Skandal karar sonrası TBMM'den Letonya'ya tepki

TBMM Başkanlığı, Letonya Parlamentosunun 1915 olaylarına ilişkin aldığı kararı kınadı ve hukuk dışı kararı reddettiğini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2021 09:46 GÜNCELLEME 08.05.2021 09:48 SİYASET
Skandal karar sonrası TBMM'den Letonya'ya tepki
Skandal karar sonrası TBMM'den Letonya'ya tepki

TBMM Başkanlığı, Letonya Parlamentosunun 6 Mayıs 2021 tarihinde asılsız soykırım iftirasını içeren kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Başkanlık açıklamasında, "Letonya Parlamentosunda 6 Mayıs 2021 tarihinde asılsız soykırım iftirasını içeren bir kararın kabul edilmiş olmasını kınıyor ve bu hukuk dışı kararı reddediyoruz." ifadesi kullanıldı.

"Tarihî olayları yargılamak ve hüküm vermek parlamentoların görevi olamaz." denilen açıklamada, tarihî gerçekleri saptırmaktan başka bir gayeye hizmet etmeyecek bu kararın aynı zamanda hukuk dışı olduğu belirtildi.

Meclis Başkanlığı, 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Letonya’yı da bağlayan 2013 ve 2015 tarihli kararlarının, Ermeni iddialarının hukuki bir kıymeti bulunmadığını, sadece tarihi bir tartışma konusu olabileceğini açıkça ortaya koyduğu' değerlendirmesinde bulunduğu açıklamasında, uluslararası hukuka da aykırı olan bu kararın günlük basit siyasi hesaplar temelinde alınmış olduğunun ortada olduğuna vurgu yaptı.

Letonya Parlamentosunun, Letonya’nın işgalinin 80. yıl dönümü vesilesiyle yapmış olduğu açıklamada kendi tarihindeki olaylara dürüst ve adil bir şekilde yaklaşılmasının uluslararası ilişkilerin bir ön şartı olduğuna işaret ettiğini hatırlatan TBMM Başkanlığı, şu ifadeleri kullandı:

"Letonya Parlamentosunun o açıklamada, kendi ülkesi için temenni ettiği, dürüst ve adil yaklaşımı 106 yıl önce yaşanan olaylar konusunda Türkiye için sergilememiş olması vahim bir çelişkidir; samimiyetsiz bir yaklaşımdır.

Letonya Parlamentosunu, tarihten husumet çıkaran radikal çevrelerin anlayışını körüklemek yerine, anılan dönemde yaşanan olayların hakikatinin ortaya çıkarılması için ortaya koyduğumuz tekliflerimize ve bölgede barış, huzur ve istikrarı sağlama gayretlerimize destek vermeye davet ediyoruz."

YORUMLAR 1
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    demokrasi diyoruz biz buna.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR