AK Parti'nin yeni anayasa için izleyeceği yol haritası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısından sonra yeni anayasa konusunda art arda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yeni anayasayla birlikte değişmesi beklenen uygulamalardan biri de seçim barajı. Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Yeni Şafak'taki yazısında AK Parti'nin yeni anayasa için izleyeceği yol hakkında bilgi verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.02.2021 11:32 GÜNCELLEME 15.02.2021 11:32 SİYASET
AK Parti'nin yeni anayasa için izleyeceği yol haritası
AK Parti'nin yeni anayasa için izleyeceği yol haritası

İşte Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Mehmet Acet'in yazısı: 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Bu anayasa değil, ‘amayasa’ olmuş” diye söz ediyor mevcut anayasadan.

Ruhunu 12 Eylül’den alan bir metin olmasına atıfla şöyle diyor:

“Anayasa, hakları veriyor, sayıyor, sayıyor, ‘Ey amca, teyze, esnaf, öğrenci kardeşim, sana şu hakları veriyorum ama...’ diyor. Bu anayasa değil, ‘amayasa’ olmuş, amalarla sınırlandırılan.”

Bir gazetecilik faaliyeti olarak Adalet Bakanı Gül’ü yakından izlemek, söylediği sözlere dikkat kesilmek özellikle içinden geçtiğimiz bugünlerde önemli hale gelmiş durumda.

Niçin böyle diyoruz?

Kendisi, gazeteci merakını celbeden güncel konuların çoğunun tam merkezinde yer alan bir isim olduğu için.

“REFORM ÇALIŞMALARI ANAYASA İLE TAÇLANMALI”

Cuma akşamı TRT Haber’de meslektaşlarımız Aysun Torun Orhan ve Melik Yiğitel’le birlikte Bakan Gül’ü soru yağmuruna tuttuk.

Gül, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile gündeme gelen ‘yeni anayasa’ arayışları konusunda şöyle bir değerlendirmede bulundu:

“İnsan hakları eylem planı olsun, hukuk reformu, demokrasi reformu olsun, bunun bir anayasayla taçlanması lazım. Dolayısıyla çalışmalarımızın merkezinde bu yer aldı. Siz ne kadar değişiklik yaparsanız yapın, anayasadan kaynaklı birtakım değişiklikler olmadıkça bunlar da eksik kalacaktır.”

Adalet Bakanı Gül, devam etmekte olan yargılama faaliyetleri konusunda yorum yapmama titizliliğini, alanına giren konularda çalışması devam etmekte olan reform paketleri söz konusu olduğunda da gösteriyor.

Yani ‘bitmemiş’, ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘açıklanmamış’ çalışmalar konusunda dikkatli konuşuyor, çoğu zaman ser verip sır vermiyor.

Böyle olmakla birlikte, yeni anayasa için zaten yeni(den) yola çıkıldığı düşünüldüğünde, kendisinin speküle edilecek noktalara girmeme arzusuna saygı göstermek gerekiyor.

Gazetecilik refleksleri bir yana, Adalet Bakanlığı’na geldiği günden bu yana reform gündemine kararlı ve ısrarlı bir şekilde sahip çıkması, demokratik değerleri, insan haklarını, adaleti yüceltmesi nedeniyle Abdulhamit Bey’in içinden geçtiğimiz günlerde de böyle bir pozisyonda olmasının Türkiye için iyi bir şans olduğunu düşünüyorum.

ANAYASA İÇİN BİLİM HEYETİ OLUŞTURULACAK, SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLECEK

AK Parti kendi gündemini kendisi belirlediğinde, pozitif gündeme yöneldiğinde parti içindeki heyecan da artıyor.

Nitekim, insan hakları eylem planı gündeme geldiğinde de, yeni anayasa için yeni bir çağrı yapıldığında da, herkesin bu işlere sahip çıktığı, topluma anlatmak için koşturmaca içine girdiği görülüyor.

Peki yeni anayasa için nasıl bir yol haritası izlenecek?

Bu önemli bir soru.

Yürüyen canlı bir süreç olduğu için henüz netleşmiş, üzerinde karar kılınmış hususlar sınırlı olmakla birlikte, belli konularda belli olgunlaşmaların olduğunu söyleyebilirim.

Buna göre;

-AK Parti yeni anayasa için Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Bilim Kurulu’nun bir benzerini, yeni anayasa için oluşturacak. Yani anayasa için ilgili uzmanlardan oluşan bir heyet çalışacak.

-Zikrettiğimiz usulden yola çıkarak geçmişteki tecrübelerden günümüzde de yararlanılacağı söylenebilir. 2007’de siyaset dışındaki anayasa uzmanlarına (Ergun Özbudun başkanlığında) bir anayasa taslağı hazırlatılmıştı.

-İlk etapta her partinin kendi çalışmasını yapması, tamamlaması, devamında metinler olgunlaşınca, müzakere sürecinin başlaması öngörülüyor. O safhada partiler arası görüşme trafiğinin başlaması düşünülüyor.

SEÇİM BARAJI İÇİN ÜÇ SEÇENEK DE AÇIK

Anayasa ile eş zamanlı bir de Seçim Kanunu’nda değişiklik çalışması yürüyor.

Seçim Kanunu başlığı içinde en fazla merak celbeden husus, seçim barajının düşürülmesi meselesi.

Barajın düşürülmesi konusunda yaygın bir irade ortaya çıkmış durumda ancak oranının ne olacağı konusunda henüz bir netleşme yok.

Yüzde 10’luk baraj, ‘yönetimde istikrar, temsilde adalet’ ilkesi gözetilerek getirilmişti.

Yeni sistemle yönetimde istikrar sağlandığı için temsilde adaleti gözetmek adına barajla ilgili adım atmanın önünde bir engel kalmadı.

Baraj düşecek ama acaba kaça düşecek?

Yüzde 7 oranı basında ağırlıklı bir seçenek gibi yansıtıldı.

Ancak benim edindiğim izlenim, dünya örnekleri o yönde olduğu için yüzde 5 ihtimali de seçenek dışı değil.

Hatta, barajın hepten kalkması gibi bir seçenek bile tümden denklem dışında diye düşünülmemeli.

KAYNAK : YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Vatandaş-19 3 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa bize has olmalı.Müslüman Türk Milletine hitap etmeli. Her maddesi yeniden düzenlenmeli cümleler düzgün olmalı.
    Cevapla
  • kolay 3 yıl önce Şikayet Et
    Milletin şu anki derdi anayasanında üzerindedir. bu iş ertelenmelidir.
    Cevapla
  • bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeni Anayasa; açın karnını doyurmuyor, işsize iş vermiyor, EYT linin derdine çare olmuyor. Boş işleri bırakıp vatandaşın derdine çare olun.
    Cevapla
  • antalya ve burdurlu 3 yıl önce Şikayet Et
    bekir eyt nedir .. senden millete fayda gelmez .. 50 yaşında emekli olacan .. ondan sonra . yürü işine bak
    Cevapla
  • Muzaffer 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu PKK isteyenlerin arzusu %7. Onları ille de Meclise sokmanın yolu %7. Kalsın bakın bakalım kimi rahatsız ediyor?
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    anayasa maddeleri edevlet sisteminde teker teker oylansın,sonra kabul edilen maddeler topluca halk oylamasına sunulsun.Böylece parça bütüne,bütün parçaya feda edilmemiş olur.Ayrıca doğrudan halk tarafından belli konularda madde eklenebilsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR