Alparslan Türkeş vefatının 24. yılında anılıyor

MHP'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'in vefatının 24 yılı. 1965 yılında siyasete giren Türkeş, Türk siyasal yaşamında izi silinmez bir yer edindi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.04.2021 10:53 GÜNCELLEME 04.04.2021 13:28 SİYASET
Alparslan Türkeş vefatının 24. yılında anılıyor
Alparslan Türkeş vefatının 24. yılında anılıyor

Milliyetçi Hareket Partisi'ni kuran, oluşturduğu ideolojiyle siyaset yelpazesinde varlığını her zaman sürdüren bir yer açan Alparslan Türkeş'in vefatının üzerinden 24 yıl geçti.Alparslan Türkeş, 1917'de İngiliz işgali altındaki Kıbrıs'ta dünyaya geldi. 1933'te ailesiyle Türkiye'ye gelen Türkeş'in hayali asker olmaktı. Kuleli Askeri Lisesine girdi, İstanbul Harp Okulundan mezun oldu.
 

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den Alparslan Türkeş'i anma mesajı


1940'ta Muzaffer Ana ile evlenen Türkeş, 5 çocuk sahibi oldu. Eşi Muzaffer'i 1974'de kaybeden Türkeş, 2 yıl sonra Seval Türkeş ile evlendi. Bu evliliğinden de iki çocuğu oldu.

Hindistan'a sürgüne gönderildi

Türkiye, 27 Mayıs 1960 darbesinden Alparslan Türkeş'in okuduğu bildiriyle haberdar oldu. Darbeden sonra Başbakanlık müsteşarı oldu. Ancak uzun sürmedi, aynı yıl Hindistan'a sürgüne gönderildi. Milli Birlik Komitesi'ne Yeni Delhi'den yazdığı mektupla "Menderes'i asmayın" uyarısı yaptı.

1963'te Türkiye'ye dönen Türkeş, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisine katıldı, ardından partinin genel başkanlığına yükseldi ve 1965'te milletvekili seçildi.

Türkeş, artık milliyetçilerin "Başbuğ"uydu.

Darbeciler tüm siyasi partiler gibi MHP'yi de kapattı

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisini, Milliyetçi Hareket Partisine dönüştüren Türkeş, logosunu da üç hilal olarak değiştirdi. Çizdiği yol ise Türk milliyetçiliğiydi.

1975'te iktidara ortak olan Türkeş, Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan ile birlikte Milliyetçi Cephe hükümetlerinde yer aldı. Ülkü Ocakları ve Büyük Ülkü Derneği'ni kurdu.

12 Eylül 1980'de darbeciler tüm siyasi partiler gibi MHP'yi de kapattı. Türkeş 4,5 yıl tutuklu kaldı.

Yeniden siyaset sahnesine çıkmak için 6 Eylül 1987 halk oylamasını bekleyen Türkeş, siyasi yasağı kalktıktan sonra Milliyetçi Çalışma Partisi'nin başına geçti. Ardından yeniden Milliyetçi Hareket Partisi'nde dönüştürdü.

10 binlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı

Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi nedeniyle 80 yaşında vefat etti.

Türkeş, soğuk, karlı bir güne rağmen 10 binlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı.

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • DİYAR-I BEKİR 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH RAHMET EYLESİN. .haksızlığın karşısına,İMANSIZLARIN KARŞISINA,ALÇAKLARIN KARŞISINA,KOMONİSTLERİN KARŞISINA ,DİK DURAN ASLAETLİ,İMANLI BİR LİDER İDİ. CAHİLLER anlayamazlar. HAKSIZLIĞIN KARŞISINA dik durmayan eleştirmeyen,sesiz kalanlara dilsiz şeytan derler, 2 yüzlü derler.MİLLİYETİ OLMAYANIN,SOYU OLMAYANA soysuz derler. RABBİM RAHMET EYLESİN.
    Cevapla
  • murat 3 yıl önce Şikayet Et
    "Allah akrbaya yardımı mereder"Hercuma okunan bu ayetlerden en anlıyorsunuz ırkçıkmı???
    Cevapla
  • Hüsmen Aga 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkeş: Özel Harp Dairesi kurulmadan önce özel seçilen 16 kişilik subay ekibi ABD’ye gönderildi. Kansas’da eğitim gören ekibin önemli isimleri 27 Mayıs darbesini gerçekleştiren Milli Birlik Komitesi’nde yer aldı. En ünlüleri Alparslan Türkeş ve Suphi Karaman’dı… Türkeş Türkiyeye döndükten sonra sağ sol olayları başladı.Varın gerisini siz tahmin edin Türkiye'ye Terörü kim getirdi?
    Cevapla
  • iyinesilli 3 yıl önce Şikayet Et
    Herzaman ,söylecek çok şeyimiz varda rahmetlinin ölüsüne bire tahammül gösteremeyen nesilsizler var ,sağ sol olayları dediğin şeyi bir araştır,menderesin asılmasını bir araştır.Terörü kim getirdi kim yandaşlık etti,bizler biliyoruz.Ama odun kafalılar anlayamamış.
    Cevapla
  • İslam alem-i.... 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben rahmet okumuyorum çünkü milliyetçilik yapan bizden değildir diyen hz muhammet sav.ümetiyim bu zat da milliyetçilik tohumu ekenlerden diye biliyorum inşAllah değildir....
    Cevapla
  • Gurbetci 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim önce dinini öğren sonra burda yorum yap dinimizde ırkçılık yasaklamıştır milliyetçilik değil. Senin gibiler yüzünden dinimiz yanlış anlaşılıyor ve biliniyor. Hubbul vatan minel iman, Vatan sevgisi imandandır.
    Cevapla
  • murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende sana hadi ordan 1923 ten kalanlar diyorum!!!
    Cevapla
  • iyinesilli 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen millytçi değilmisin babanı ananı inkarmı ediyorsun.Her cuma hutberder okunan"aLLAH akrabaya yardımı"Emrediyor ayetidemi ırkçılık ,onudamı inkar edeceksin.Sen git başka yerde oyna.İşte asol tehlikel sizlersiniz nesebi ,soyu,belli olmayanlarr.
    Cevapla
  • Muammer 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR