2021’in anketinden ne çıktı?

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Optimar’ın ocak ayı anketini köşesine taşıdı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine geniş yer ayrılan ankette Cumhurbaşkanı Erdoğan diğer isimlerle karşılaştırıldı ve ortaya dikkat çeken bir sonuç çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.01.2021 08:27 GÜNCELLEME 26.01.2021 08:27 SİYASET
2021’in anketinden ne çıktı?
2021’in anketinden ne çıktı?

Abdülkadir Selvi'nin köşe yazısı şöyle;

EKONOMİ VE İŞSİZLİK

Koronavirüs nedeniyle küresel bir sağlık sorunu yaşanıyor. Ancak Optimar’ın anketinde “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir” diye sorulduğunda ne cevap veriliyor dersiniz?

Yüzde 38.1’le ekonomi ilk sırada yer alıyor. Onu 24.8’le koronavirüs takip ediyor. Ama hemen ardından 11.9’la işsizlik geliyor. Karar alıcılar açısından ekonomi ile işsizliği birlikte değerlendirmekte yarar var.

HANGİ PARTİ ÇÖZER?

Halkımız soruna işaret ederken, çözümü de yine AK Parti’de görüyor. “Bu sorunu AK Parti çözer” diyenlerin oranı 28.1 çıkarken CHP diyenlerin oranı yüzde 16.5’te kalıyor. Beni şaşırtan ise ekonomi konusunda iddialı olan Ali Babacan’da 0.6’lık bir oranın çıkması.

EN BEĞENİLEN SİYASETÇİ

“En beğendiğiniz siyasetçi” anketinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 31.1’le açık ara önde yer alıyor. Onu cezaevinde olmasına rağmen 8’le Selahattin Demirtaş takip ediyor. Daha önce ilk sıralarda Ekrem İmamoğlu gelirdi. İmamoğlu, 7.1’le dördüncü sıraya gerilemesine rağmen önemini koruyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise birkaç basamak ilerleme sağlamış. Akşener 7.4’le İmamoğlu’nun bir tık üstünde kalıyor. Geçen yıl anketlerde yer almaya başlayan Mansur Yavaş ise 6.5’le İmamoğlu’nun ardından beşinci sırada görünüyor.

MUHARREM İNCE’NİN ORANI

CHP’den ayrılarak yeni parti kurmaya hazırlanan Muharrem İnce’nin oranı da fena değil. İnce, 3.3’le Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin ardından sekizinci sırada ama Abdullah Gül’ün bir basamak üstünde yer alıyor.

 EN DÜŞÜK ORAN HANGİ LİDERE ÇIKIYOR?

Partilerle liderler arasında güçlü bir bağ var. Ama bu CHP’de tam tersine. AK Partililerin 78.9’u, HDP’lilerin yüzde 86’sı, İYİ Partililerin 70.7’si MHP’lilerin 59.7’si liderlerini işaret ederken, bu oran en düşük CHP’de. CHP’lilerin sadece 28.6’sı en beğenilen lider olarak Kılıçdaroğlu’nu seçiyorlar.

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

Optimar anketinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine geniş yer ayırmış. Ben anketin karşılaştırmalı bölümlerini paylaşmak istiyorum.

ERDOĞAN-GÜL

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde son turda Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül kalsa oyunuzu kime verirsiniz” diye sorulduğunda yüzle 43.5’le Erdoğan çıkıyor. Abdullah Gül diyenlerin oranı 20.3’te kalırken, kararsızların oranı 36.1 çıkıyor. İlginç olanı, AK Parti’den Abdullah Gül’e oy gitmiyor.

ERDOĞAN-BABACAN

Ali Babacan, Abdullah Gül’ü burun farkıyla geçiyor ama “Erdoğan’a oy veririm” diyenlerin oranı yükseliyor. Ankete katılanların yüzde 45.1’i Erdoğan derken, Ali Babacan diyenler 20.9 çıkıyor. Kararsızların oranı ise 34.1 gibi yüksek bir seviyede bulunuyor.

ERDOĞAN-İMAMOĞLU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rakip olarak en yakın isim Ekrem İmamoğlu çıkıyor. Erdoğan diyenlerin oranı 43.9 olurken, İmamoğlu yüzde 35.2 alıyor. Kararsızların oranı 20.8’e gerilirken CHP seçmeni yüzde 90.6 gibi bir oranda İmamoğlu’nu destekliyor. İYİ Parti ve HDP’den de İmamoğlu’na oy gidiyor.

ERDOĞAN KILIÇDAROĞLU

Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 45.8’le yüksek bir orana Kılıçdaroğlu ile yarıştığı zaman ulaşıyor. Kılıçdaroğlu, 27.2’de kalırken kararsızların oranı yüzde 27’ye yükseliyor. Erdoğan, Kılıçdaroğlu ile yarıştığı takdirde MHP ve Saadet Partisi seçmeninden de yüksek oranda bir destek alıyor. Kılıçdaroğlu’na CHP’den gelen destek ise 81.9’la Ekrem İmamoğlu’nun gerisinde kalıyor.

ERDOĞAN-YAVAŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mansur Yavaş’ın yarışması durumunda dikkat çeken veriyi Kılıçdaroğlu ile kıyaslaması oluşturuyor. Erdoğan 43.1 alırken, Mansur Yavaş, Kılıçdaroğlu’nu 4.6 puan geçerek 31.8’e ulaşıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 25 çıkıyor.

ERDOĞAN-AKŞENER

Erdoğan’a destek 43.8 çıkarken Meral Akşener yüzde 30 alıyor. Kararsızların 26.2 çıktığı ankette Akşener’e İYİ Parti’den sonra en fazla destek CHP seçmeninden geliyor.

ERDOĞAN-İNCE

Erdoğan’ın yüzde 45 aldığı ankette Muharrem İnce 28.6 çıkıyor. Kararsızlar 26.4 çıkarken, tüm yaşananlara rağmen CHP seçmeni yüzde 84’le Muharrem İnce’ye, Kılıçdaroğlu’ndan daha fazla destek veriyorlar.

ERDOĞAN-DEMİRTAŞ

Selahattin Demirtaş, en beğenilen siyasetçiler arasında yüksek çıkmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 17’de kalıyor. Erdoğan en yüksek orana 51.8’le Demirtaş’la yarıştığı takdirde ulaşıyor. Kararsızların oranı 31.2’de kalırken, İYİ Partililerin 29.7’si Erdoğan’a oy veriyor. Demirtaş ise en fazla oyu HDP’nin ardından 28.4’le CHP’den alıyor.

HÜRRİYET

YORUMLAR 58 TÜMÜ
  • Emre 3 yıl önce Şikayet Et
    Selahattin Demirtaş bir teröristtir dememize rağmen eleman binlerce oy alabiliyorsa vay bizim halimize..
    Cevapla
  • ERTUGRUL 3 yıl önce Şikayet Et
    Nankör Millet sayin Erdoganin oylari bunlara nazaren yüzde 80- 90 dan assagi olmamasi lazim gerisi cahilllik,
    Cevapla
  • Taylan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ölüm insanın etrafındakiler, onu sevenler için zordur. Çünkü insan öldüğünün farkına varmaz, aynı şey aptallar için de geçerlidir.
    Cevapla
  • Karabatak 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarıla kıyaslanamaz ki bunlar kim oluyor ki? hepsi hırsız üçkağıtçı
    Cevapla
  • perdeci 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam ne anlıyorki bu işten surekli bi anket peşinde ben anlamadım abdülkadir selvi ikide bi Erdoğan söyle Ekrem böyle mansur vs Kemal böyle.Bakın bu gazeteci tayfası kendi kendine boş yapıyor.Ekrem dedigin adam daha yönetici vasfı yok mansur dedigin adam tam bi çoban Kemal dersen hergün görüyorsun zırvalamayı sen Tayyip beyle bunları nasıl kıyaslarsın arkadaş adama çüşşşşş bi dakka demezlermi
    Cevapla
  • anadolu ligi 3 yıl önce Şikayet Et
    o kadar Tayyip düşmanı olmuş bir zümre varki apoyu aday gösterseler gider ona oy verirler, bence bu anket sonuçları doğru o yüzden 2023 e kadar daha çok çalışmamız lazım.
    Cevapla
  • hamza han 3 yıl önce Şikayet Et
    hepsi bir erdoğan etmiyor maşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR