2024 öncesi AK Parti harekete geçti: 51 ile daha büyükşehir statüsü

AK Parti, 2024'te yapılacak yerel seçimler öncesinde 30 büyükşehir dışında kalan 51 il belediyesinin statüsünü de büyükşehir statüsüne getirmeyi gündemine aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 23.04.2021 09:49 GÜNCELLEME 23.04.2021 11:16 SİYASET
2024 öncesi AK Parti harekete geçti: 51 ile daha büyükşehir statüsü
2024 öncesi AK Parti harekete geçti: 51 ile daha büyükşehir statüsü

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı yeni yerel yönetimler düzenlemesinde, 81 ilin tamamının "büyükşehir belediyesi" statüsüne çekilmesi planlanıyor. Kurgulanacak yeni sistemde, Türkiye'de yalnızca "il belediyesi"ne sahip olan 51 şehirde artık merkez ilçe için seçilen belediye başkanı, il belediyesini değil yalnızca merkez ilçeyi yönetecek. Merkez ilçeler de dahil olmak üzere tüm illerde üst bir yapı olarak büyükşehir belediyeleri kurulacak. Büyükşehir belediyesi aracılığıyla kentin bütün olarak planlanması sağlanacak.

Mevcut durumda Türkiye'de toplam nüfusu 750 binden fazla olan illerin il belediyeleri kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebiliyor. Türkiye'de büyükşehir statüsünde 30 il bulunuyor. AK Parti'nin, 3 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı yerel yönetimler düzenlemesinde daha önce büyükşehir statüsü için nüfus şartının aşağıya çekilebileceği ifade ediliyordu. Ancak önceki gün AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında yeniden gündeme gelen düzenlemede 81 ilin de "büyükşehir belediyesi" statüsüne çekilmesi üzerine çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Büyükşehir statüsündeki 30 il

TEK TİP SİSTEM

Büyükşehir olmayan illerde yer alan köylere götürülecek hizmetlerin il özel idareleri tarafından yürütülmesinin, "devlet hizmeti" bakımından sıkıntılara neden olduğu ifade edilirken, yeni kurgulanacak sistemde illerde "tek tip" yönetim sistemine geçilmesi planlanıyor. Yeni sistemde Türkiye'de "il belediyesi" bulunan 51 şehirde artık merkez ilçe için seçilen belediye başkanının, il belediyesini değil yalnızca merkez ilçeyi yönetmesi; merkez ilçeler de dahil olmak üzere tüm illerde üst bir yapı olarak büyükşehir belediyelerinin kurulması öngörülüyor.

YETKİ DÜZENLEMESİ

Çalışmaya göre büyükşehir belediyeleri, kenti tek merkezden bir bütün olarak planlayacak. Bu kapsamda büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında yeni bir "yetki alanı" düzenlemesine gidilecek. Büyükşehir belediyeleri her ölçekteki imar ve parselasyon plânları, ulaşım ana planı, yol yapımı gibi konularda makro planlamaları yapacak, ilçe belediyeleri ise çöp toplama, mezarlık hizmetleri gibi "gönül kazanacak" mikro işlerle uğraşacak.

Ancak 51 ilin de büyükşehir statüsü kazanması halinde bu illerdeki vatandaşlardan toplanacak emlak vergisi, vatandaşa ekstra bir mali yük getireceği gerekçesiyle tartışma konusu. Mevcut durumda büyükşehir belediye sınırları içindeki gayrimenkullerin emlak vergisi, yüzde 100 zamlı olarak alınıyor. Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda 2012'de yapılan "büyükşehir" düzenlemesine benzer şekilde 51 ilde de emlak vergisi konusunda bir süreliğine ertelemeye gidilebileceği ifade ediliyor.

KAYNAK : Milliyet Gazetesi / Ayşegül Kahvecioğlu
YORUMLAR 62 TÜMÜ
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Belediyeliği hak edemeyen ilçeler varken bunun zamanımı. 1200 nüfuslu köyden küçük ilçeler var ülkemizde. Aslanapa
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle şeyler riskli. İktidar başına iş açacak. B.Şehir yaptığında sana oy vermeyen zaten vermeyecek ama B.şehir yapmadığı yerlerde sana oy verenler kırılacak. Zaten maskeydi çıkma yasağıydı nüfusun yarısı cezayı yedi.
    Cevapla
  • birecikli 2 yıl önce Şikayet Et
    hepsini büyükşehir ilan edin olsun bitsin bu nedir..coğu iller nüfüsü yeni büyükşehirden alakası yok ..ünvan verildi ha bire vergi zam başka dertleri yok.
    Cevapla
  • batmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    kimi illerin merkez nüfusları 200 bin yok ama ilçelerle beraber sayı yüzbinleri bulıyor. merkez nüfusu 500 binleri geçen yerler ise hala il. neymiş sayı az..yetersiz. bence gözden geçirin büyükşehir olacak yerleri.zaten pek bi mantığı da kalmamışolsa ne olur olmasa ne olur
    Cevapla
  • Suat 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence belediye seçimleri kaldırılsın.belediye başkanını vali gibi direkt hükumet atasın. Devlette iki başlılık olmaz. Zaten doğu illerinde senelerdir vali yardımcıları yada kaymakamlar belediye başkanlığı yapıyor. Bu uygulama tüm türkiyede uygulansın.bu şekilde paraların istenmeyen yerlere ve şeylere harcanması da önlenmiş olur. Ekrem İmamoğlu gibileride yapılması planan kanal İstanbul gibi büyük projeleri engellemeye kalkmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR