamının devrini aldık. Plan çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda vatandaşımızın sıkıntılarını bitirmiş olacağız. Kentsel dönüşümü de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte gerçekleştireceğiz.  



ÇOK GİRİŞİMDE BULUNDUK AMA İBB TAHSİSLERİ YAPMIYOR

Aynı zamanda gecekondu sahiplerinin mağduriyetlerini gidermek adına 432 daire yapıldı. Daireler bizden önce ki dönemde bitti, gecekondu sahiplerine tahsis edilmesi gerekiyor. Maalesef şu an İBB bu tahsisleri yapmıyor. Biz pek çok girişimde bulunduk ama maalesef hiçbir gelişme kaydedemedik. Burada 59 daire 3+1 olduğu için lüks konut statüsüne giriyor dolayısıyla bu lüks konutları biz gecekondu sahiplerine veremeyiz gibi bir tutumları vardı. Bizim açımızdan 3+1 olması hiç önemli değil çünkü vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Bununla ilgili de Büyükşehir Belediye Meclisimize talepte bulunduk, karar çıkarttık ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi henüz hiçbir girişimde bulunmadı. 

VATANDAŞLARIN ÖNÜNDEKİ ENGEL KALKTI

İmarla ilgili şunu da eklemekte fayda var. Diğer bölgelerde de imar çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle Çınardere Mahallesi, Kelpete bölgesi olarak adlandırdığımız alanında şu an 5 binlik planlarını Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçirdik ve bu konuyu spekülasyon yapmak isteyen kesimlere de bir mesaj vermiş olduk. İnşallah kısa zamanda oradaki vatandaşlarımızın yerinde dönüşümünü sağlamış olacağız. Yine yıllardan beri süren Köyler bölgesindeki 1 bölü binlik planları da büyükşehir belediyesinden geçirdik. Orada artık vatandaşların  binalarını yapılandırılması ile ilgili önündeki engel kalkmış oldu. 

950 ARAÇLIK OTOPARK İNŞAATI ŞU ANDA  DURDURULMUŞ VAZİYETTE

İBB’nin seçimlerde el değiştirmiş olması zaman zaman ilçe belediyeleriyle bazı problemlerin yaşanmasına neden oluyor. Siz bu tarz problemlerle karşılaşıyor musunuz? CHP’nin belediyecilik anlayışını nasıl buluyorsunuz?

Sonuç itibariyle 23 Haziran seçimleri oldu 31 Mart seçimleri oldu orda seçimlerin yenilenmesi kararı çıktı. 23 Haziran da tekrardan Büyükşehir seçimleri yenilenmiş oldu burada da vatandaşımızın teveccühüyle mevcut belediye başkanı seçildi. Tabi biz isterdik ki tüm 39 tane ilçeye eşit şekilde hizmetlerin verilmesi ve yaklaşımın aynı şekilde olması. Ama maalesef bunu şu an göremiyoruz. Bu konuyla ilgili birçok somut örnekler var. Pendik üzerinden konuşmak gerekirse Büyükşehrin Pendik’te devam eden yatırımları vardı. Birincisi Pendik için çok önemli olan 950 araçlık otopark inşaatı. Yüzde 75 civarında zaten 31 Mart'a kadar tamamlanmış bir inşaat vardı. Şu anda  biz girişimlerimizi yapmamıza rağmen, taleplerimizi iletmemize rağmen bu inşaat durduruldu. Bu otoparkın bitirilmesiyle ilgili şu anda maalesef hiçbir çalışma yapılmıyor.

EKREM BEY ZİYARETE GELDİĞİNDE KENDİSİNE ANLATTIK

Yine başka bir yatırım, E-5 ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında bir bağlantı yolumuz var. Bu bağlantı yolundan mahallelere ulaşım konusunda sıkıntılarımız vardı. Önceki Belediye Başkanımız tarafından başlatılan o bağlantı yollarının yapılması ve tünel çalışmamız vardı. Şu an da maalesef o da durdurulmuş durumda. Ekrem Bey bizi ziyarete geldiği zaman hem bu otoparkın hem de bu tünel çalışmamasının mutlaka bitirilmesi gerektiğini anlattık. Kendisini yerine götürdük, sorunları yerinde tespit ettik. Orada müteahhitle görüşmemizde 2020’nin Ocak ayında bu tünel inşaatının bitirilmesi sözü verildiği halde şu anda  şantiye halinde devam ediyor ve  Esenyalı bölgesi dediğimiz bölgelerdeki vatandaşlarımız maalesef mağduriyetleri devam ediyor.



NASIL BİR DÜŞÜNCE İLE YAPMIYORLAR ANLAMIŞ DEĞİLİZ

Otoparkla ilgili bizim bazı önerilerimiz oldu. Şu anda inşaatı bitirmiyorlar, şantiye kaldırıldı. Biz şunu söyledik; "buranın devrini Pendik Belediyesi'ne verin biz geri kalan inşaatı bitirelim ve maliyetine bakalım büyükşehir ne kadar harcamış, Pendik Belediyesi ne kadar harcamış o oranda da bundan sonraki gelirden pay alsın" diye önerimiz oldu buna da yanıt vermediler, bir karşılık bulamadık. En son resmi olarak Pendik Belediye Başkanlığı olarak, İBB'ye buranın çok önemli olduğunu, 4000-4500 araçlık otoparka ihtiyacımız olduğunu şu anda ancak 2000-2500’ünü karşıladığımızı ve bu 950 araçlık otoparkın Pendik çarşı için çok önemli olduğuna vurgu yaptık. Burası yapılmayacaksa "bize devredin biz yapalım" diye resmi bir yazı yazdık. Şu ana kadar hiçbir cevap gelmedi. Okulların da tam kapasite eğitime başlamaya hazırlanırken, muhtemelen biz çarşıdaki otopark meselesini çözememiş olacağız. Böyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız.

Yine aynı şekilde dediğimiz gibi E-5 ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki bağlantı yolundaki tünel çalışmamızın şu anda durdurulmuş olması havaalanına gidecek insanlarımız için ciddi sıkıntı oluşturmaya devam ediyor. Maalesef bu iki inşaat ile ilgili böyle bir sıkıntımız var. Nasıl bir düşünce içinde bunu yapmıyorlar, tamamlamıyorlar anlamış değiliz. 

CHP'NİN ZİHNİYETİNDE ÇOK DA BİR DEĞİŞİKLİK OLMAMIŞ

İstanbul'un geneline baktığımızda da benzer sıkıntılarla karşı karşıya kalındığına tanıklık ediyoruz. Mesela orta refüjlerle yol kenarlarındaki yeşilliklerin kaldırılması ile ilgili şu anda bir çalışma yapılıyor. Yani israftan bahseden, israfın önüne geçeceğini iddia ederek yönetime gelen bir ismin yapılan bunca yatırımı sıfır sayması, söküp atması israf değil midir? Bu yeşilliklerin korunması önemli değil midir? Duvardaki boyamayı illa ki yaptıracaksanız yeşilleri kaldırmanıza gerek yok. Bir sürü boş alanlar var oralarda bunları uygulayabilirdiniz. Bunlar yıllık 12 milyon bakımı olduğunu ifade ediyorlar. Yaptıkları boyamaları ne kadara yaptıracaklar acaba? Bu rakamların da ben reel rakamlar olduğunu düşünmüyorum. Yapılanları bozmak bize, CHP’nin zihniyetinde çok da bir değişiklik olmadığını maalesef tekrar göstermiş oldu.

BÜYÜKŞEHİRİN DÖKTÜĞÜ GRAM ASFALT YOK

Yeri gelmişken Pendik'teki yolların asfaltlanması konusunda yaşadığımız bir sıkıntıya da değinelim. Pendik'teki tüm yolların uzunluğunu oranladığınız zaman yüzde 15’i ana arter konumunda. 2019 senesinde ve 2020 senesinde çok basit yama asfaltlamaların haricinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin döktüğü bir gram asfalt yoktur. Maalesef ana arterdeki yollarımızın durumu çok kötü durumda. Büyükşehirin uhdesinde olmasına rağmen o alanların asfaltlarını vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için şu an Pendik Belediyesi olarak biz döküyoruz. 

PANDEMİ SÜRECİNDE 60 BİN HANEYE YARDIM

Sosyal belediyecilik anlamında da önemli çalışmalarınız var. Pandemi sürecinde evden eğitim alan öğrencilerin tablet ihtiyacının giderilmesi ilgili sizin de bir kampanyanız oldu. Onlardan da bahsedebilir misiniz?

Dünya pandemi ile bir ilki yaşıyor. Hepimiz hiç alışık olmadığımız bir süreci yaşıyoruz. Ama hamdolsun Ülkemiz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve Sağlık Bakanlığımızın bilim kurulun tavsiyelerinde bu süreci çok iyi yönetiyor. Tabi  biz de yerel yönetimler olarak sürece katkı vermek için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde yapıyoruz. Pendik’te 250 bin bağımsız bölüm var. Pandemi döneminde 60 bin haneye yardımda bulunduk. Bu ne demektir yaklaşık yüzde 22.5’una maddi yardım yaptık,  gıda yardımı yaptık, alışveriş yardımı yaptık. Bunun yanında dezenfekte çalışmaları, kamu kurumlarıyla ilgili, özel sahalarla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Yani olması gereken tüm tedbirlere biz de destek olmaya çalıştık. Kamu kurumlarına destek vermeye çalıştık, Kaymakamlığımızla işbirliği içinde destek vermeye çalıştık.



ÖĞRENCİLERE TABLET DAĞITIMI BAŞLADI

Yine 65 yaşın üstü insanların alışverişleri, özel ihtiyaçları için özel ekip kurduk. Bu kişilerin maddi durumları iyi ise paralarını alıp alışverişlerini yaptık yoksa da biz belediye bütçemizden alışverişlerini yaptık ve kendilerine takdim ettik. Hamdolsun Pendik bu noktada iyi bir hizmet verdi. Sosyal belediyecilik anlayışı, sosyal yardım anlamında rakamlara baktığımızda İstanbul'da 39 tane ilçe var. Bu 39 ilçeden 3. sırada en fazla sosyal yardım yapan belediye konumundayız şu an. Tabi bunun yanında yine salgın dolayısıyla uzaktan eğitim yapılmasıyla ilgili bir karar alındı. Bu karar çerçevesinde internet ve tabletle ilgili öğrencilerimizin ciddi talepleri oldu. Pendik Gönüllüleri adı altında bir kampanya başlattık. Talepleri aldık  ve bu taleplerin karşılanması için şu an tespitleri yaptık. Şu anda bu öğrencilerimize tabletlerinin dağıtımına başladık. Zaten cumhurbaşkanımız açıklama yaptı 500 bin tablet dağıtımıyla ilgili zannediyorum bugün yarın dağıtımı başlamış olacak dolayısıyla bu meseleyi de hem devletimiz hem de yerel yönetimlerin katkılarıyla çözmüş olacağız. 

Pandemi sürecinde sahadaki personelinizin moral motivasyonunu sağlamak için ne yaptınız?

Biz salgın döneminde özellikle arazide çalışan ve mesai mefhumu tanımadan çok yoğun çalışan personelimize bir jest olsun diye artı bin lira destek vererek onlara bir katkı sunmuş olduk. Belki onların hakkı daha fazlaydı ama imkanlarımız ölçüsünde yardımcı olmaya çalıştık 

TELEFONLARIMIZ KAPILARIMIZ 24 SAAT AÇIK

Bu kadar çalışma yapmışsınız memnuniyet durumu nasıl?

Biz çalışmalarımız samimiyet içinde yapıyoruz Cumhurbaşkanımızın seçim kampanyası öncesinde söylemiş olduğu 'gönül belediyeciliği' mesajı vardı. Biz o gönül belediyeciliği ilkesinden hareketle vatandaşlarımızla 24 saat beraber olmayı hedefledik. Onlarla hem dertleniyoruz hem de sevinçlerine ortak oluyoruz. Dolayısıyla biz vatandaşımıza gönlümüzü açtık ve onlarla beraber olmaya çalışıyoruz. Telefonlarımız 24 saat açık,  kapılarımız 24 saat açık.  Biz personelimizin de idari kadromuzun da telefonlarının, kapılarının 24 saat açık olmasını ifade ediyor ve bunu yapıyoruz. Esnaf ziyaretleri yapıyoruz. Artık takdir vatandaşımızın, biz elimizden gelen gayreti samimiyeti gösteriyoruz. 



ŞEHİR MÜZESİ MÜJDESİ

Biz mümkün oldukça Pendik'in bir kısmını kısıtlı süre içerisinde yukarıda ifade ettiğimiz özelliklerini tüm İstanbul'un bilmesini arzu ediyoruz. Pendik önemli bir ilçe, tarihine baktığımızda da önemli bir ilçe. 7 bin yıllık bir tarihi olan bir ilçeden bahsediyoruz. Bununla ilgili bir şehir müzesi projemiz var, alt yapı hazırlığını yapıyoruz. Yatırım olarak da ciddi yatırımlar yapıyoruz. Şu anda 3 tane spor kompleksimiz hazır iki tanesi de yolda geliyor. Kütüphane, yeşil alan ve çocuklara yönelik parkların sayısının artmasıyla ilgili mesela çok özellikli bir hizmetimiz oldu. Sokak hayvanları gününde Pendik'te 4,5 dönüm köpek eğitim parkı açtık. Hayvan severler köpeklerini eğitimlerini rahatlıkla o alanda yapıyorlar,  gerekirse eğitmenlerini biz de veriyoruz. İstanbul'un en büyük Millet Bahçelerinden bir tanesi Pendik'te yapıldı. 285 bin metrekarelik bir Millet Bahçesi  Pendiklilerin ve İstanbul halkının hizmetinde. 'Ne varsa Pendik’te var diyoruz' ve bunu anlatmaya devam edeceğiz.


 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Emekli 3 yıl önce Şikayet Et
    Para yok para. Finansman sıkıntısı var dünyada hangi parayla yapılacak.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Sahte tablo alırken para var çiçekleri söküp duvarlara boya yaparken para varişler içinmi para yok düpedüz soyguncu bunlar
    Cevapla
  • Madur istanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    CHDPKK da demekki çok iyi ses var görüntü icraat hizmet yoook CHDPKK seçmenlerine itaf olunur
    Cevapla
  • Yozgatlı Fetih 1453 3 yıl önce Şikayet Et
    İmamoğluna oy veren akıllı çağdaş İstanbullular Akpartiye kızıp Chpye oy verdiğiniz ne kadar konu varsa hepsini imamoglu çözdü demi kesin çözmüştür. Beter olun
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    İstanbullu düşünsün domates bibere sattılar belediyeyi.
    Cevapla
  • ziyacan 3 yıl önce Şikayet Et
    meclisde kanun çıkarın ve; su ve kanalizasyonu dsi ye, 5 dönümden büyük park ve bahçeleri ve imarı çevre bakanlığına yol asvaltı karayollarına, metrolar terminaller ulaştırma bakanlığına, zabıtayı,ruhsat işlerini,küçük park işlerinide ilçe belediyelerine devredin. büyükşehirlerde sade toplu taşıma otobüs,halk ekmek, itfaiye ıvır zıvırla uğraşsın dursunlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR