Sürpriz görüşmeyle ilgili dikkat çeken senaryolar! Erdoğan ile Bahçeli ne konuştu?

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Bahçeli'nin dün yaptığı sürpriz görüşme ile ilgili çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Herkesin detaylarını merak ettiği görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Selvi, önemli başlıklarla görüşme hakkında dikkat çeken ifadelerde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 05.03.2021 08:54 GÜNCELLEME 05.03.2021 08:54 SİYASET
Sürpriz görüşmeyle ilgili dikkat çeken senaryolar! Erdoğan ile Bahçeli ne konuştu?
Sürpriz görüşmeyle ilgili dikkat çeken senaryolar! Erdoğan ile Bahçeli ne konuştu?

İşte Abdulkadir Selvi'nin o yazısı;

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli’ye sürpriz bir ziyarette bulununca Ankara’da senaryolar havada uçuşmaya başladı. Nasıl olmasın ki? İki lider daha 2 gün önce İnsan Hakları Eylem Planı’nın sunumundan sonra Külliye’de bir araya geldiler.

Zaten bugünkü görüşme de orada belirlenmiş. Erdoğan, Bahçeli’yi 5 Ocak’ta ziyaret etti. 59 gün sonra Erdoğan yine Bahçeli’nin "kale" diye isimlendirilen evindeydi. Peki iki lider ne konuştu? Sadece "İleriye dönük bir görüşme" yanıtını aldım. İleriye dönük ne olabilir?

HDP’Yİ Mİ KONUŞTULAR?

HDP’nin kapatılması konusu mu? HDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılması mı? Çünkü Bahçeli daha 3 gün önce HDP’nin kapatılması çağrısını yineledi. Bir ihtimal de iki liderin bu ay içinde kongreleri olmasıydı. MHP 18 Mart’ta, AK Parti ise 24 Mart’ta kurultay yapacak.

Cumhur ittifakının iki lideri yoksa kongre sonrasında bir kabine değişikliğini mi konuştular? Gerçi onu konuşmak için daha zaman var. Bahçeli, Cumhurbaşkanı’nın tercihlerine saygı göstermesine rağmen Erdoğan her önemli gelişme öncesinde Bahçeli ile görüşmeye özen gösteriyor.

YENİ ANAYASA

Yeni Anayasa çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti yönetimini "Bizim yeni anayasa için belirlenmiş bir ilkemiz, kriterimiz yok. Onun için 'Yeni anayasada şunu yapacağız, bunu yapacağız' demeyin" diye uyarmıştı.

Önümüzdeki günlerde yeni Anayasa çalışmalarını başlatmayı planlayan Erdoğan, Bahçeli ile bir araya geldi. AK Parti, Anayasanın ilk dört maddesini ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kırmızı çizgi olarak belirledi.

SEÇİM YASASI

Bu arada AK Parti seçim yasası üzerindeki çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. İki partinin ortak çalışma yapması gündemde. Kritik başlıkları kararlaştırmak için bir araya gelmiş olabilirler mi? Elbette ki hep siyasi senaryoları sıraladık.

ŞEHİTLERİMİZ

İki liderin siyaseti şekillendirecek hangi adımları atacağı ihtimalinin üzerinde durduk ama hepimizi şaşırtacak bir konu neden olmasın? İki lider görüşürken yüreğimizi yakan haberi aldık. Düşen helikopterde aralarında üst düzey komutanların da bulunduğu 11 asker şehit oldu. Gara'dan sonra büyük bir sınır ötesi operasyon mu gündemde?

OĞUZHAN ASİLTÜRK’TEN DİKKAT ÇEKİCİ ÇIKIŞLAR

Erbakan’ın vefatından sonra Milli Görüş hareketinin manevi liderliğini de Oğuzhan Asiltürk üstlendi. Bir süre öncesine kadar Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak yazılan titri artık, “Milli Görüş lideri” olarak değiştirildi. Oğuzhan Asiltürk, 1970’te Erbakan’la Milli Nizam Partisi’ni kurup bugün hayatta kalan tek isim. Asiltürk, Erbakan hayattayken de iki numaralı isimdi. Milli Görüş hareketinin 50 yılında yer alan Oğuzhan Asiltürk, koalisyon hükümetlerinden, cezaevlerinden, kapanan partilerden, yasaklı yıllardan bakanlık koltuğundan Milli Görüş’ün liderliğine kadar uzanan bir birikimi yansıtıyor.

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Ocak tarihinde evinde ziyaret etmesiyle birlikte Asiltürk’ün siyasi misyonu daha büyük önem kazandı.

Erdoğan'ı aracına kadar uğurlayan Asiltürk, görüşmeye ilişkin olarak, "Forsunu morsunu kullanmadan abi-kardeş gibi görüşmeye gelmesi karşısında ben en ufak bir açıklama yapmam" demiş ama Erdoğan’ın açıklamasını referans göstermişti.

KARAMOLLAOĞLU ÇİZGİSİ

Bu görüşme, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun sert muhalefetinde bir değişikliğe yol açmadı. Hatta cumhur ittifakına mı geçecekleri yönündeki sorular karşısında üslubunu daha da sertleştirdi. "Bakanlık verseler de cumhur ittifakına geçmem" dedi. Eleştirilerinin dozunu arttırdı.

ASİLTÜRK İLE KARAMOLLAOĞLU FARKI

Milli Görüş’ün lideri Oğuzhan Asiltürk ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun üslubundaki ayrışma giderek belirgin hale geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telgraf çektiği Erbakan’ı anma toplantısının açılışında Temel Karamollaoğlu, “Erbakan hocamız hayatı boyunca bu güzel ülkenin imkân ve kaynaklarının bir avuç mutlu azınlığa aktarılmasına karşı çıktı. Biz de şimdi tıpkı onun gibi milletin imkânlarının bir avuç yandaşa aktarılmasına karşı çıkıyoruz” diye konuştu. O sırada Oğuzhan Asiltürk’ün huzursuz yüz ifadesi dikkati çekti.

Asiltürk, ders niteliğindeki kapanış konuşmasında Temel Karamollaoğlu’na üstü kapalı mesaj verdi. “Dikkat edin. Erbakan hocamız bize ‘Bu hizmeti yapmak için konuşmanıza tenkitle başlamayın. Suçlayıcı bir dil kullanmayın. Peygamberimiz AS insanlara şefkatle merhametle davranmamızı emrettiği için Milli Görüşçüler olarak siz de bu emre uyun’ diye nasihat ederdi” dedi.

ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

En güçlü olduğu dönemlerde dahi Erbakan’ı eleştirebilen tek isim olarak gösterilen Oğuzhan Asiltürk, inandığı bir konuda taviz vermeyen bir isim olarak biliniyor. O nedenle Asiltürk’ün Saadet Partisi’ne yakın olan TV5’te AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’na Milli Görüş kökenli Osman Nuri Kabaktepe’nin getirilmesiyle ilgili görüşünün sorulması üzerine, “Çok olumlu görüyorum. Bakın, Sayın Cumhurbaşkanı’na huzurunuzda teşekkür ediyorum” diye yanıt vermesi önemli.

ASİLTÜRK’TEN 1994 RUHUNA GÜÇLÜ DESTEK

 Asiltürk’e, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’na Osman Nuri Kabaktepe’nin getirilmesiyle ilgili soru, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “1994 ruhuyla 2023 hedeflerimizi gerçekleştireceğiz” sözüne atıf yapılarak soruluyor. Asiltürk, Erdoğan’ın tanımına güçlü bir şekilde destek veriyor.

“Bizim şimdi tutup da hepimizin şikâyet ettiği bu çatışmayı ortadan kaldıracak insanlara geçmişte şöyle, geçmişte böyle dememiz, akıl ve mantıkla bağdaşmaz. Biz dünü yaşamıyoruz. Bugünü yaşıyoruz. Dün geçtiği gibi bundan bir sene önceki durum da geçti, o bitti. Bugünü yaşayacağız. Bugün hepimiz birbirimize iyi davranacağız” diyor.

Erbakan’ı anma toplantısında Asiltürk’le Karamollaoğlu arasındaki soğukluk konukların da dikkatini çekmiş. O nedenle Oğuzhan Asiltürk’ü dikkatle izlemekte yarar var.

YORUMLAR 4
  • cevdet 3 yıl önce Şikayet Et
    bu hafta emeklilere seyyanen 500 tl net zam yap reis müjde ver vatandaşa her hafta önümüzdeki hafta 3600 sağlıkçılara verilsin şimdilik açıkla moral ver en önemlisi hal yasasını cıkar çiftciden 1 tl alıyorsan maksimum 2 tl satabilirsin de
    Cevapla
  • net 3 yıl önce Şikayet Et
    Asiltürk makul diğerleri kinci. Umarım kinlerini dinleri yapmazlar da milletin devletin iyiliğine hareket ederler. Kin duymaları gereken ittifakta yer aldılar üstelik bu kadar şaşırmışlık ibretlik. Allah muhafaza.
    Cevapla
  • AYDIN 3 yıl önce Şikayet Et
    Adı gibi ASİL - TÜRK. Allah sağlıklı ve uzun ömürler versin inşallah
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlar kardeştir müslüman müslümana sırt çevirmez ve herkes kendi muhasebesini yaparsa bütün sorunlar ortadan kalkacaktır.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR