Son dakika haberi! İbrahim Kalın'dan S-400 açıklaması: NATO'ya entegre edilmeyecek

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400 kararının bir gecede alınmadığını söyleyerek, "S-400'ler NATO savunma sistemine entegre edilmeyecek" ifadelerini kullandı. Washington'ın YPG'ye desteğine ise, "Bu, ABD yönetimiyle önemli bir anlaşmazlık konusu" dedi. Kalın ayrıca, Mısır'la yeni bir sayfa açılabileceğini dile getirerek, Rusya ile sorunların yapıcı diyalog ile çözüldüğünü kaydetti.

ABONE OL
GİRİŞ 08.03.2021 10:16 GÜNCELLEME 08.03.2021 10:24 SİYASET
Son dakika haberi! İbrahim Kalın'dan S-400 açıklaması: NATO'ya entegre edilmeyecek
Son dakika haberi! İbrahim Kalın'dan S-400 açıklaması: NATO'ya entegre edilmeyecek

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Amerikan Bloomberg kanalına röportaj verdi.

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerine, ABD ile yaşanan S-400 ve YPG krizine değinen Kalın, Mısır'la son günlerde karşılıklı esen sıcak rüzgarları da değerlendirdi.

Çavuşoğlu resmen duyurdu: Mısır'la anlaşabiliriz! Yunanistan çıldırmıştı...

Kalın'ın mülakatında öne çıkan konu başlıkları şöyle:

"DOĞRU PARTNERLE ÇALIŞMALIYIZ"

"ABD'nin PYD/YPG'ye verdiği desteğin yanlış bir politika olduğunu düşünüyoruz. Eğer doğru partnerlerle çalışırsak PYD/YPG'ye gerek kalmaz ki bunlar PKK'nın Suriye uzantıları. ABD'li yetkililer dahil bunu herkes biliyor. YPG'ye verilen destek bizim için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu, ABD yönetimiyle önemli bir anlaşmazlık konusu. ABD yönetimi Obama döneminde başlayan ve Trump yönetimiyle devam eden YPG'ye destek politikasını devam ettirecek gibi görünüyor. Biz de PYD/YPG'ye verilen desteğin durdurulması gerektiğini, çünkü bunun ikili ilişkilerimizi bozduğunu söylemeye devam edeceğiz. Verilen bu destek, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve siyasi bütünlüğünü de tehdit ediyor. Ayrıca Suriye içinde başka gerginliklere ve problemlere de yol açıyor.

ABD İLE İLİŞKİLER! "S-400LER NATO'YA ENTEGRE EDİLMEYECEK"

Türkiye ve ABD'yi bölen en temel 3 konu; ABD'nin PYD/YPG'ye verdiği destek, S-400'ler ve CAATSA yaptırımları. Ayrıca FETÖ elebaşının ABD'de kalmasına izin verilmesi. Ne yazık ki şu ana kadar bu konularda herhangi bir ilerleme olduğunu ve adım atıldığını görmedik. Bu sorunlar, bizim milli güvenlik endişelerimizin kalbini oluşturuyor. Başka alanlarda, mesela Libya'da, Irak'ta terörizme karşı bir noktaya kadar beraber çalışabiliyoruz. Yani, çok karamsar bir resim var diyemeyiz. Fakat bu konuları yapıcı bir diyalog yoluyla çok şeffaf ve samimi olarak konuşarak çözebileceğimize inanıyoruz. ABD politika yapıcılarının anlaması gereken şey, bu konuların bizim için ne kadar hayati bir öneme haiz olduğu. S-400 kararı Türkiye'de bir gecede alınmadı. Uzun bir sürecin sonucuydu. Suriye savaşının ortasında ABD’nin birden bire Patriot bataryalarını çekmesi bizim için çok büyük bir sürpriz oldu. Arkasından Almanya da aynı şekilde sistemlerini Türkiye’den çekti ve sadece İspanya’nın sistemi Türkiye'de kaldı. Müttefiklerimizin Patriotlarını Türkiye'den çekmelerinin ardından, biz onları satın alamadık çünkü ABD tarafındaki bazı meslektaşlarımın söylediklerinin aksine, bize uygun ve iyi bir teklif sunulmadı. Onların bize sunduklarını söyledikleri iyi teklifi biz görmedik. Her şeye rağmen Cumhurbaşkanımız, Trump'a Patriotları almaya hazır olduğumuzu belirtti. Elimizdeki S-400'ler NATO savunma sistemine entegre edilmeyecek ve böylece NATO savunma sistemine bir tehdit oluşturacak pozisyonda da olmayacaklar. Patriotların yanı sıra Fransız-İtalyan ortaklığı ile üretilen SAMP/T füzelerini de almak istiyoruz. Ancak Fransa Suriye'yi bahane ederek bu süreci engelleme kararı aldı. Fransa ile bu süreci hızlandırabilmek için görüşmelere devam ediyoruz. Bizler seçeneklere kapıları kapatmıyoruz.

BIDEN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Biden'ın birçok iç politika konularıyla meşgul olduğunu iyi biliyorum. Biz meslektaşlarımızla temaslarımızı kurduk ve iyi bir başlangıç yaptık, muhakkak iki başkan da görüşeceklerdir.

İKİNCİ S-400 SEVKİYATI

İlk anlaşmayla ilgili süreç devam ediyor ve hepsi aynı sürecin parçası. Aynı anlaşmanın değişik aşamalarda uygulanmasıyla ilgili süreç işliyor.

"RUSYA İLE SORUNLARIMIZI YAPICI DİYALOG İLE ÇÖZÜYORUZ"

Rusya ile her konuda anlaşıyor değiliz. Suriye ve Esad'ın geleceği, Hafter, Kırım gibi konularda anlaşamıyoruz. Bunlara rağmen ilişkilerimizi yapıcı bir diyalogla yönetebiliyoruz. Neden aynısını ABD ile de yapmayalım? Fakat size başka bir ülke gelir de maksimalist bir pozisyonla isteklerini "ya benim dediğim şekilde yaparsınız, ya da kendi yolunuza gidersiniz" tavrıyla dayatırsa, bu sizi başka yönlere iter. ABD, Pakistan'a yapmayı planladığımız savaş helikopteri satışını engelledi. Bu muhtemelen söz konusu ihalenin Çin'e gitmesine neden olacak ve burada kaybeden ABD olacak. ABD ile ilişkimiz, birbirimizi karşılıklı olarak güçlendirebileceğimiz ve ortak sorunları veya endişeleri birlikte ele alabileceğimiz çok yapıcı bir şekilde işleyebilir.

"MISIR'LA YENİ BİR SAYFA AÇILABİLİR"

Mısır'la Doğu Akdeniz, Libya ve dünyanın unutmuş gibi göründüğü Filistin meselesinde işbirliği yapmak istiyor ve ikili ilişkilerimizi görüşmek istiyoruz. Eğer karşılıklı olarak yapıcı adımlar atabilirsek, bu tür bir ortaklık, bölgede tansiyonu düşürmeye ve Kuzey Afrika'dan Doğu Akdeniz'e kadar bölgenin istikrara kavuşmasına yardımcı olabilir. Mısır, halen Arap dünyasının beyni ve kalbi. Bazı ekonomik ve güvenlik sorunları var, biz bunu gayet iyi anlıyoruz. İki ülkenin birbirleriyle konuşması, ikili ve bölgesel ilişkilerimizi geliştirebilir. Bu aynı şekilde diğer dört Körfez ülkesi için de geçerli. Bizim hiçbir Arap ülkesiyle aşılamayacak sorunumuz yok. Mısır ve diğer Körfez ülkeleriyle bölgesel barış ve istikrar için yeni bir sayfa açılabilir.

Doğu Akdeniz'de 18'inci parsel krizi! Mısır'ın Türkiye hassasiyeti Yunanistan'ı kızdırdı

AB İLE İLİŞKİLER: AKLI SELİM ÜLKELER İZİN VERMEZ

AB ile çok yapıcı bir momentum yakaladık ve ilişkilerimizin daha da ilerlemesini istiyoruz. Bizim ajandamızda Yunanlılarla yaptığımız istikşafi görüşmelerden daha büyük konular var. 18 Mart'ta 5. yılını dolduracak olan göç anlaşmasının yenilenmesi, vize serbestisinin sağlanması ve gümrük birliği anlaşmasının yenilenmesi gibi. Bütün bunlar bize önümüze ilişkilerimizi canlandırmak için yeni bir yol haritası sunuyor. Biz bütün bu alanlarda ilerleme kaydedebileceğimizi düşünüyoruz. Bazı üye ülkeler Türkiye'ye karşı daha sert bir tutum takınılmasını istiyor ancak, AB üyeliğini böyle bir amaç için Türkiye'ye karşı kullanmak doğru değil. Aklı selim AB ülkeleri de bunun olmasına izin vermeyeceklerdir."

KAYNAK : Bloomberg
YORUMLAR 41 TÜMÜ
  • Cafer 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD Yunanistanın dedeağıç limanı yüzünden birsürü askeri yardım yapıyor bizim incirlik ve benzer yerlerde yıllarca kullandığı üstleri var bize paraylada vermiyor.Bizde zaman geçirmeden coniye karşı Rusyayla S-500 ve SU-57 ortak üretimine bakmaktır.
    Cevapla
  • hasan turmus 3 yıl önce Şikayet Et
    kefere kefereligini yapar biz kenetlenip yolumuza devam edelim
    Cevapla
  • Öktem 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika dünyanın en büyük terör örgütüdür onun içinde yıllardır bir çok terör örgütünü yönetip destek vermekte darbeler yapıp kukla yönetimleri getirmekte
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu saatten sonra zamanımızı ve paramızı savunma silahları yerine saldırı silahlarına harcamalıyız. Abdnin ne işi var trakyada neden üs kuruyor. Sorsan ruslara karşı kurduk der ama ruslarda sende birbirinizi kendi topraklarınızdan atacağınız füzelerle zaten vurursunuz o halde bu üsleri kime karşı kuruyorsun. Hedef belli biziz etrafımızı kuşatıp içerdeki alçaklarlada bir plan kurup saldırcaklar. Sınıra siha uçak helikopter füze egeye s400 yığınak yapalım. Birde savaş çıkarırlarsa bu yunanın bütün topraklarını alalım 1 cm2 toprak bırakmayalım.
    Cevapla
  • İsrafil ÇENGEL 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD dünyanın en aşağılık devleti derhal türkiyedeki üstleri kapatılmalı artık bizim koalisyon ortağımız değüil yeni bir ortaklık yolu çizelim natoda güvenilir değil AMERİKA ve NATOYA karşı yeni pakt oluşturmalı ortak ordu kurulmalı rusyada azerbeycan türkiye kazakistan özbekistan hep beraber hiç birinden zarar gelmez anlaşırız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR