Davutoğlu’na “toplu” isyan

Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür bugünkü köşe yazısında Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi'ndeki peş peşe istifaları yazdı ve "Gördüğünüz gibi partilerin yeni olması yeni şeyler söyleneceği anlamına gelmiyor. Ama haklarını yemeyelim, Türk siyasetine bir yenilik getirdiler; toplu istifalar." ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 31.12.2020 09:37 GÜNCELLEME 31.12.2020 09:42 SİYASET
Davutoğlu’na “toplu” isyan
Davutoğlu’na “toplu” isyan

Mahmut Övür'ün bugünkü köşe yazısı şöyle;

Türkiye'de uzun zamandır ciddi bir muhalefet sendromu gerçeği var. Eski yeni hiçbir muhalefet partisi, hâlâ topluma umut veren bir noktada değil.
En büyük muhalefet partisi CHP bile hala AK Parti'nin ancak yarısı kadar oy alabiliyor. Yeni bir siyaset üretemedikleri için de içlerindeki kargaşa, kaos bitmiyor.
Aslında yeni CHP nasıl kendi içinde derin sarsıntılar yaşıyorsa ona benzeyen küçük CHP'lerde de durum farklı değil. Alın Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi'ni... Birkaç gün önce Gelecek Partisi Sakarya İl Başkanlığı'nda herkesi şoke eden derin bir sarsıntı yaşandı. Aslında bu yeni değil, Gelecek Partisi, Ankara'dan İzmir'e, Kocaeli'nden Siirt'e birçok ilde toplu istifalarla sarsılmıştı. Sakarya bunun son örneği...

Birkaç gün önce Sakarya İl Başkanı Ender Serbes ve yönetim kurulu üyeleri de hep birlikte istifa etti. Tabii sadece onlar değil, istifa kervanına Pamukova, Akyazı, Kocaali, Arifiye ve Erenler gibi önemli ilçe teşkilatları da katıldı.
Peki, ne oldu da Sakarya gibi önemli bir il ve ilçe yönetimleri toplu istifa etti?
İlk gerekçeleri "biat"la ilgiliydi:

"Biat kültüründen gelen ilkesizlerin baskı ve zorlamalarına maruz kaldık. Bizden çalışan/üreten bir teşkilat değil, biat eden bir teşkilat olmamız istendi. Kabul etmedik, direndik."

İkinci gerekçe ise siyasetteki "nepotizm"e dikkat çekiyordu:

"Genel Başkan Ahmet Davutoğlu istediği kadar hukukun üstünlüğünden, adam kayırmacılığın yapılmayacağından, ileri demokrasiden dem vursun. 'Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.' Şunu gördük ki haksızlığı kendisine yakın olanlar yaptığında adil değil, taraf olmaktadır."

Bu istifalardan sonra yaşananlar da bu iddiaları doğruluyordu. Denilen o ki, istifalardan hemen sonra yeni il başkanı ve il yönetimi için Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci ve Şenol Gürşen harekete geçiyor ve üç kişiye öneri götürüyordu. Ancak hiçbiri kabul etmeyince, çare olarak "akraba" ilişkisi nedeniyle Fatih Sevindik seçiliyordu. Ne denebilir ki, bir zamanlar AK Parti'nin sağladığı siyasi zeminde nepotizme yani akraba ilişkisine yüksek sesle meydan oku, sonra gel kendi kurduğun partide nepotizme teslim ol.
Gördüğünüz gibi partilerin yeni olması yeni şeyler söyleneceği anlamına gelmiyor. Ama haklarını yemeyelim, Türk siyasetine bir yenilik getirdiler; toplu istifalar.

 

 

***

BABACAN'IN AĞLAMASI İŞE YARADI MI?

DEVA Partisi'nin durumu da farklı değil. Parti 1'inci Olağan Kongresi'ni yaptı. Genel Başkanı Ali Babacan da gözyaşlarıyla ilk algı hamlesine imza attı.

Düşünsenize Batı'ya, laik, liberal ve sol çevrelere "Ilımlı AKP'li" imajı veren bir siyasi aktör, bakın partisinin ilk kongresinde medyaya nasıl manşet oldu:

"Kongreye, Ali Babacan'ın 28 Şubat döneminde ODTÜ'de okuyan kız kardeşinin başını örttüğü için okuldan atılma cezası aldığını anlatırken gözyaşlarına boğulması damgasını vurdu."

Hakikaten de bütün TV programlarında sadece o konu tartışıldı. Ortada ne köklü bir reform önerisi var, ne de ezber bozan bir siyasal çıkış. Üstüne üstlük laik kesimden, "Laik dedik adam siyasal İslamcı çıktı" gibi sert tepkilerle, AK Parti camiasından da "vefasızlık" ithamlarıyla karşı karşıya kaldı.

Acaba o kongrede 1960'lı yılların sonunda başörtüsü nedeniyle üniversitelerde ilk sorun yaşayan halası Hatice Babacan'dan da söz edip ağlasaydı çok daha mı etkili olurdu?

Onu bilemem ama zamanlaması kötü 28 Şubat gözyaşlarının, bırakın memlekete, Deva Partisi'ne bile "deva" olmayacağı çok açık.

Sabah

YORUMLAR 80 TÜMÜ
  • Elâzığ 3 yıl önce Şikayet Et
    Milletle yürümeyen yolda kalır
    Cevapla
  • Ben 3 yıl önce Şikayet Et
    idam şart
    Cevapla
  • Angara bebesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın davutoğlu...ülkeyi üniversite.. halkı da üniversite öğrencisi zannediyor ..herhalde..2014 yılında aldığı yüzde 40 oyu kendi almış gibi lanse ediyor...ak parti yi aklı sıra yok sayıyor...ak parti olmasa sizi kim tanırdı sizi adam bilip disisler bakanlığı verip..ülkeyi suriye bataklığına sokan işin içinden çıkamayınca sıvışan lara bu milet prim vermez...seçimlerde 0.00003 lük sonucları görünce bi hiç olduklarını görürler...olsun tasavvuf hiç lik le başlar..
    Cevapla
  • Mehmet Kardaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunları adam yerine reis koydu yoksa bunları kim tanırdı
    Cevapla
  • Tarık Dursun 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm bunlar bu ülkede hala yapıcı bir muhalefetin olmadığını gösteriyor. Yeni kurulanları bir kenara koyun. Ülkede nerdeyse 1 asırdır var olan chp bile ülke için yeni bir söylem getiremiyor. Halka yine yabancı, tepeden bakan ve dayatmacı. Hala tek parti devrinin zihniyetini taşıyor. Değişen, gelişen dünyayı okumaktan ve bir çözüm önermekten uzak. İyi partinin hangi görüşten olduğunu bilen bile yok. Saadet ise Rahmetli Hocadan sonra kaybolup gitti. MHP son dönemde ciddi yapıcı tavrı, görüş ve önerileri ile bir muhalefet partisi nasıl olur gösteriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR