AK Parti seçim yasası teklifini hazırladı: Seçim barajı yüzde 7

AK Parti'nin hazırladığı seçim yasası değişikliği çalışmasında sona gelindi. İttifak içi baraj uygulamasının yerine barajın yüzde 7'ye çekilmesi görüşü hakim. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise, CNN Türk'te seçim barajı hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, "Barajı makul bir orana çekmek gündemde yani yüzde 5 ve olabilir ya da 7 olabilir. Görüşmeler sürüyor" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.03.2021 10:34 GÜNCELLEME 11.03.2021 13:17 SİYASET
AK Parti seçim yasası teklifini hazırladı: Seçim barajı yüzde 7
AK Parti seçim yasası teklifini hazırladı: Seçim barajı yüzde 7
  • AK Parti'de yapılan çalışmalarda, seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi kararlaştırıldı. 
  • Küçük partilerin hedefi kırılmayacak, büyük partilerin hacminden fazla büyümesinin önüne geçilecek.
  • Teklif, önümüzdeki günlerde MHP'ye götürülecek. 

AK Parti kurmayları, seçim barajının yüzde 10’da kalmasının bazı partilerin oylarında “fazla büyümeye” neden olduğunu, küçük partilerde ise bir ümitsizlik yarattığını söyleyerek, “Küçük partilerin ümidini kırmayacak, mevcut büyük partilerin de hacminden daha fazla büyümesinin önüne geçecek bir oran” üzerinde çalıştıklarını belirtti. Teklifte ittifak içi baraj uygulamasına gidilmemesi; Türkiye barajının ise yüzde 7’ye çekilmesi görüşü netlik kazandı.

Mevcut ittifaklı seçim sisteminde D’hondt Sistemi’ne göre, önce ittifakların sonra da partilerin çıkarttıkları milletvekilleri sayısının belirlendiğine işaret eden AK Parti kurmayları, yeni teklifte oyların dağıtımına ilişkin bir değişikliğin de masada olduğunu ifade etti. Buna göre, seçimde parti oyları ile ittifak oylarının dağıtımında önce partilerin daha sonra ittifakın oylarının hesaplanması görüşü öne çıktı.

AK Parti’den dikkat çeken anket! MYK'da Başkan Erdoğan'a sunuldu...

DARALTILMIŞ BÖLGE

Milliyet gazetesinden Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, AK Parti’nin önümüzdeki günlerde MHP’ye götüreceği teklifte, “daraltılmış bölge” seçim sisteminin de yer alacağı belirtildi. AK Parti’nin, daraltılmış bölgede sistemin her il için beş vekil üzerinden kurgulanması halinde, küçük illerde aritmetiğin değişmediği, büyükşehirlerde de mevcut tabloda radikal değişimler yaşanmayacağı tezinden hareket ettiği kaydedildi.

Teklifte milletvekili transferleriyle ilgili atılacak adım da netleşti. Milletvekillerinin seçildikten sonra parti değiştirebilmeleri için süre sınırlaması getirilmesi yöntemine kapıyı kapatan AK Parti, milletvekillerinin partilerinden istifa ederek bir başka partiye katılmaları halinde Meclis komisyonlarındaki partilerin üye sayılarının değişmemesi yönünde bir düzenleme yapmayı kararlaştırdı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CNN Türk'te seçim barajı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yazıcı, "Barajı makul bir orana çekmek gündemde yani yüzde 5 ve olabilir ya da 7 olabilir. Görüşmeler sürüyor" dedi. Seçim sisteminin değişip değişmeyeceği hakkındaki soruyu da yanıtlayan Yazıcı, "Vekilleri seçmene yaklaştırmak gerekiyor. Oy verecek adayı tanıyacak mesafeye taşıyoruz. Dar bölge bunu mümkün kılıyor. Bir bölgeden 5 ya da 7 milletvekili çıkartacak şekilde olabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

DOKUNULMAZLIK KONUSU

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi de toplantıda gündeme gelen dokunulmazlık hakkında önemli bilgiler verdi. Selvi'nin yazısından ilgili bölüm şöyle:

MYK toplantısında ele alınmamış ama Meclis’te konuştuğum AK Parti milletvekillerinin gündeminde iki konu vardı. Biri HDP’nin kapatılması konusu, diğeri ise HDP’lilerin dokunulmazlıkların kaldırılması.

"HDP’nin kapatılmasına sıcak bakılmıyor. Hem AK Parti geçmişte kapatma davası ile muhatap olmuş bir parti olması, hem de ilke olarak parti kapatmanın doğru bulunmaması nedeniyle. HDP’ye gelene kadar HEP’ten başlayarak bu hareketin yedi partisi kapatıldı. Sonuç ne oldu? Bir mağduriyet görüntüsü oluştu. Kurulan her yeni parti daha güçlenerek geldi. Konuştuğum AK Partililer, siyasi tarihe parti kapatan bir parti olarak geçmek istemediklerini ifade ettiler. Türkiye’nin kaderini yargı kararları ile çizmenin doğru olmayacağını vurguladılar. Bunlar ilkeli tavırlar. Bir de işin siyasi sonucu var. AK Parti, HDP ile birlikte en çok Kürt oylarına sahip bir parti. 2023 seçimlerine giderken iki kesim çok etkili olacak."

KAYNAK : MİLLİYET, HÜRRİYET, CNN TÜRK
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • atın içeri 3 yıl önce Şikayet Et
    Öyle yağma yok. Türkü, kürdü, arabı, lazı, çerkezi, boşnağı, çingeni dahil kim suç işlerse, devleti milleti bölmeye çalışırsa, gözünün yaşına bakmayın, babam olsa atın içeri.
    Cevapla
  • Sade 3 yıl önce Şikayet Et
    O masaya her konu gelir idam gel(e)mez!?!?!?
    Cevapla
  • Taner 3 yıl önce Şikayet Et
    Siyasi Partiler Kanunu değiştirilmişken “parti içi demokrasi” de mutlaka güvence altına alınmalı. Kenan Evren bu yasayı yaparken bununla bu ülkenin altına dinamit koydu.
    Cevapla
  • Bayraktar TB-2 3 yıl önce Şikayet Et
    Seçim barajı en az %20 olmalı. Devlet dini İslamdır ibaresi gelmeli. Kripto Sabetayist-Ermeni-Rum çakallarının Müslüman Türk milletine zulüm etmesinden bıktık artık.
    Cevapla
  • Ali Er 3 yıl önce Şikayet Et
    YAĞMA yahut (enayi) HASAN'ın böreği. Babasının malından mı veriyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR